Inicio Actualidad El Prat, ciutat participant de la biennal d’art europea Manifesta 15

El Prat, ciutat participant de la biennal d’art europea Manifesta 15

Esteu aquí

La Casa Gomis, a la zona protegida de la Ricarda, serà la seu visible d’un dels tres clústers de la regió metropolitana, que acollirà aquesta nova edició de Manifesta i que girarà entorn de la temàtica ‘Equilibrant conflictes’.

dijous, 14 desembre, 2023 – 13:00


El Prat serà una de les ciutats participants de la biennal Manifesta 15, que se celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre del 2024. La Casa Gomis, a la Ricarda, serà la seu visible del Prat i del clúster del Llobregat.


Manifesta, fundada als Països Baixos l’any 1993, és la Biennal Nòmada Europea que canvia d’ubicació cada dos anys. La força distintiva d’aquesta biennal és que aborda temes crítics globals des del punt de vista d’una ciutat o regió europea amfitriona.


En comptes de seguir el model habitual d’una sèrie d’exposicions, fomenta investigacions que abordin problemes concrets, ofereixin perspectives alternatives mitjançant la creació interdisciplinària, l’activisme i propicïn llegats que perdurin.


La ciutat de Barcelona va ser escollida l’any 2020 per organitzar-ne la 15a edició .  En aquesta edició l’àmbit d’actuació és Barcelona i les següents onze ciutats metropolitanes: Cornellà de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Granollers, Terrassa, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besós, Mataró i el Prat de Llobregat.

MAS:  “No importa com de diferents som, sinó què fem amb aquesta diferència!”


Manifesta assumeix el repte d’expandir-se d’una perspectiva de ciutat a una escala regional amb 5,1 milions d’habitants en el compromís d’abordar la producció cultural amb un enfocament descentralitzat i col·laboratiu.


Manifesta 15.  Clústers i seus


Prenent com a punt de partida la investigació prebiennal, el programa de Manifesta 15 es presentarà mitjançant tres clústers a la regió metropolitana. Els clústers de Manifesta 15 uneixen projectes situats en múltiples seus a diverses ciutats al voltant de tres temes principals de la biennal: “Imaginant futurs”, “Cuidar i ser cuidats” i “Equilibrant conflictes”.


El viatge de cada clúster comença en un lloc d’exposició extraordinari que simbolitza el seu tema general.  Les monumentals Tres Xemeneies situades al  litoral entre Barcelona, Sant Adrià de Besòs i  Badalona seran la seu del punt de partida del  tema “Imaginant futurs”. Obert per primera vegada al públic en general, el recinte mostrarà  intervencions artístiques a la sala de turbines i a les zones exteriors. El Monestir de Sant Cugat, símbol històric d’espiritualitat i reflexió, serà la seu principal del tema “Cuidar i ser cuidats”. Finalment, la Casa Gomis, una vil·la de propietat privada construïda seguint els principis arquitectònics racionalistes, situada al paisatge natural del Prat de Llobregat, a prop de l’aeroport de Josep Tarradellas Barcelona -El Prat, serà on s’iniciï el tema “Equilibrant conflictes”.

MAS:  42a edició de la cursa solidària Ciutat de Cornellà


L’antiga editorial Gustavo Gili, a Barcelona, funcionarà com a nucli de Manifesta 15, presentant projectes d’arxiu centrats en el passat colonial i les seves repercussions, els moviments contraculturals durant l’auge i la caiguda de la dictadura franquista i les històries de renovació educativa catalana.


El programa de la biennal a cadascuna de les ciutats metropolitanes participants inclourà intervencions, exposicions i projectes en llocs emblemàtics proposats pel representant artístic local. En diàleg amb aquest programa, Manifesta 15 ha convidat destacades biennals i organitzacions culturals internacionals a col·laborar en la coproducció o exhibició d’obres destacades dels seus encàrrecs recents. La setmana temàtica celebrarà la riquesa cultural local de la ciutat i inclourà un programa públic específic encarregat per a Manifesta 15.


Equip artístic Manifesta 15


L’enfocament democràtic col·lectiu en la investigació es reflecteix en l’estratègia comissarial del programa biennal desenvolupat per l’equip artístic de Manifesta 15. L’equip està format per la mediadora creativa de Manifesta 15, la comissària portuguesa Filipa Oliveira, onze representants artístics de les onze ciutats metropolitanes, i la directora de Manifesta, Hedwig Fijen.

MAS:  El Prat comptarà amb un Punt Lila per Carnaval a La Capsa


A més a més del programa transdisciplinari que reunirà l’equip artístic de Manifesta 15, s’estan desenvolupant col·laboracions institucionals amb organitzacions culturals clau de Barcelona.


Participants a Manifesta 15


Seguint l’esquema traçat per la investigació prebiennal, s’han convidat persones i organitzacions culturals locals i regionals a formar part de Manifesta 15 com a participants. 10 projectes, dels 262 presentats, han set seleccionats per un jurat mitjançant una convocatòria oberta. Els participants seleccionats són Claudia Pagès, Jokkoo Collective, La Casa dels Futurs, Lola Lasurt, Matias Daporta, Metropolis, Nora Ancarola, Rosa Tharrats & Gabriel Ventura, Tornen les Esquelles y Transductores. La llista definitiva ampliada de participants a Manifesta 15 es publicarà a la primavera de 2024.


Essencial per a la metodologia democràtica recentment adoptada per Manifesta és que els ecosistemes culturals regionals es beneficiïn de Manifesta 15 i col·laborin estretament amb ella en la composició del programa biennal. Mitjançant l’enfocament de Manifesta 15, les perspectives i històries locals s’entrellacen per tot el programa, augurant que aquesta propera edició serà una exploració en profunditat i una celebració de la regió.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorENLACE | Cómo ver el sorteo de la Lotería de Navidad en el móvil u ordenador
Artículo siguienteExpansión Notable de la Carrera de Informática en el Mercado Laboral
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí