Inicio Actualidad La comunitat d’energia de la ciutat dona els seus primers passos

La comunitat d’energia de la ciutat dona els seus primers passos

Esteu aquí

L’objectiu de la societat és oferir energia neta, social i comunitària i convertir-se en la comunitat d’aquestes característiques més gran de l’Estat d’àmbit municipal.

dimecres, 7 desembre, 2022 – 09:15


L’Ajuntament ja ha començat a buscar socis i sòcies per a la comunitat ciutadana d’energia de la Ciutat, que funcionarà amb el nom d’Energia del Prat. La comunitat es constituirà durant el 2023 i el seu objectiu és donar servei a tot el municipi, un fet que s’assolirà de manera progressiva durant els propers anys.


A la nostra ciutat, l’Ajuntament ha estat l’entitat que ha promogut la constitució de la comunitat ciutadana i que permetrà que particulars, comerços i empreses puguin reduir la seva factura elèctrica. Els seus serveis seran:


– Connexió a una teulada fotovoltaica de la ciutat sense necessitat de modificar la vostra instal·lació elèctrica o companyia d’energia habitual.


– Si ja tens una coberta amb plaques fotovoltaiques, cedir-ne l’excedent amb la compensació acordada amb Energia del Prat.


– Cedir la teva coberta perquè nosaltres instal·lem plaques fotovoltaiques, a la comunitat ens encarregarem de fer els tràmits i la inversió: t’oferirem l’energia a menor preu i una part gratuïta per la cessió de la teva teulada.

MAS:  L’Hospital Universitari de Bellvitge, de referència al Prat, amplia l’horari de visites en àrees no covid


– Apadrinar una teulada: la comunitat t’ajudarà a trobar les millors cobertes on puguis tenir plaques que generaran energia només per la teva llar o comerç. 


Vols formar-ne part?


Tens dues opcions:


Com a soci o sòcia


L’Ajuntament ha obert un procediment de pública concurrència per canalitzar totes les sol·licituds. Tothom pot fer-se soci o sòcia a partir de 500 euros, adquirint un mínim de cinc participacions (cada participació costa 100 euros).


MOLT IMPORTANT! El termini de presentación de la documentación per ser soci o sòcia acaba el 16 de desembre de 2022, s’haurà de fer mitjançant sobre digital, si tens signatura digital, o presencialment a les oficines de l’OIAC si no en tens.


Com a usuari o usuària


De moment, només has de deixar les teves dades personals i t’informarem dels tràmits a fer per associar-te i participar dels mecanismes i activitats que l’associació ofereixi. T’enviarem tota la informació al febrer, després de la constitució, perquè puguis unir-te.

MAS:  Torna el Taller Gran, l’espai per a la creació de projectes artístics per a persones majors de 55 anys


En els dos casos, heu de d’emplenar aquest formulari.


Què és una comunitat energètica?


Les comunitats energètiques permeten que un grup de persones, entitats o empreses s’organitzin per aconseguir energia a través dels seus propis mitjans de generació, és a dir, a través de l’autoconsum i emmagatzematge d’energia d’origen renovable, així com per fomentar la domotització (tecnologies per millorar les condicions de les llars) o la rehabilitació energètica d’habitatges.


Energia del Prat presenta la forma de societat mixta i estarà participada en un 40 % per l’Ajuntament; en un 20 % pels usuaris i les usuàries que facin ús dels serveis de la comunitat mitjançant l’associació que els representi, i en el 40 % per recursos privats o comunitaris (tant d’empreses com de particulars). Aquesta és una fórmula que permet lideratge municipal, protagonisme ciutadà i implicació i col·laboració del teixit econòmic i productiu.


Inversió d’empreses i particulars


Aquests recursos comunitaris del 40 % d’Energia del Prat obren la porta a inversors, empreses i persones del Prat o de fora, que podran fer-hi aportacions a partir de 500 euros i ser actors en la gestió de la comunitat. Aquesta inversió podrà suposar futurs descomptes equivalents en els serveis energètics que prestarà la comunitat. Així, s’oferiran participacions de 100 euros i se’n podran adquirir un mínim de 5 (500 euros) o un màxim de 600 (60.000 euros), per garantir que la participació dels socis i les sòcies sigui plural i cap d’ells pugui controlar una majoria de participacions.

MAS:  Cornellà dona la benvinguda al Nadal amb la festa d’encesa de llums


Associació d’usuaris


D’altra banda, un segon lot del concurs marca les condicions per a les associacions que vulguin optar a canalitzar i vehicular la participació d’usuaris i usuàries a Energia del Prat, per tal que se’n pugui participar sense haver d’invertir-hi. Es valorarà que sigui una associació compromesa amb el foment de l’energia renovable, la sostenibilitat i l’eficiència energètica i que tingui capacitat per vehicular la participació ciutadana a la comunitat.


Participació municipal


Pel que fa a la participació municipal, l’Ajuntament ja ha aportat a Energia del Prat un capital inicial de 120.000 euros. Els fons públics i privats aportats a la societat es destinaran als diferents serveis de la comunitat, que tindrà la seu a la Casa de l’Energia.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorGairebé 70.000 persones visiten la 49a Fira Avícola, que recupera les xifres pre-pandèmia
Artículo siguienteEn marxa la 9a edició del Mercat d’ intercanvi de joguines de les AMPA i AFA de la ciutat
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí