Inicio Actualidad La qüestió de la identitat a l’aula de teatre

La qüestió de la identitat a l’aula de teatre

Esteu aquí

Un procés de creació col·lectiu

dimecres, 27 abril, 2022 – 10:00


Des de l’espai de teatre d’Interseccions a l’Escola Honorable Josep Tarradellas, aquest curs hem proposat als nens i nenes de sisè de primària d’aquesta escola un petit taller de creació centrat l’expressió corporal, que té l’objectiu de treballar el cos com a eina d’expressió artística. Hem partit del tema de la “identitat”, ja que és una qüestió que a l’escola han abordat a través de la reflexió, amb diferents xerrades i tallers. En aquests espais es va plantejar la dicotomia “identitat virtual vs. identitat real” o “la identitat de gènere”. Aquest va ser el motor d’un petit procés de creació col·lectiva que va concloure amb una mostra on l’alumnat tractava i es relacionava amb la identitat, a través de diferents dinàmiques i propostes, totes nascudes a la classe fruit del treball en grup. 


A l’aula es va generar debat i reflexió al voltant de diferents preguntes: sabem com som?, què ens defineix?, quines creences tenim?, en què confiem?, i quins desitjos tenim? L’alumnat va escriure textos breus a partir dels quals es donava resposta a aquestes preguntes. A partir de diferents dinàmiques de grup, vàrem posar en qüestió la confiança en un mateix, en els i les altres, en el grup, en la societat, així com atendre al respecte i descobriment de la mateixa individualitat. I així, van emergir petites càpsules expressives, amb el repte de condensar les emocions i pensaments que havien sorgit dels escrits, en imatges poètiques a través del cos. Finalment, aquestes imatges van anar creant una dramatúrgia pròpia en cadascun dels dos grups, que van prendre forma a la mostra del dia 14 de març, que  va permetre compartir el repte i el procés de cada grup entre els companys i les companyes del mateix curs. 


Creiem en la importància del procés creatiu, de tot allò que es mou i es genera quan els nois i les noies es fan preguntes i proven de respondre-les a través de l’art. Aquest és un exemple de com podem utilitzar recursos artístics, com l’escriptura i el cos propi, per donar sortida a les emocions que un tema profund i transformador ens fa sentir. El pes estava en el procés, en el que ells/es hi aportaven i creixien passant pel cos i la paraula tot allò que sentien. Finalment, va arribar el moment de donar forma a la mostra amb la intenció de compartir amb els companys/es de l’altra classe i així aprendre plegats/des. I, també, és clar, perquè posar-se en la situació de viure-ho escènicament és enriquidor i emocionant per l’alumnat. 


Tot seguit, us deixem amb una selecció de fotografies sobre la mostra realitzada el 14 de març a l’Escola Honorable Josep Tarradellas. 


- Te recomendamos -

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí