Inicio Actualidad Adolescents de Cornellà co-dissenyen un projecte per crear espais segurs i prevenir...

Adolescents de Cornellà co-dissenyen un projecte per crear espais segurs i prevenir la violència domèstica i en línia en infants i adolescents

El Centre de Salut Mental infanto juvenil de Cornellà de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona · Institut de Recerca Sant Joan de Déu, amb col·laboració de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’Hospital Pediàtric Bambino Gesu de Roma (Itàlia), impulsen el projecte RESCCUE “Recuperant espais segurs per a infants i adolescents afectats per la pandèmia”, una iniciativa per prevenir la violència i promoure el benestar emocional.

El projecte ha comptat amb la participació activa de joves de Cornellà de Llobregat en el co-disseny dels materials per donar resposta a les seves necessitats. La primera fase pilot es realitzarà durant el curs escolar 2023-2024 en instituts d’educació secundària de Cornellà de Llobregat i comptarà amb la participació activa de tot l’alumnat dels centres, professorat i famílies.

READ  Continua Diàlegs cicle de pensament contemporani

Origen del projecte

Durant la pandèmia, amb les escoles tancades i els espais de lleure socials limitats, els infants i adolescents van ser un dels col·lectius més afectats, experimentant un augment de l’ansietat, problemes de salut mental i una major exposició a la violència domèstica i en línia. Un equip de l’Hospital Sant Joan de Déu va detectar aquestes situacions i amb l’objectiu de prevenir-les, neix el projecte RESCCUE: “REcover Spaces for traumatized Children in CommUnity sEttings post COVID19”,  finançat amb fons de la Comissió Europea, i que té com objectiu recuperar espais segurs per prevenir i detectar la violència contra els infants i adolescents. El projecte busca la implicació del propis joves, però també del sector educatiu, del sistema d’atenció primària i del sistema de salut mental.

READ  L'aplicació de seguretat, present al congrés Smart Cities

Un projecte amb la implicació de l’alumnat, el col·lectiu educatiu i les famílies

El projecte ha comptat amb la participació de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, concretament del Departament de Polítiques d’Igualtat que ha facilitat la participació activa d’un grup de joves de l’Institut Joan Miró i dels Espais Joves de Riera Centre i Sant Ildefons en el co-disseny dels materials del projecte. 

La primera fase pilot es realitzarà durant el curs escolar 2023-2024 en instituts d’educació secundària de Cornellà de Llobregat i comptarà amb la participació activa de tot l’alumnat dels centres. A més també, s’oferiran tallers als professionals de la comunicat educativa centrats en l’autocura i la creació de vincles amb els adolescents per crear espais segurs.

READ  L'Escola organitza una Conflujam de música i dansa

Com a part integral del projecte, es realitzaran sessions amb famílies que es trobin immerses en situacions de violència domèstica o ciberassetjament. Aquests espais abordaran les dinàmiques familiars, oferint suport i eines per enfrontar aquestes situacions complexes i assegurar un entorn segur per als adolescents i joves. Es medirà la transferència de la metodologia amb una prova pilot a Roma a càrrec de l’equip de l’Hospital Pediàtric Bambino Gesù.

Llegeix la nota de premsa completa


- Te recomendamos -
Artículo anteriorIncendio en Tarragona: se quema un piso en la calle Pere Martell
Artículo siguienteLa estrategia de Stoneweg para Relaciones con Inversores será liderada por Nicholas Burdett
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí