Inicio Actualidad Cornellà de Llobregat, tots els serveis a 15 minuts de casa a...

Cornellà de Llobregat, tots els serveis a 15 minuts de casa a peu

Cornellà de Llobregat és una de les dues ciutats d’Espanya més grans de 50.000 habitants que compleixen els criteris de “les ciutats dels 15 minuts” per al 100% dels seus veïns, segons un estudi publicat per l’empresa Deyde DataCentric. Aquest concepte fa referència a disposar de tots els serveis bàsics a una distància de 15 minuts a peu o en bicicleta. És a dir, que cada habitant de Cornellà pot desplaçar-se en un temps no superior a 15 minuts (tant a peu, com també en bicicleta) als equipaments essencials de categories com la salut, l’educació, l’oci i qualitat de vida, comerços…

Es tracta d’un paradigma desenvolupat fa uns anys en una universitat francesa, i els experts en urbanisme hi associen molts beneficis socials, econòmics i mediambientals. Per exemple, facilita que es generi menys diòxid de carboni, més activitat econòmica, i més inclusivitat social. Segons un article publicat a l’edició de diumenge del diari El País, l’arquitecte Carlos Moreno -desenvolupador del concepte- explica que ja hi ha més de 200 ciutats al món que l’apliquen, i ha estat adoptat com a recomanació per l’agència ONU-Hàbitat.

MAS:  Mor l’actor, director, i fundador del Teatre Kaddish Josep Costa

De fet, la seva aplicació per part de la ciutat de París va popularitzar el paradigma. La pandèmia de la Covid-19 va impulsar l’interès pel desig de viure en ciutats, pobles i barris funcionals i a escala humana, i en redescobrir la importància de la proximitat. La creació de nous recorreguts per a vianants i l’impuls dels eixos verds previstos al programa Cornellà Natura contribueixen de manera decisiva en facilitar els desplaçaments a peu i en bicicleta i fer de la ciutat de Cornellà un exemple d’aquesta proposta.

Segons l’estudi de la companyia Deyde DataCentric, que podeu consultar aquí, el 61% de la població espanyola viu a ciutats en què té aquests serveis essencials a 15 minuts a peu o en bici. Només dues ciutats de més de 50.000 habitants compleixen els paràmetres per als dos casos: Cornellà i Santa Coloma de Gramenet. Limitant l’anàlisi als desplaçaments en bici, són 23 a tot Espanya.

MAS:  La guerra; temàtica escollida pel Connexions d’aquest curs

- Te recomendamos -
Artículo anteriorFallece el doblador y cantante Jordi Vila, famoso por ‘Bola de Drac’
Artículo siguienteEn marxa les activitats del 25N al Prat
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí