Inicio Actualidad Aprovada la Llei 20/2022 de Memòria Democràtica

Aprovada la Llei 20/2022 de Memòria Democràtica

dimarts, 25 octubre, 2022 – 14:00


La Llei 20/2022 de Memòria Democràtica va ser aprovada definitivament al Senat el 5 d’octubre i publicada al BOE el 19 d’octubre, moment a partir del qual ha entrat en vigor. Al Títol preliminar, la llei declara la il·legalitat dels tribunals franquistes d’excepció i la nul·litat de les seves sentències, malgrat que no es deroga la Llei d’Amnistia del 1977.


Entre els punts més importants que contempla la nova llei està el dret dels familiars i de la societat a conèixer els fets, així com es garanteix la preservació de documents i es facilita l’accés als arxius. Aquest punt de la llei és essencial per a poder exercir el dret a la investigació de les violacions de drets humans de la dictadura fins a la promulgació de la Constitució de 1978.  

READ  Torna el cicle Primavera de Llibres i Lletres


L’Estat assumeix el lideratge en la cerca i identificació de desapareguts i l’impuls de les exhumacions. Es crearà un portal d’Internet públic amb el resultat de les exhumacions i es farà un mapa de fosses, així com la resignificació del Valle de los Caídos i l’exhumació de les víctimes enterrades allà.


Es disposa l’extinció de fundacions que facin apologia del franquisme o activitats que suposin menyspreu i humiliació de la dignitat de les víctimes i s’estableixen les sancions corresponents per a garantir el compliment de la llei.


Es determinen dos dies oficials de memòria: el 31 d’octubre, per al record i homenatge a totes les víctimes, i el 8 de maig, per al record i homenatge de les víctimes de l’exili.

READ  Només un de cada deu pratencs i pratenques, a favor de l’ampliació de l’aeroport


A més, la llei reconeix expressament el paper exercit per les dones en la seva lluita per a la conquesta de drets i llibertats que ocupen un lloc transversal i singular al llarg de la norma.


Des del programa de Patrimoni Cultural i Memòria Democràtica de l’Ajuntament del Prat de Llobregat s’ha treballat per al reconeixement i la dignificació de les víctimes a través de xerrades, exposicions i altres activitats, que podeu consultar en aquest enllaç.


Llei de Memòria Democràtica


- Te recomendamos -
Artículo anteriorS’instal·len 12 nous contenidors per a oli de cuina
Artículo siguienteArriba la segona Nit de Tapes al Mercat Municipal
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí