Inicio Actualidad La Biblioteca Antonio Martín ofereix un tast de la seva col·lecció de...

La Biblioteca Antonio Martín ofereix un tast de la seva col·lecció de jazz amb motiu del concert Puro Gershwin

dijous, 20 octubre, 2022 – 10:00


Dins de la seva programació, el Cèntric Espai Cultural, ha preparat un seguit d’activitats musicals, que van des de la música clàssica amb el cicle de projeccions “Viu l’òpera!” fins al jazz o el blues amb el concert Puro Gershwin, el pròxim dia 22 d’octubre de 2022. El concert se centra en la figura de George Gershwin, compositor de bandes sonores i músic de jazz.


Durant la setmana del concert, la biblioteca tancarà amb seleccions musicals de compositors i artistes del món jazzístic internacional. Es tindrà especial atenció als temes de la cantant Sheila Blanco i els seus acompanyants, el pianista Federico Lechner i el guitarrista Chema Saiz.


Orígens del Jazz


Segons el Gran Diccionari de la Llengua Catalana, la paraula jazz (fonèticament: dʒás), neix d’un mot anglès nord-americà, utilitzat en un inici per la comunitat negra. Malgrat les diferents teories, la que cobra més autenticitat és que prové d’un verb del patuès crioll de Nova Orleans sinònim d’excitar.


De fet, en anglès hi ha l’expressió col·loquial “Jazz it up” que significa quelcom semblant a “Anima’l, Foteu-li canya”.

MAS:  L'aigua de la Platja del Prat, qualificada d'excel·lent


Parlant estrictament de música, el jazz és una expressió afroamericana, de caire popular amb una polirítmia molt marcada i sincopada. La improvisació forma part del seu encant.


George Gershwin, de Brooklyn a Beverly Hills


George Gershwin va néixer als Estats Units, a Brooklyn, fill d’immigrants russos jueus. Ja de molt petit va mostrar una especial sensibilitat i habilitat per la música. Va aprendre a tocar el piano d’oïda i amb el temps es va convertir en un dels compositors americans més notables, autor de “Rhapsody in blue”, on la influència del jazz i el blues ja era patent. Molt conegut per la partitura de l’obra “An American in Paris” i l’òpera “Porgy and Bess”, barreja de jazz i simfònica europea. Gershwin va morir molt jove, als 39 anys a Berverly Hills.


Obres i adaptacions com aquestes estan disponibles pel préstec a la biblioteca:


  • The Gershwins’ Porgy and Bess

  • Gershwin by Grofé. Mancini music for Peter Gunn

  • Ella Fitzgerald sings the George and Ira Gershwin song book


Figures de renom mundial


Dizzy Gillespie, Louis Armstrong, Duke Ellington, Thelonious Monk, Benny Goodman o Miles Davis són alguns dels noms més destacats entre els intèrprets de jazz. Però el jazz no només va enlluernar els homes, grans dames del món musical també van sucumbir a l’encant i la força del jazz i el blues. Entre elles, destacar Ella Fitzgerald, Nina Simone, Billie Holiday, Peggy Lee, Sarah Vaughan o Dinah Washington, fins i tot Amy Winehouse es va atrevir amb el gènere.


Breu recull de fons bibliogràfic musical de la biblioteca


La Biblioteca Antonio Martín disposa d’un variat fons audiovisual i manuals sobre el tema, disponible a la planta 1, a la secció de CD i DVD, i a la secció de música.


Selecció de CD:


  • Back to black, d’Amy Winehouse

  • The Complete Louis Armstrong and the Dukes of Dixieland, de Louis Armstrong

  • For lovers, de Nina Simone

  • The Complete set, de King Oliver̀s Creole Jazz Band

  • Live at Jamboree Barcelona, d’Andrea Motis & Joan Chamorro Quintet


DVD Musicals:


  • European Tour 1967, de Miles Davis Quintet

  • Strange fruit, de Billie Holiday

  • El Veritable jazz: dels seus orígens fins a l’època d’or,  producció i realització: Jordi Vall Escriu

  • Live in Stockholm 1962, de Louis Armstrong

  • In Köln 1974, d’Ella Fitzgerald


I alguns llibres sobre el tema:


  • Gigantes del jazz, de Josep Ramon Jové

  • Historia del jazz moderno, de Frank Tirro

  • Historia del jazz clásico, de Frank Tirro

  • El Jazz clàssic i la seva història: dels orígens a la Segona Guerra Mundial : història, recerca i metodologia, de Jaume Carbonell i Guberna

  • Los 100 mejores discos: una introducción al jazz moderno 1953-1962, de Diego A. Manrique, Iker Seisdedos, Jordi Soley Pifarré


Serveis actius de la Biblioteca   


El servei de préstec EBiblio continua actiu, oferint llibres, revistes i pel·lícules en format electrònic, així com la consulta del fons bibliogràfic al catàleg col·lectiu Aladí i  al catàleg AtΣna.


Es mantenen obertes les vies de comunicació a través del correu de la biblioteca b.prat.am@diba.cat, al telèfon 933 705 152 i de les xarxes socials, Facebook i Instagram i al web de la biblioteca.

MAS:  La comunitat d'energia de la ciutat dona els seus primers passos

- Te recomendamos -
Artículo anteriorTorna Ràdio Hangar, amb nous convidats i en una localització especial!
Artículo siguienteFesta d’estrena del renovat carrer Bonestar
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí