Inicio Actualidad La nova llei de memòria històrica busca reparar la repressió econòmica del...

La nova llei de memòria històrica busca reparar la repressió econòmica del franquisme

dijous, 4 agost, 2022 – 14:00


La llei de memòria democràtica, que s’està tramitant al Senat, conté una sèrie d’articles que preveuen una possible reparació econòmica als represaliats del franquisme. Aquesta llei suposa una millora respecte l’anterior llei de 2007 i pel que fa a la reparació avança en la necessitat de realitzar una auditoria i un inventari de béns incautats i sancions econòmiques realitzades durant la Guerra Civil i la dictadura franquista..


Persones que van patir consells de guerra després van ser jutjades pel Tribunal de Responsabilitats Polítiques. Els hi imposaven multes i els hi confiscaven els béns, fins i tot en el cas que ja haguessin estan afusellats, i les penes imposades requeien en el patrimoni familiar. Aquest és el cas dels pratencs afusellats en el camp de la bota.


La repressió econòmica de la llei de responsabilitats polítiques es va idear per fer pagar als republicans la reconstrucció del país després de la guerra.

MAS:  Música de tancament


Fins ara, només s’havia compensat els partits polítics i els sindicats dels decomisos fets durant el franquisme. La nova llei de memòria democràtica reconeix el dret al rescabalament de tots els ciutadans, però amb limitacions que caldrà veure com s’apliquen.


La llei preveu fer un inventari dels béns confiscats en el termini d’un any, però és un treball impossible d’inventariar i avaluar per la gran quantitat de béns incautats i el volum de la documentació que van generar.


A l’Arxiu del Tribunal Superior de Justícia, es guarden els expedients de responsabilitats polítiques de Barcelona. Joan Ignasi Salcedo, historiador i arxiver pratenc, és el responsable d’aquest arxiu.

MAS:  Cornellà reforça els dispositius de protecció de la seguretat ciutadana


Podeu ampliar la notícia de TV3 fent clic aquí


- Te recomendamos -
Artículo anteriorAprofita l’estiu per gaudir de la ciutat, dels seus equipaments i dels seus espais naturals
Artículo siguienteComencen les visites guiades per descobrir el patrimoni natural i la biodiversitat dels Espais naturals del delta del Llobregat
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí