Inicio Actualidad La UB i Cornellà creen una càtedra per impulsar l’estudi de la...

La UB i Cornellà creen una càtedra per impulsar l’estudi de la perspectiva de gènere i feminismes en l’àmbit de la ciència

La Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat han creat la ‘Càtedra UB sobre  perspectiva de gènere i feminismes Ciutat de Cornellà’, que té com a objectius  donar suport i visibilitat a la recerca amb perspectiva de gènere i feminista, impulsar un coneixement científic feminista i crític, especialment en les àrees de coneixement més masculinitzades com és el cas de la ciència i, en general, fer més accessibles aquestes recerques a la ciutadania.

La UB i l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat ja porten 13 edicions col·laborant en la Universitat d’estiu de les Dones, en el marc dels cursos d’estiu ‘Els Juliols’ de la UB. Un projecte pioner a l’estat de formació superior en matèria d’igualtat de gènere pel qual han passat més de 3.500 participants i prop de 300 professores, professionals i experts en temes de gènere com a ponents.

Després d’aquesta experiència consolidada i que cada any aglutina més interès, les dues institucions han decidit donar un pas més amb la creació de la càtedra sobre perspectiva de gènere i feminismes. «És important disposar d’aquests espais de debat, reflexió i investigació que permeten empoderar les dones i que, tot i ser petits passos, contribueixen a avançar cap a una societat més igualitària i justa», ha explicat l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón,  per qui la creació de la càtedra és a més, «una oportunitat per generar coneixement que, ja des d’un bon principi, compti amb la mirada femenina i de gènere». Mentre que el rector de la UB, Joan Guàrdia, ha destacat que «la ciència i la innovació són àmbits determinants per poder construir una societat veritablement igualitària: no només perquè també s’hi han de corregir biaixos i desigualtats, sinó pel potencial que té l’activitat acadèmica per contribuir a construir una societat més justa, també des de la perspectiva de la igualtat de gènere». 

IMPULS ALS ESTUDIS FEMINISTES

La càtedra UB de perspectiva de gènere i feminismes Ciutat de Cornellà inclourà, doncs, l’organització de la Universitat d’estiu de les Dones, uns cursos d’estiu ja consolidats que són oberts a tothom que vulgui complementar els seus estudis i accedir a coneixements amb una àmplia mirada per analitzar el paper de la dona al llarg de la història, i des de diferents àmbits. Una altra activitat de la càtedra serà l’Escola d’estiu de Física i Gènere.

L’objectiu és donar resposta al fet que moltes dones abandonen la possibilitat d’entrar en el món laboral en el camp de la física quan finalitzen els estudis de grau o màster. El programa d’aquesta escola d’estiu conjumina temes de recerca capdavanters en física amb qüestions de gènere i coneixements útils per desenvolupar una carrera acadèmica o professional. Altres activitats que abastarà la càtedra seran el Congrés d’hivern en recerca de gènere de Cornellà o la participació d’una investigadora de la UB a cada escola de Cornellà amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència, en col·laboració amb la Unitat de Cultura Científica de la UB.

La càtedra ja s’estrena aquest desembre amb un workshop sobre el coneixement feminista dins i fora del món acadèmic. Una jornada de treball que reunirà investigadores acadèmiques i entitats feministes de base per tal de crear sinergies, compartir experiències i debatre sobre la construcció del coneixement feminista en col·laboració mútua. 

  NOTA DE PREMSA


- Te recomendamos -
Artículo anteriorJa disponible el número de novembre de la revista Viure+ de la gent gran
Artículo siguientePropostes de Nadal per a tots els públics al Ribera
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí