Inicio Actualidad El Prat, tercer municipi català amb una millor inversió social segons un...

El Prat, tercer municipi català amb una millor inversió social segons un informe de gerents de serveis socials de l’Estat

Esteu aquí

Amb 182,94 € per habitant i any, el Prat és el tercer municipi català amb major inversió social, només per darrere de Barcelona i Esparreguera.

Oficina Integral d’Atenció Social (OIAS) de l’Ajuntament del Prat (imatge d’arxiu)

dimecres, 30 novembre, 2022 – 12:45


El Prat és el tercer municipi català amb una major inversió social per habitant, segons l’Associació Estatal de Gerents i Directius d’Acció Social. Així ho indica el recent informe d’aquesta associació, que analitza la inversió social dels municipis de més de 20.000 habitants de tot l’Estat i situa el Prat de Llobregat entre els 52 que registren un nivell d’excel·lència en aquest àmbit.


L’informe, que parteix de dades de 2021, indica que la inversió al Prat en serveis i promoció social va ser de 182,94 euros per habitant durant aquest període. Això situa el Prat en una posició capdavantera a la comarca del Baix Llobregat, juntament amb Esparreguera (221,35 € per habitant i any). Són el dos únics municipis de la comarca entre les 15 localitats de l’Estat amb major inversió social per habitant.

MAS:  El Prat i Garrovillas reprendran els seus intercanvis el 2 i 3 de febrer de l'any vinent


Arreu de Catalunya, únicament precedeix el Prat, a més d’Esparreguera, la ciutat de Barcelona (235,33 € per habitant i any), que és la segona del rànquing estatal, encapçalat pel municipi andalús d’Alcalá la Real, a la província de Jaén (amb una inversió de 255,28 € per habitant i any).


En general, Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més municipis situats entre els 52 de l’Estat amb un nivell d’excel·lència en inversió social, amb un total de 11 localitats amb aquesta consideració, només per darrera d’Andalusia (18). En la 17a posició del rànquing, s’hi troba Vilanova i la Geltrú, que juntament amb Barcelona, el Prat i Esparraguera, són les úniques quatre ciutats catalanes entre els 20 primers llocs de la classificació.


En la llista dels 52 municipis catalans amb nivell d’excel·lència en inversió social, també es troba un altre municipi de la comarca del Baix Llobregat, Molins de Rei (posició 31). De la resta de Catalunya, també mereixen aquest reconeixement el Vendrell, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià del Besòs, Mataró i Sant Pere de Ribes.

MAS:  Indisciplinats: creació lliure i desbordant


Els criteris d’excel·lència social de l’informe


Aquest és el sisè any consecutiu que es publica l’informe de l’Associació Estatal de Gerents i Directius d’Acció Social sobre els nivells d’inversió en serveis i promoció social en municipis de més de 20.000 habitants.  L’informe es va donar a conèixer el passat dilluns, 28 de novembre, i parteix de dades corresponents al pressupost liquidat de 2021 publicades pel Ministeri d’Hisenda i Funció Pública al seu portal de serveis telemàtics.


L’informe parteix de quatre criteris d’excel·lència social. En primer lloc, té en compte la suficiència econòmica, és a dir haver acreditat una despesa realitzada en inversió social durant el 2021 superior a 100 euros per habitant i any. En segon lloc, pren en consideració l’increment econòmic, un criteri que valora que la despesa pressupostada el 2022 en aquesta matèria mantingui o augmenti el pressupost que s’hi ha destinat el 2021.  En tercer lloc, es valora l’esforç inversor, de manera que es considera que s’assoleix el nivell d’excel·lència si la despesa social representa almenys el 10% del total de pressupost realitzat no financer del municipi. Finalment, s’avalua la transparència financera,  és a dir, que sigui possible contrastar des del portal de transparència de cada web municipal el desglossament del seu pressupost i el detall de la seva despesa social.  L’esforç inversor realitzat pels Ajuntament en serveis i promoció social avaluat en aquest informe també inclou les transferències rebudes per part dels governs autonòmics.

MAS:  Consells davant les baixes temperatures


L’univers de l’estudi són els 404 municipis de l’Estat amb més de 20.000 habitants, dels quals 52 assoleixen nivells d’excel·lència social. L’informe també es refereix als 37 municipis de més de 20.000 habitants amb menor inversió social per habitant, amb nivells que se situen per sota del 60% de la mitjana de la despesa del conjunt de localitats analitzades (52,12 euros per habitant i any). La Comunitat de Madrid és on se situen la meitat d’aquests municipis.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorL’estand municipal de la Fira Avícola mostrarà els reptes de futur de la ciutat
Artículo siguienteJa disponible el número de novembre de la revista Viure+ de la gent gran
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí