Inicio Actualidad La Biblioteca Antonio Martín participa en la presentació del llibre “Padrines” amb...

La Biblioteca Antonio Martín participa en la presentació del llibre “Padrines” amb una bateria d’accions

Esteu aquí

Conferències, exposicions, presentacions i dinamitzacions lectores formen part de les activitats organitzades per Unzip Arts Visuals amb la col·laboració del Cèntric Espai Cultural i el Centre Cívic Palmira Domènech al voltant de la novel·la gràfica Padrines. Cròniques de maternitat i criança d’una generació silenciada, compartint les experiències de les nostres àvies sobre la maternitat i la criança

dijous, 1 desembre, 2022 – 10:00


El llibre Padrines, escrit per la periodista i professora de la Universitat de Lleida, Mariona Visa, recull el testimoni de maternitat i criança de sis dones, àvies d’entre 80 i 90 anys del Pla de Lleida, a qui l’autora ha entrevistat. Sis artistes – Clara-Tanit, Lorena Rivega, Alba Feito, Isabel Vila, Laia Arqueros i Nuria Inés Hernández (Tinta Fina)- il·lustren la novel·la gràfica publicada per Pagès Editors. Cada una d’elles acompanya amb els seus dibuixos un dels testimonis. La il·lustradora local Tinta Fina hi participa il·lustrant una de les històries.


Unzip Arts Visuals organitza amb la col·laboració del Cèntric Espai Cultural i el Centre Cívic Palmira Domènech, una sèrie d’activitats al voltant del llibre per donar-lo a conèixer , difondre les històries de vida que s’hi narren i donar suport al talent local.

MAS:  Concentració davant l'Ajuntament en solidaritat amb Ucraïna


Núria Inés, Tinta Fina, és artista visual. La seva trajectòria com a il·lustradora i croniquista gràfica s’ha especialitzat en el relat de la quotidianitat i les seves complexitats; sovint posa en valor les experiències de vida per explicar aspectes que ens concerneixen com a comunitat. En aquesta ocasió ho fa a través de la història de l’Enriqueta, que parla de com ha estat viure en un poble de Lleida, de la sororitat, el gaudi i el sexe, amb un humor murri que ens ve a recordar que les padrines i les mares, primer i abans de tot, són dones.


Les il·lustracions són una part molt important de l’obra, ja que parlen per si soles dels fets narrats per les protagonistes que, amb gràcia i delicadesa, treuen a la llum experiències que mai havien explicat a ningú, per això les històries que relaten tenen un alt valor de testimoni íntim i colpidor. Els hi va tocar viure una època difícil, on socialment se’ls reservava el paper de tenir fills i cuidar de la família, però sense haver rebut prèviament cap mena d’educació sexual.


“No sabien gairebé res i van casar-se, van quedar-se embarassades i van parir sense rebre cap consell de ningú. En aquest llibre parlen com no ho havien fet mai fins ara sobre com van viure la seva etapa reproductiva: la primera regla, les relacions sexuals, els embarassos, els avortaments, els parts, la lactància…”, afirma Mariona Visa.

MAS:  Festa "Només un planeta", aquest dissabte al matí, amb motiu de la Setmana de la Natura


Donar a conèixer el llibre per testimoniar la vida d’una generació de dones


Núria Inés va voler endegar un procés de treball amb clubs de lectura del Prat aquesta tardor que culminés en la presentació del llibre a la ciutadania. Amb la col·laboració del Cèntric i el Centre Cívic Palmira Domènech, s’ha pogut dur a terme la proposta que finalment ha implicat diferents grups de lectura de gent gran- Grans Lectors, de la Biblioteca Antonio Martín, Esplai Gent Gran La Caixa i Centre Cívic Palmira Domènech Gent Gran.


La Biblioteca s’ha encarregat de disposar de trenta exemplars perquè els grups puguessin llegir i conèixer l’obra. Al mes de setembre se’ls va fer entrega de la lectura i la il·lustradora local Tinta Fina s’ha trobat amb els grups en dues ocasions, una a l’octubre i l’altra al novembre, per intercanviar impressions sobre el llibre i recollir les aportacions personals de les lectores i els lectors a través de dinàmiques en les que els àlbums familiars de les persones participants han servit per incentivar les converses i establir vincles entre les històries personals i les narracions de la novel·la.


A partir d’ara, tots els exemplars quedaran dipositats al magatzem de la Biblioteca com a lot de llibres, perquè se’n disposi per altres activitats. També es podrà consultar a la zona de col·lecció local de la biblioteca i al fons de còmic, ja que és una novel·la gràfica de gran qualitat.

MAS:  La Festa d'Encesa dona pas a l'inici de la campanya de Nadal 2021 i Reis 2022 a Cornellà


Del 28 de novembre al 13 de desembre, el vestíbul de la Planta Baixa de la Biblioteca acollirà l’exposició que mostra el procés creatiu de l’obra, a través de sis plafons de cartó.


Per arrodonir les activitats al voltant de Padrines, l’artista local Tinta Fina, en farà la presentació el 12 de desembre al Cèntric Espai Cultural, acompanyada d’algunes de les dones participants dels clubs de lectura amb qui obriran una xerrada al voltant dels temes del llibre a partir d’experiències personals i les reflexions compartides suscitades per la lectura de la novel·la.


Serveis actius de la Biblioteca   


El servei de préstec EBiblio ofereix llibres, revistes i pel·lícules en format electrònic, així com la consulta del fons bibliogràfic al catàleg col·lectiu Aladí i  al catàleg AtΣna.


Són diverses les vies de comunicació a través del correu de la biblioteca b.prat.am@diba.cat, al telèfon 933 705 152, les xarxes socials, Facebook i Instagram i al web de la biblioteca.


 


- Te recomendamos -
Artículo anteriorPresentat el nou centre de recursos contra les violències masclistes de la ciutat
Artículo siguienteLa Biblioteca Antonio Martín, Indisciplinada
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí