Inicio Actualidad Converses literàries: més enllà de la lectura

Converses literàries: més enllà de la lectura

dilluns, 11 juliol, 2022 – 11:30


Sorgit d’un laboratori de codisseny de projectes de l’àmbit lector d’Interseccions amb tots els centres educatius implicats, el projecte Converses Literàries va iniciar-se el curs 2018-2019. El projecte ha implementat  la metodologia de treball de la conversa literària a l’aula tot desenvolupant dinàmiques de lectura compartida, amb debats al voltant d’àlbums il·lustrats llegits en veu alta per les mestres, amb la voluntat de promoure una lectura crítica per part de l’alumnat. També s’hi han realitzat accions per enfortir vincles i intercanvis entre els cinc centres educatius participants –implicant alumnat de Bressol fins a secundària-, famílies i la Biblioteca Antonio Martín.  


Tot seguit ens endinsem en el projecte a partir d’apropar-nos als testimonis i experiències fetes per algunes professionals participants.


Com s’han treballat les converses literàries a l’aula


La conversa literària a l’aula s’inicia amb un ritual de calma, de misteri i serenor, acordat per ambdues parts: el grup d’infants i el/la docent.


A partir d’aquí, seleccionem un àlbum adequat a les característiques del grup d’infants  i és en aquest moment que el mateix relat ens va portant cap a un món accessible ple d’emocions i fantasia on els nens i les nenes són espectadors/es, observadors/es i protagonistes.


Obrir un àlbum il·lustrat és, en certa forma, desembolicar un regal que ens oferirà un diàleg, unes preguntes, uns dilemes i una conversa entre iguals, i on la persona adulta acompanya al grup d’infants. Les aturades en moments significatius i la força de les imatges ajuden a entendre el text, a fer hipòtesis, a refusar-les, a anar més enllà del text escrit.


Com a docents, tenim ben present la gran potencialitat educativa que ens ofereix, les possibilitats de carácter artístic i plàstic, representatiu o interpretatiu, musical i d’expressió corporal i de descoberta de l’entorn més proper o llunyà.


El relat pot ser divers segons el seu contingut, i ens ajuda a connectar-lo amb el procés  d’ensenyament- aprenentatge.


Ens proposa, també, un espai que ha de ser agradable, tranquil, on crear una situació còmoda que afavoreixi la conversa posterior, potser a la mateixa aula o a l’espai exterior: és ben clar que, nosaltres com a mestres, l’adaptem segons el nostre grup d’infants.


De vegades, el fet d’escoltar la conversa activa genera elements molt valuosos per nosaltres, el plaer de gaudir, de ser receptors/es, d’escoltar, de parar l’atenció davant la figura de l’orador/a i estimar els relats.


És evident que és una experiència que té una nova mirada respecte al ritual tradicional d’explicar històries, tant la seva àmplia riquesa com per la seva finalitat narrativa.


Alícia Romero Maturana, mestra que desplega el projecte des dels seus inicis a l’Escola Charles Darwin.


Com el projecte ha transformat la pràctica literària a les escoles


Participar en el projecte de converses literàries ha transformat la nostra manera de dur a terme la pràctica literària amb els infants a l’escola. Conèixer l’itinerari lector dels infants i l’oferta disponible ens ha permès poder ser més crítiques amb els llibres que presentem, ja que no tot és vàlid i no tot es pot oferir de la mateixa manera. A partir d’aquí, hem introduït nous referents i noves obres que agraden i triomfen entre els infants.


També hem après la importància de crear petits rituals i noves maneres de presentar els llibres als infants, fent visible la importància que aquests mereixen. Cal tenir en compte que nens i les nenes tendeixen a reproduir el que fan les persones adultes. Abans de presentar un llibre als més petits ens impregnem d’ell i li busquem el seu espai. Hem integrat la lectura compartida en la vida quotidiana de l’aula.


La creació de l’espai de lectura comú va suposar un gran aliat per donar a conèixer a les famílies el que succeïa entorn de la lectura a l’escola, i per a fer-los partícips de la màgia que s’anava creant a les aules al voltant de la lectura dels llibres que presentàvem a les criatures. Ha estat un espai on, a poc a poc, les famílies han passat estones compartint la lectura amb els seus fills i filles, fins i tot, compartint experiències amb altres famílies.


Després de la pandèmia, hem potenciat aquests espais de lectura dins de les aules per tal de poder continuar explicant el que fem a l’escola, tot animant a les famílies a trobar els mateixos títols o d’altres tant a la biblioteca com a les llibreries.


Hem pogut mostrar a les famílies el que succeeix quan presentem als infants un llibre, com queden abduïts i en gaudeixen, mostrant-los el  vincle meravellós que es crea entre l’infant, el llibre i la persona adulta que el mostra.


Des de l’escola, de tant en tant, fem arribar a les famílies recomanacions sobre títols, tipus de llibres, articles, o petites píndoles amb les quals donar pistes sobre com mostrar els llibres als infants, i animar-los que busquin les seves pròpies maneres.


Hem pogut observar com el projecte i la tasca feta durant aquests anys s’ha anat impregnant en la vida diària de l’escola i de les famílies que ens han acompanyat en aquest camí.


Maria Martínez Mestres, directora de l’Escola Bressol Municipal Sol Solet, implicada en el laboratori i projecte Converses Literàries.


Nous horitzons del projecte Converses literàries


De cara al curs 22-23, una vegada consolidada la metodologia de la Conversa literària a l’aula, es presenta el repte de vincular a les famílies per afavorir que la conversa literaria traspassi les parets de les aules i arribi a les llars. Agafant les paraules de l’experta literària Anna Juan, obrir-los les portes dels centres educatius és una forma de deixar-los veure què estan fent a l’aula a través de la lectura, amb quins llibres i de quines maneres.


En aquest sentit, l’entorn d’aprenentatge del projecte es transforma en un grup de treball conformat per l’equip docent dels centres implicats en el projecte, famílies i el centre de recursos pedagògics, impulsat per la Biblioteca Antonio Martín. L’espai vol promoure l’intercanvi de coneixements entre les persones participants i la creació conjunta d’accions de lectura en comunitat.


Existeixen evidències que asseguren que si contéssim més contes als infants, molt danys socials estarien solucionats gràcies a aquesta pràctica. És important compartir amb les famílies eines i coneixements a l’hora d’explicar els contes i àlbums il·lustrats als Infants i joves, i l’escola i la biblioteca poden acompanyar-les en aquest camí de descoberta i d’educació literària. En aquest sentit, des del projecte es fa una aposta per la socialització de la lectura des del gaudi.


- Te recomendamos -

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí