Inicio Actualidad El grup “L’art de cuidar” descobreix la història de les dones de...

El grup “L’art de cuidar” descobreix la història de les dones de la Barcelona rebel

dimecres, 22 juny, 2022 – 12:30


El passat mes de febrer es va crear “L’art de cuidar”. Un grup de dones que va sorgir d’un espai formatiu a càrrec l’Àrea d’Acció Social i Comunitària i de l’Escola d’Arts Visuals, que pretenia donar continuïtat a un espai de benestar, de trobada, de relació i de coneixement de l’entorn.


Des del mes de març, aquest grup de dones ha dissenyat diferents activitats emmarcades en el “Receptari d’Autocura”, un projecte que les dones han elaborat i que forma part d’una maleta pedagògica.


Per a la sessió de tancament, el grup va voler organitzar una experiència carregada d’història i memòria, dirigida a conèixer l’entorn. Les dones manifestaven la motivació per conèixer l’historia i per això van organitzar una visita guiada per Barcelona.


La Barcelona rebel


Barcelona és una de les ciutats més visitades del món. Però, moltes de les persones que viuen a l’àrea metropolitana no troben temps per poder recorre amb tranquil·litat els seus carrers i tampoc per descobrir la història que s’amaga darrere de les llambordes, les rajoles i l’asfalt de la ciutat.


El grup de “L’art de cuidar” va gaudir d’un itinerari anomenat “Les dones de la Barcelona rebel”. Una sortida que va començar a la plaça de Colon i que va recórrer la història social de la Barcelona del segle XX, des d’un punt de vista que no acostuma a sortir als llibres d’història, el de les dones.


A la trobada, es va parlar de les dones que a l’any 1909 van iniciar la revolta de la Setmana Tràgica al port de la ciutat per tractar d’evitar que els seus homes i fills anessin a la guerra del Marroc. Sota el lema “Abajo la guerra”, algunes dones marroquines participants van poder connectar la història de les seves besàvies del “Tànger espanyol” amb la de la Barcelona del segle passat.


També es van recordar diferents episodis de les lluites socials: com la vaga de dones del 1918 contra l’augment dels preus o la vaga de lloguers del 1931, pels problemes recurrents d’habitatge. Experiències d’organització popular molt enriquidores que van tenir a les dones a primera línia i que van fer pensar al grup participant sobre l’evolució de d’empoderament de les dones fins avui en dia.


La conquista de drets socials com el sufragi universal, l’avortament durant la Segona República i la guerra civil, la participació femenina a la lluita contra el cop d’estat i la repressió franquista, van ser temes recurrents que es van tractar durant tot el recorregut.


Per altra banda, també es van recordar dues fites fundacionals de moviments que encara avui en dia són ben vius. Per una banda, el moviment pels drets de les persones LGTBI a les Rambles, on es va viure la primera manifestació per l’Alliberament a l’any 1977. I el moviment feminista, entre els murs de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, on l’any 1976 es va celebrar les primeres Jornades Catalanes de la Dona.


La tornada al Prat va ser una tertúlia viva entre totes les participants sobre el que s’havia après, les relacions amb el present, amb històries de vida pròpies o de les seves mares, avies o filles… Un autèntic impuls d’empoderament, per poder seguir aprenent l’art de cuidar-se i fer-se cuidar.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorA l’estiu, viu la natura al Prat!
Artículo siguienteDijous de revetlles, i de gaudir-les amb seguretat
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí