Inicio Actualidad El Prat, amb les persones refugiades

El Prat, amb les persones refugiades

L’alumnat del Tarradelles entrega el xec per col·laborar amb les persones refugiades d’Ucraïna

dilluns, 20 juny, 2022 – 14:15


Avui, 20 de juny, es commemora el Dia Internacional de les Persones Refugiades. Un dia que té  per objectiu visualitzar la situació de les persones que han hagut de deixar casa seva (el seu poble, la seva ciutat o el seu país) per diferents motius de persecució: religiosos, ètnics, d’orientació sexual, conflictes bèl·lics o catàstrofes ambientals, entre d’altres.


Moltes d’aquestes persones s’han vist obligades a fugir a altres indrets del seu país o a països veïns per començar una nova vida. Altres malviuen durant anys o de manera indefinida en campaments, com és el cas de Palestina, de Tindouf a Algèria,   Líban o  Mèxic (a la frontera amb Estats Units).


La realitat és que molt poques d’elles han aconseguit l’estatus de persona refugiada després d’un llarg peregrinatge en el procés de tramitació.


Per aquest motiu des del Prat es continua treballant per fer visible aquesta realitat amb l’objectiu de seguir creant una ciutadania pratenca solidària i compromesa amb els drets de les persones refugiades.


Acció i sensibilització


El passat 11 de juny, en el marc de la Festa del Prat al Món, es va llegir el manifest en defensa de les persones refugiades, per part d’una representació de les entitats de cooperació, deixant clar el compromís de la ciutat en aquest aspecte


Enguany, i arrel de la crisi d’Ucraïna s’ha superat ja la xifra de 100 milions de persones refugiades al món, persones que la majoria d’elles estan desitjant poder tornar casa seva, al seu país, amb les seves famílies, quan la situació ho permeti.


El Prat com a ciutat acollidora, que pertany a la Xarxa de Ciutats Refugi, ha apostat per donar suport a aquestes persones. Primer a través d’aportacions a projectes que  desenvolupa el Fons Català de Cooperació o Creu Roja arreu del món i segon, a través d’un servei d’acollida i acompanyament de persones refugiades què arriben a la nostra ciutat.


Des d’aquest servei s’ha fet un seguiment de totes les persones refugiades acollides en famílies a la ciutat i se les ha facilitat informació i l’accés a recursos d’aprenentatge de castellà i català tant per adults com per infants. També s’ha facilitat l’accés d’aquestes persones als equipaments esportius i als infants a l’escolarització i als casals d’estiu i activitats de lleure.


La primera actuació va ser l’aprovació pel Ple Municipal d’una partida de 10.000 € per donar suport a la població refugiada a Ucraïna i a països veïns, a través de Creu Roja i també una aportació de 10.000 € més a Creu Roja Local, per atendre les persones refugiades que arribessin al Prat, ja fos com a destinació final o de pas en el seu camí a altres poblacions. En aquest sentit, Creu Roja va implementar un dispositiu d’atenció a aquestes persones, a la Fundació Esplai al Barri de Sant Cosme, on es feia una primera acollida, per la què han passat més de mig miler de persones, de camí al seu destí a altres poblacions o comunitats.


El dia 9 de març es va convocar una manifestació de rebuig a la guerra a Ucraïna, en la què hi varen participar representants de la població ucraïnesa i de la Comissió del Prat Solidari, que van llegir el manifest  de la Federació de Municipis de Catalunya, al que s’havia adherit prèviament el Ple.


L’ajuntament també va obrir un compte corrent, per fer aportacions al projecte del Fons Català de Cooperació, de suport a la població ucraïnesa, amb el compromís que per cada euro que aportés la ciutadania, l’Ajuntament aportaria un altre.  L’ajuntament vol agrair la implicació de totes les persones i entitats que hi han col·laborat.


A hores d’ara en aquest compte hi ha un saldo de  5.808 euros, en el que han fet aportacions  tant la ciutadania com entitats com el Club de Basquet Prat i el Rotary Club i altres. 


Justament el passat 16 de juny,  es va fer l’acte de donació  per part de les cooperatives simulades Les Carxofetes del Prat i CTPrat, de l’Escola Josep Tarradelles, dels diners recollits  a partir d’un projecte que desenvolupen al centre,  amb la venda del productes creats per ells  i elles,  i que compta amb l’esforç i col·laboració de l’alumnat, famílies  i professorat.


En resum, el 20J és un dia que no ens pot passar desapercebut. Crisi de persones refugiades n’hi ha hagut moltes al llarg de la història, recent i no tant recent, i com veiem es pot repetir en qualsevol moment. Cal que ens posem en la pell de l’altre i actuar com si les persones refugiades fóssim  nosaltres mateixes.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorLes piscines exteriors del Parc Esportiu Llobregat i del Complex Can Mercader enceten la temporada d’estiu
Artículo siguiente‘Volem volar’ tanca el procés de creació d’aeris amb l’artista Maria Cavagnero
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí