Inicio Actualidad 202 municipis del sistema Ter-Llobregat, entre ells el Prat, comencen a aplicar...

202 municipis del sistema Ter-Llobregat, entre ells el Prat, comencen a aplicar noves mesures de restricció de l’ús de l’aigua arran de l’entrada en estat d’emergència

Esteu aquí

Davant la sequera més greu a Catalunya del darrer segle, queda prohibit regar els horts amb aigua potable i es limita l’ús d’aigua a les dutxes dels CEM. La ciutadania pot trobar consells per contribuir a l’estalvi d’aigua a elprat.cat/objectiu90.

divendres, 2 febrer, 2024 – 15:15


Davant de la sequera persistent, que ja és la pitjor que s’ha registrat a Catalunya en el darrer segle, la Generalitat ha activat aquest divendres l’estat d’emergència al sistema Ter-Llobregat, que engloba 202 municipis de les conques internes de Catalunya, entre ells el Prat de Llobregat. En conseqüència l’Ajuntament ha aprovat les mesures per racionalitzar l’ús de l’aigua a la ciutat. Entre els àmbits afectats, hi ha el reg, la neteja de carrers, la plantació d’arbres i les dutxes dels complexos esportius.


Mitjançant el ban que ha publicat avui l’Ajuntament del Prat (es pot consultar a elprat.cat/sequera), s’han donat a conèixer les diferents mesures concretes que afecten la ciutat, moltes de les quals ja s’estan aplicant des del maig, quan es va aprovar el Pla d’Emergència Municipal. Entre les novetats, hi ha la prohibició de fer servir aigua potable per a horts municipals. L’Ajuntament treballa per disposar properament d’aigua no potable que permeti regar en hores de baixa insolació, utilitzant-ne la mínima quantitat i indicant de manera visible l’origen d’aquesta. Les persones usuàries dels horts urbans han estat informades d’aquesta circumstància i s’instal·laran cartells informatius als equipaments.

MAS:  L'Escola d'Arts en Viu present a l'oferta formativa de Cultura de gener a juny


Pel que fa als complexos esportius, s’estableix que no es podran regar els camps de futbol ni d’atletisme i que es reduirà al 50 per cert el baldeig de neteja i la pressió de l’aigua. Així mateix, les dutxes dels vestidors de persones abonades i entitats, que tenen sistemes instal·lats per reduir la pressió de l’aigua, es tancaran a les 20h. Les persones usuàries dels CEM, com en el cas dels horts, han estat informades d’aquesta circumstància i s’instal·laran cartells informatius als equipaments.


En relació als consums en altres usos no urbans, es recullen les reduccions marcades per la Generalitat de Catalunya: del 80 per cent, per a reg agrícola; del 50 per cent, per a usos urbans; del 25 per cent, per a usos industrials; i del 25 per cent, per a usos recreatius. En canvi, els usos recreatius que impliquin reg queden prohibits. L’Ajuntament recordarà per carta a persones i empreses aquests límits.

MAS:  Tret de sortida a l’edició de tardor de l’Aula de Ciutadania


Respecte als usos domèstics, la novetat més rellevant és la prohibició de l’ompliment total o parcial de qualsevol tipus de piscina privada. Les úniques excepcions són per a les que tenen usos terapèutics i les que fan servir aigua de mar (sempre que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes de sanejament).


L’Ajuntament fa una crida a mantenir les bones pràctiques d’estalvi a la ciutat, ara més que mai


En el ban publicat avui, l’Ajuntament també fa una crida a mantenir i intensificar les bones pràctiques que han portat la ciutat del Prat a ser un referent en matèria de gestió i estalvi d’aigua, en aquest context de sequera més que mai.


A la ciutat, el consum domèstic es va situar durant 2023 al voltant dels 95 litres per persona i dia, una dada que amb petits esforços en el dia a dia es podria rebaixar encara més. Per aconseguir-ho, l’Ajuntament ha posat en marxa la campanya ‘Objectiu 90’, amb la qual convida tothom a reduir el seu consum d’aigua amb recomanacions que fan alguns veïns i veïnes de la ciutat.  A la web elprat.cat/objectiu90, les persones residents al Prat poden esbrinar com calcular el seu consum habitual, a partir de la seva factura d’aigua, i què cal fer per estalviar més.

MAS:  12a EDICIÓ CIUTATS DEFENSORES DELS DRETS HUMANS – GIRA DE TARDOR


A nivell de ciutat, l’estalvi d’aigua durant l’any 2023 va ser de 108.498 m3, l’equivalent a 183 piscines com la del Fondo d’en Peixo. Aquesta disminució ha estat liderada per l’Ajuntament del Prat, que va assolir una xifra rècord de gairebé 126.000 m3 totals per les accions directes de reducció de consums d’aigua a diferents aspectes de reg i manteniment de la ciutat.


En aquestes dades positives també hi té molt a veure el rendiment del 90 per cent de la xarxa d’aigua potable de la ciutat, un dada que l’Ajuntament ha presentat aquesta setmana i que suposa un rècord a Catalunya, on la mitjana se situa en el 78,5 per cent. Aquest rendiment és fruit de dos factors fonamentals: el monitoratge continu i sectoritzat de la xarxa d’abastament i la planificació i execució permanent del manteniment de les canonades més antigues que porta a terme l’empresa municipal Aigües del Prat. Tot això fa que les fuites al municipi siguin anecdòtiques.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorLa 37ª America’s cup en ISE 2024: donde la IA y los récords mundiales se encuentran
Artículo siguienteLaLiga impulsa la concienciación sobre el cáncer con brazaletes de esperanza
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí