Inicio Actualidad Idees per a unes festes de Nadal més sostenibles (III)

Idees per a unes festes de Nadal més sostenibles (III)

Ja som a pocs dies de Nadal! I després Sant Esteve, Cap d’any i Reis… Totes aquestes festes van associades a celebracions familiars o en grup, a regals, compres, àpats abundants… Però gaudir plenament de les festes no significa caure en excessos: continua sent possible comprar i consumir de manera responsable. Acabem avui una sèrie de notícies en què hem recollit algunes idees per no perdre de vista la consciència social i mediambiental durant aquestes festes de Nadal. Aquí teniu enllaços a les anteriors:

Ens centrarem en “el dia després”: el reciclatge. Durant aquestes festes, es dispara el consum energètic i és quan la ciutadania genera més residus, almenys un 3% segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya.

 

Cada cosa al seu lloc: reciclar

Primer de tot, separeu correctament, perquè l’objectiu ideal (durant les festes i durant tot l’any) és reciclar el màxim possible de residus i que la bossa del rebuig sigui mínima. El vidre per un cantó al contenidor verd, la matèria orgànica per l’altre al contenidor marró, els papers i caixes de cartró al blau, i els envasos de plàstic, alumini, porexpan, brics o fusta han d’acabar al contenidor groc. Si teniu dubtes sobre què va a cada lloc, podeu consultar https://www.residuonvas.cat/ca

Segur que teniu molt paper de regal, molt paper d’embolicar, i moltes capses i caixes de cartró. Tot el que no es pugui reutilitzar, se’n va cap al blau. I si us plau plega les caixes abans, així el veí que ve darrere vostre, també hi podrà llençar les seves… Sobretot, no deixeu mai res a fora del contenidor. 

Les celebracions van usualment lligades a begudes com el cava. Les ampolles, està clar: van al contenidor verd. El vidre és un dels materials més fàcilment reciclables. Però tingueu en compte un parell de coses: els taps de suro podeu llençar-los al contenidor d’orgànica. I, més important encara: els vasos i les copes, trencats o no, van al rebuig (perquè són de cristall, que no és pròpiament el mateix que el “vidre”). 

Al contenidor d’orgànica, tovallons de paper usats, taps de suro, bossetes de te i, lògicament, restes de menjar. Fins i tot, pot ser que us interessi fer compostatge a casa… Aquí hi trobareu més informació.

Però no llenceu menjar que encara es pugui aprofitar! Fer-ne croquetes és una recepta ideal per cuinar amb l’ajuda de nens i nenes; i també podeu aprofitar per preparar salses per acompanyar la pasta i altres plats i, amb més ambició, uns canelons (que no és obligatori menjar-se per Sant Esteve encara que sigui el més tradicional… també us agradaran qualsevol altre dia).

Teníeu un arbre de Nadal natural? Quan el desmunteu, retireu tots els guarniments i porteu-lo a la deixalleria. De la fracció vegetal ser’n pot fer compost, un adob orgànic. De fet, les plantes de petites dimensions les podeu llençar als contenidors per a la matèria orgànica, els de tapa marró.

Us han portat els Reis un electrodomèstic? Suposem que, si és de grans dimensions, també hauran encarregat a algú dur el vell a la Deixalleria… En el cas d’electrodomèstics i aparells electrònics petits, recordeu que els podeu dur vosaltres mateixos a la deixalleria mòbil, que un cop per setmana passa per cada barri de la ciutat, o a les Re-Parades.

MAS:  La plaga de chinches llega a Baix Llobregat. Así se está extendiendo por España

- Te recomendamos -
Artículo anteriorÚLTIMA HORA | Luto eclesiástico catalán: fallece el jesuita Jesús Renau a los 89 años, provincial de la orden en Cataluña
Artículo siguientePlanes en Navidad: Cuándo es la cabalgata de Papa Noel en Baix Llobregat
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí