Inicio Actualidad Claus per mantenir un consum inteligent durant el Black Friday i el...

Claus per mantenir un consum inteligent durant el Black Friday i el Cyber Monday

Esteu aquí

El divendres 25 de novembre és el Black Friday i el dilluns 28, el Cyber Monday, dates en què hi ha persones que avancen les compres de finals d’any.

dimarts, 22 novembre, 2022 – 10:00


Durant aquests dies, empreses i comerços (presencials i elèctrònics) anuncien ofertes i descomptes.  i és que el divendres 25 de novembre és el Black Friday i el dilluns 28, se celebra el Cyber Monday, dates en què hi ha persones que avancen les compres de finals d’any.  


Si es decideix comprar durant aquests dies, cal mantenir un posició crítica envers la publicitat i un consum responsable i reflexiu per evitar adquisicions impulsives i poc satisfactòries.


 


Consells per planificar les compres


  • Elaboració d’una llista, d’acord amb el pressupost i les necessitats existents.

  • Comparativa de preus en diversos establiments. A vegades, les ofertes molt llamineres a Internet,  poden ser un engany, productes falsificats, etc.

  • Control de  la despesa amb targeta de crèdit i les compres finançades per evitar sobreendeutament.

  • Els productes han de tenir la mateixa qualitat i garantia que tenien a preu no rebaixat.

  • Els productes han de mostrar tant el preu original o anterior com el rebaixat, o bé el percentatge de descompte. S’entén per preu original o anterior el més baix que hagi tingut el mateix producte en aquell establiment durant el mes anterior a la rebaixa.

  • La publicitat és vinculant, és a dir, obliga a complir tot el que s’hi anuncia.

  • Les factures o els comprovants de compra, s’han de conservar, ja que són la garantia i necessaris per possibles reclamacions.


Compres presencials o per internet


Si es compra en establiments presencials, cal tenir en compte que no tenen obligació a acceptar canvis o devolucions, excepte que ho anunciïn o que el producte no estigui en bon estat. Per tant, és preferible tenir la informació abans. Si l’establiment ofereix la possibilitat de fer canvis o devolucions, també cal informar-se de les condicions en què es podran fer: terminis, possibles excepcions, sistema de retorn dels diners (en efectiu, en un val de compra amb o sense caducitat…), etc.


D’altra banda, en les botigues, els descomptes poden ser només per a determinats articles de l’establiment, però els productes rebaixats han d’estar diferenciats clarament d’aquells que no tenen rebaixa o descompte. A més, la informació relativa als preus rebaixats ha de ser sempre molt clara, assenyalant el preu original i preu rebaixat o el percentatge de descompte. A l’hora de comprar per internet, el més important és escollir un comerç electrònic que sigui segur i de confiança. És més segur escriure directament l’adreça en el navegador o guardar en els favorits les adreces dels comerços electrònics usats amb més freqüència. Així s’evita accedir per error en dominis fraudulents que pretenen simular els originals usant noms semblants. Tampoc no és recomanable fer compres des d’ordinadors públics i xarxes Wi-Fi obertes (sense contrasenya). Seguretat a Internet.


En les compres per internet es disposa de 14 dies per retornar els productes si no s’està convençut; és el que s’anomena dret de desistiment i en queden exclosos els productes fets a mida o personalitzats; aquells que es puguin deteriorar amb rapidesa, com ara menjars; o els serveis que tenen una data concreta de prestació com és el cas dels bitllets de transport aeri, les reserves d’hotel, les entrades per a espectacles, etc. Si es decideix retornar el producte en aquests 14 dies, cal tenir present que l’empresa pot cobrar despeses de devolució, sempre que ho hagi informat prèviament en les condicions. 


Compres a empreses de fora de la Unió Europea


Si compreu en botigues virtuals amb seu fora de la Unió Europea, cal tenir en compte que ara tots els productes que es compren en webs de fora de la UE estan subjectes al pagament d’IVA i altres drets de duanes. Per tant, abans de fer una compra en línia en una botiga virtual d’un país no comunitari, cal verificar si els impostos estan inclosos en el preu final perquè si no ho estan, posteriorment l’empresa que fa l’entrega dels productes pot reclamar-vos aquests recàrrecs. A més, si sorgeix qualsevol problema relacionat amb la compra en un web de fora de la UE, la situació podria ser més complexa i difícil de resoldre, ja que la normativa europea de protecció de les persones consumidores no serà aplicable i, a més, la reclamació no podrà gestionar-se a través de la xarxa de Centres Europeus del Consumidor que permet resoldre controvèrsies transfrontereres de consum dins del perímetre de la UE.


Contingut extret de la web de Consum de la Generalitat de Catalunya.

READ  Ajuts europeus Next Generation per a la rehabilitació d’edificis i habitatges

- Te recomendamos -
Artículo anteriorClaves para el mantenimiento de instalaciones eléctricas en Barcelona
Artículo siguienteLluís Tejedor, Carlota Dobaño i Amics del Prat reben els Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí