Inicio Actualidad L’Ajuntament del Prat urgeix a trobar solucions estructurals front a la regressió...

L’Ajuntament del Prat urgeix a trobar solucions estructurals front a la regressió del litoral al delta del Llobregat

Esteu aquí

El subdirector general per a la Protecció de la Costa, Ángel Muñoz, anuncia a l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, que el govern estatal ultima la licitació d’un estudi sobre les mesures a prendre per evitar que la platja segueixi retrocedint.

dijous, 21 abril, 2022 – 15:00


El govern de l’Estat està ultimant la licitació d’un estudi per trobar solucions estructurals al greu problema de la regressió del litoral al delta del Llobregat. Així ho ha assegurat aquest dijous el subdirector general per a la Protecció de la Costa, Ángel Muñoz, durant la reunió mantinguda avui amb l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler. En aquesta trobada, el batlle pratenc ha urgit precisament al govern de l’Estat a trobar aquestes solucions estructurals.


A més de l’alcalde, per part de l’Ajuntament, han participat a la reunió el tinent d’alcaldia d’Acció Ambiental, Quim Bartolomé, i el director municipal d’aquesta àrea, Joan Herrera.

READ  Els centres educatius de la ciutat reafirmen el seu compromís amb el medi ambient


Des de l’Ajuntament, s’ha traslladat a l’organisme de l’Estat responsable de la protecció de les costes la necessitat d’elaborar un pla per a la protecció del litorial deltaic davant de la regressió i el canvi climàtic, que defineixi uns terminis màxims d’execució a les platges amb major erosió del Prat. Una de les reflexions de fons és que al nostre litoral és el segon sistema deltaic de Catalunya, afectats poderosament per l’escenari de canvi climàtic, però sovint no es tracta com a tal.


Segons el consistori, el canvi climàtic incrementarà el risc de l’impacte dels temporals sobre el litoral i incrementarà el nivell del mar, amb la conseqüent regressió de la plataforma marima. D’altra banda, l’ús social intensiu a l’estiu, en època de nidificacions, dificulta la protecció dels ecosistemes. 


Per això, és urgent desenvolupar accions per protegir el litoral a la zona de la desembocadura del Llobregat i l’entorn del delta i la seva biodiversitat.


La Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) actual del Port de Barcelona ja preveu que l’APB (Autoritat Portuària de Barcelona) faci una aportació anual de sorres al litoral pratenc per compensar la regressió que pateix la costa del municipi per la proximitat de la infraestructura. Però, tot i això, aquestes actuacions són insuficients per protegir el litoral deltaic, amb una aportació de sorra cada any de 100.000 m3 però una pèrdua de 140.000 m3 anuals de mitja. A això se li suma l’incompliment de la DIA de la depuradora per part d’Aigües Ter-Llobregat, que encara ha de complir amb l’aportació de sorra amb una aportació de més de 240.000 m3.

READ  Portes obertes a les escoles i instituts de Cornellà de cara al curs 2022-2023


Per això és urgent prendre mesures estructurals, tal i com han convingut l’Ajuntament del Prat i el govern de l’Estat en la trobada mantinguda avui. En aquest sentit, l’estudi que es licitarà un projecte per obrir la possibilitat de trobar fonts de sorra amb una granulometria major que l’actual, fet que evitaria que tornés a marxar tan ràpidament un cop aportada i una major resiliència. Altres opcions són el desmuntatge parcial de l’espigó de la desembocadura, ampliacions dels sitemes dunars com s’ha fet a Holanda o solucions estructural que impedeixin o paliin l’actual erosió. Des de l’Ajuntament del Prat s’ha traslladat la necesitat d’aprobar projectes que siguin executables i materialitzables en un temps relativament breu.

READ  Ja es coneixen les dates de preinscripció per als ensenyaments postobligatoris


D’altra banda, l’alcalde Mijoler ha traslladat també la importància de reforçar i millorar el corredor biològic litoral entre els espais del Remolar-Filipines i el de la Ricarda. El subdirector general per a la Protecció de la Costa -organisme depenent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte demogràfic- ha mostrat el seu acord en aquest sentit.


L’Ajuntament demana accelerar els tràmits per poder realitzar puntualment l’aportació de sorra d’enguany


Finalment, el responsable del ministeri s’ha compromès, a instàncies dels representants municipals, a accelerar el tràmit per tal que el port de Barcelona pugui fer la seva aportació anual de sorra en els terminis previstos.


El proper mes de maig, l’alcalde celebrarà una nova reunió, amb el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, per poder supervisar l’evolució d’aquests compromisos.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorLes ciutats, canvi climàtic i sostenibilitat
Artículo siguienteConcert gratuït de Jon Oyster i Laura West aquest dissabte a l’Auditori de Sant Ildefons
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí