Inicio Actualidad El Lecxit comença amb sessions formatives pel voluntariat

El Lecxit comença amb sessions formatives pel voluntariat

Esteu aquí

Jovent voluntari ha après diferents dinàmiques i tècniques per realitzar l’acompanyament lector a infants

dijous, 24 novembre, 2022 – 16:30


En moltes escoles de primària del Prat hi ha nens i nenes que llegeixen una hora a la setmana, en horari extraescolar, guiades per persones joves i adultes que són voluntàries. Ho fan en el marc del projecte Lecxit tot conformant parelles lectores, on alumne i voluntari participen en diverses dinàmiques i activitats per tal d’adquirir el gust per la lectura.


Una part d’aquest voluntariat és jove, més concretament es tracta d’alumnat de tercer i quart d’ESO d’instituts de la ciutat que ha escollit realitzar l’assignatura de Servei Comunitari fent de mentor/a del Lecxit.  Des de la coordinació del projecte es facilita l’acompanyament necessari perquè el jovent dugui amb èxit aquesta tasca. Ja a l’inici de curs s’organitza una sessió formativa que facilita coneixements i estratègies perquè els i les joves acompanyin als nens i nenes en l’apassionant aventura lectora que, tot seguit, us expliquem. 


Inici de la sessió amb preguntes sobre la lectura


A finals d’octubre comencen les sessions del voluntariat jove, el qual en el marc del Servei comunitari, passaran a ser les parelles lectores de l’alumnat Lecxit. Comença la sessió amb les i les joves passant-se, d’una a un, una bossa amb diverses preguntes en el seu interior amb relació a la lectura. Preguntes com ara: t’agrada llegir? Intercanvies llibres amb els teus amics i amigues? Recordes un llibre que t’hagi impactat? Has llegit més d’una vegada un mateix llibre? Et sents culpable quan deixes un llibre a mitges tot i que aquest no t’atrapi? A partir de les respostes de cada jove, la formadora, la Glòria, aprofita per anar introduint aspectes essencials perquè aquests joves puguin esdevenir mentors Lecxit d’infants que cursen 4t, 5è o 6è de primària. Aspectes com ara la importància d’escoltar a l’infant llegint, però també de llegir elles mateixes tot utilitzant recursos com són les pauses, l’entonació, les onomatopeies, la musicalitat… La Glòria també aprofita per a preguntar-los si van a la biblioteca o si en tenen als seus instituts, i els explica que les biblioteques públiques són un gran recurs a través del qual tenen un ventall enorme de possibilitats i diversitat d’autores i gèneres literaris.


Aspectes claus per esdevenir mentors i mentores excel·lents


El pilar del projecte Lecxit, els diu, sou vosaltres com a voluntàries i els infants com a protagonistes. Heu de tenir present que cada infant esperarà al seu mentor i no a un altre, perquè es crearà un vincle entre vosaltres al llarg de tot un curs escolar.


Tot seguit, la Glòria els proposa de fer una ronda de presentacions a través de la qual escullen una característica personal que creuen que els pot ajudar a l’hora de dur a terme aquest acompanyament a través de la lectura. A mesura que cada jove expressa aquell tret personal que el caracteritza, la formadora ho entreteixeix amb els elements que són essencials a l’hora d’acompanyar a un infant en la lectura. La paciència, per exemple, perquè hem d’estar atents a com se sent aquell dia l’infant. La constància, ja que en aquest projecte us trobareu alguns nens no lectors que optaran per canviar de lectura cada dos per tres. La confiança, que ens ajudarà al fet que l’infant se senti relaxat i confiat i això ens ajudarà a activar el gust per la lectura. L’empatia, per tal de recordar sempre dedicar els primers minuts a preguntar a l’infant com està, què ha fet aquell dia, com ha anat el cap de setmana….La curiositat ens impulsarà a investigar interessos nous i llibres diferents, etc.


Ens imaginem que avui és el primer dia del Lecxit


Ara és el moment de començar la pràctica. Al centre de l’aula hi ha un llibre embolicat en què hi diu ‘aquest és el millor llibre del món’. La Glòria ens explica que l’obrirem al final de la sessió. Abans, però, ens convida a moure’ns per l’espai, que, a banda del cercle de cadires, conté tres racons amb llibres, paraules, objectes, fils… Mentre passegen per l’espai, els recorda aspectes essencials de la mentoria i la importància de l’acollida de l’infant en cada sessió, juntament amb el moment de la tria de llibres…’Ara ens imaginarem que avui és el primer dia Lecxit i estem buscant una lectura amb la nostra parella. A partir d’aquí, farem una activitat en cada racó a través la qual ens inspirarem per a poder treballar amb els nostres infants a l’aula. Després compartirem amb la resta de companyes’. Finalment, per grups, conten els llibres que els han cridat l’atenció i, amb l’ajuda de la Glòria, expliquen quins jocs, pràctiques i experiments podrien dur a terme per tal que l’infant gaudeixi d’un instant únic al voltant de la lectura. Descobrim llibres com ‘El primer llibre de poemes escrit per a tu’ i com es pot jugar amb les paraules, fins a llibres de màgia o de cuina per a trobar la cura a emocions concretes, fins a llibres que es llegeixen de forma grupal, recursos d’endevinalles, llibres d’imatges amb els quals sembla que no llegim, però en realitat llegim una imatge en comptes d’una paraula…. Descobreixen que poden fer una pregunta i acompanyar al nen a trobar una resposta, com treballar amb un llibre de coneixement, les opcions de revistes per a nenes que no els agrada llegir, entre moltes altres possibilitats.


El millor llibre del món


Finalment, després de descobrir infinitat de llibres i possibilitats de compartir-los amb els infants, els joves descobreixen que conté el millor llibre del món, embolicat al centre de la sala. Voleu saber que hi havia???? (o bé explicar-ho)


- Te recomendamos -
Artículo anteriorDemà comença el gran recapte d’aliments
Artículo siguienteCornellà dona la benvinguda al Nadal amb la festa d’encesa de llums
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí