Inicio Actualidad Segueix la bona resposta de públic del cicle d’Història del Prat: El...

Segueix la bona resposta de públic del cicle d’Història del Prat: El Prat, dels orígens al s. XVIII

Esteu aquí

Segona sessió a càrrec de l’arqueòleg pratenc Jordi Gibert que es va centrar en un recorregut històric sobre l’ocupació del territori

dimecres, 16 març, 2022 – 12:00


El passat  9 de març va tenir lloc al Cèntric Espai Cultural  la segona  sessió  del cicle  Història del Prat, dels orígens  al XVIII.  


La  xerrada va anar a càrrec de l’arqueòleg Jordi Gibert, que és també el comissari de l’exposició El Prat, una mirada arqueològica,  i que es pot visitar al Cèntric fins al 30 d’abril.


Gibert va fer un recorregut històric sobre l’ocupació del territori. Les primeres notícies escrites sobre la presència humana a aquesta part del  Delta són del segle X. La part central del que serà l’actual Prat va quedar dividida, seguint la llera del riu, entre Provençana i Sant Boi. El sector de Sant Boi era conegut com a Llanera, mentre que el sector de Provençana era anomenat Banyols.


Les terres de Llanera i Banyols eren propietats majoritàriament d’institucions eclesiàstiques. Els pagesos, sota el domini dels senyors, es van anar establint a les terres que guanyaven al Delta i als segles XIV i XV, la documentació ja mostra l’existència d’un nombre important de masos, concentrats encara a la zona de la Ribera, la més allunyada de la costa.


La recent intervenció al carrer Ignasi Iglesias va fer aparèixer les restes del Mas Gual, un dels masos més importants del sector on s’hi feien reunions de propietaris. Era una finca molt extensa que al llarg dels anys es va anar parcel·lant i originant la creació de bona part del nucli urbà. De fet , una de les parcel·les es va convertir en la carnisseria que tenia un corral propi.


Una altra extensa propietat que s’estenia pel districte de la Ribera era la masia de Can Peixo  que integrava masos més petits, i terrenys que anys més tard van ser donats, l’any 1556, per a la construcció de la parròquia.


Properes sessions


Tancant aquesta primera tanda de sessions del cicle on ens hem situat en els orígens del territori i en els primers pobladors , les properes sessions se centraran en el conjunt  parroquial.


En el mes d’abril, el dilluns 4,  Jordi Gibert  ens explicarà  l’Arqueologia del conjunt parroquial, del segle XVI a 1936 i el dilluns 25 l Josep Ferret  i Felip Neri Gordi d’Amics d’el Prat ens endinsaran en  L’arquitectura, l’art i la història de la parròquia de Sant Pere i Sant Pau.


Podeu consultar tota la informació del cicle aquí


Continuem programant  visites guiades  a l’exposició. Les properes seran els dijous  7 i 28 d’abril  a les 19 h i el dissabte 9 d’abril a les 12 h. Cal inscripció a través de patrimonicultural@elprat.cat o al telèfon 934782858.


- Te recomendamos -

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí