Inicio Actualidad L’Institut El Prat de Llobregat canvia de denominació i passa a anomenar-se...

L’Institut El Prat de Llobregat canvia de denominació i passa a anomenar-se Institut Rosa Ribas Parellada

Esteu aquí

La mesura es va aprovar al ple municipal del mes de març i ha estat ratificada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya

dimarts, 19 setembre, 2023 – 08:30


El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, a través de la resolució EDU/2739/2023, ha fet oficial el canvi de denominació de l’Institut El Prat de Llobregat, que passarà a anomenar-se Institut Rosa Ribas Parellada tal com es va acordar al ple municipal del passat mes de març. L’elecció del nom va ser fruit d’un procés participat entre tota la comunitat educativa, l’alumnat, les famílies i el professorat.

READ  Parcs de la ciutat: natura i salut


El centre va iniciar la seva activitat docent el curs 2019-2020 i es troba situat al parc Fondo d’en Peixo en un edifici nou, reformat i rehabilitat per tal de desenvolupar-hi els estudis d’ESO.
La primera mestra d’escola pública nascuda al Prat


Rosa Ribas Parellada (1846-1886) va ser la primera mestra d’escola pública nascuda al Prat. Va néixer en una coneguda casa de pagès, Cal Quintana (Cal Xirivit), enderrocada a la dècada dels seixanta amb motiu de la construcció del barri de Sant Cosme. Es va casar amb el pagès Joan Farrés i Serra, de Cal Mariano, amb qui va tenir tres fills. Morí molt jove, a l’edat de quaranta anys, després del part del seu tercer fill a causa de les febres puerperals.

READ  Alerta per fortes ventades a la nostra zona


El segle XVIII es va produir un dels fets culturals més importants del Prat: l’inici de l’escolarització de la població. El primer mestre d’escola arribà al Prat l’any 1724, però no va ser fins a mitjan segle XVIII quan va començar a funcionar una escola per a nenes, tot i que només s’hi ensenyava costura i doctrina. L’any 1857 s’aprova la Llei General d’Educació (coneguda com a Llei Moyano), que regulava i ordenava l’ensenyament i establia, per primer cop, l’escolarització obligatòria dels nens i les nenes a tots els municipis de més de cinc-cents habitants. Les nenes del Prat van poder accedir a uns estudis que comprenien un tímid procés d’alfabetització, doctrina i labors.

READ  Padrines: compartint les experiències de les nostres àvies sobre la maternitat i la criança


L’any 1969 es va construir l’Institut de Batxillerat Baldiri Guilera, quan tota la zona que l’envoltava encara estava per urbanitzar. El 3 de juliol del 1969 s’aprovà atorgar el nom de Rosa Ribas Parellada a un dels carrers que acabarien delimitant la zona de l’institut, en homenatge a la mestra pratenca.


Com a curiositat cal destacar que, un segle més tard, concretament l’any 1986, l’Ajuntament del Prat va atorgar a la seva neboda, Virtudes Farrés Ribas, un lloc al nomenclàtor pratenc: els Jardins de l’hort de la Virtudes.


 


- Te recomendamos -
Artículo anteriorNuevas oportunidades académicas enfocadas en el mercado laboral en la UAX
Artículo siguienteLos Mossos d´Squadra detienen a un hombre por presuntamente matar a su pareja en Tarragona
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí