Inicio Actualidad Imaginació política per construir un món saludable

Imaginació política per construir un món saludable

Esteu aquí

Yayo Herrero, enginyera i activista ecofeminista, imparteix el taller Una sola salut, a alumnat de Batxillerat de l’Institut Ribera Baixa del Prat

divendres, 11 febrer, 2022 – 12:30


Una sola salut és una proposta nova, organitzada pels Serveis Municipals de Salut Pública i Consum, del catàleg El Prat Educa 2021-2022 adreçada a Batxillerat i famílies. El passat dimecres es va realitzar el taller amb l’alumnat de l’Institut Ribera Baixa del Prat, a càrrec de Yayo Herrero, antropòloga, enginyera i activista ecofeminista.


És possible gaudir de salut en un món malalt?


Aquest va ser el plantejament, des del principi de sostenibilitat de la vida, a partir del qual es va desenvolupar l’activitat. I és que, assenyala Yayo Herrero, hem construït societats que declaren la guerra a la vida. Per continuar responent a les preguntes següents:


De què depen la vida humana?


 • Ecodependència: interactuem amb la natura de la qual treiem tot el que es necessita per viure (aliments, aigua, minerals…). La vida i la teconologia no són possibles sense natura que és finita. Els nostres models econòmics hegemònics pretenen crèixer sense límits.

 • Interdependència: la vida humana està encarnada en cossos vulnerables i finits que necessiten cura al llarg de tot el cicle vital. La vida humana, en solitari és inviable. A tot el món, qui es dedica a la cura dels cossos, són les dones; i no per una qüestió genètica, sinó per la divisió sexual del treball. Tothom s’ha de fer corresponsable d’aquesta tasca primordial basada en el principi de reciprocitat.

 • Sostenibilitat de la vida: cada vida nascuda és possible, es produeix una vida certa quan hi ha els recursos naturals i les cures necessàries (habitatge, aliments, la participació i capacitat d’influència).


Determinants de la salut


Les causes estructurals que ens fan emmalaltir:


 • Canvi climàtic: a més dels fenòmens extrems (huracans, terratrèmols…) hi ha la desertització, la manca d’aigua… Cal organitzar les ciutats perquè siguin més resilients per fer front, per exemple, a les onades de calor. Les persones i territoris empobrits ho pateixen de forma més acusada.

 • Pèrdua de la biodiversitat. Relacionada amb la proliferació de pandèmies viscudes els últims anys i  causada per la Zoonosis. Citant al científic Fernando Valladares “teníem una vacuna natural que era la biodiversitat i l’estem destruint”. 

 • Contaminació atmosfèrica i d’orígen químic que conformen els determinants ambientals de la salut. L’aire contaminat que respirem ens pot fer emmalaltir. Molts productes que consumim contenen alteradors hormonals.

 • Determinants socials. Els treballs amb precàries condicions i sotmesos a estrès, que produeixen insatisfacció, depressió, ansietat  i tristor; malalties mentals que són reaccions  a  problemes estructurals. Condicionant socials també són les violències masclistes i racistes.

 • Addiccions. A més de les produïdes pel tabac i l’alcohol, és significatiu l’augment de les cases d’apostes, en zones demogràfiques més vulnerables.


Quina és la sortida? 


Hi ha sortides, que passen per posar la sostenibilitat de la vida al centre de totes les polítiques, sota aquests principis:


 • Suficiència, garantitzar condicions de vida mínimes per a tothom.  Es tracta de viure amb menys en situació d’equitat.

 • Repartiment equitatiu de l’accés als recursos naturals i corresponsabilitat en les obligacions, que  el treball de cura de les persones no recaigui majoritàriament sobre les dones.

 • Cura de la vida, al centre.  Totes les polítiques (transport, urbanisme…), sota aquest principi.  La producció econòmica ha d’estar en consonància amb les necessitats humanes que cal satisfer.

 • Imaginació per fer real una utopia que encara és inèdita però viable.


Més informació sobre les activitats de promoció de la salut del catàleg El Prat Educa curs 2021-2022 a salut@elprat.cat

READ  Comença la Jordiada, una gran programació d'activitats culturals per commemorar Sant Jordi a Cornellà

- Te recomendamos -
Artículo anteriorAquest any, Cornellà es cola a la Gala dels Goya!
Artículo siguienteOberta la convocatòria per participar en la creació del manifest reivindicatiu del 8M
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí