Inicio Actualidad El Prat, pioner en les proves diagnòstiques gratuïtes per a la detecció...

El Prat, pioner en les proves diagnòstiques gratuïtes per a la detecció del virus del papiloma humà (VPH) responsable del càncer de coll d’úter

Esteu aquí

El 17 de maig, en el marc del Dia d’Acció per la Salut de les Dones 2023, la unitat d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) situada al CAP Ramona Via del Prat, amb el suport del Centre Cívic Jardins de la Pau, va impartir una xerrada a càrrec de Dalia Mañá, matrona, sobre la implantació del nou protocol del Virus del Papiloma humà (VPH), responsable del càncer de coll d’úter.

dijous, 18 maig, 2023 – 14:30


En què consisteix la prova del VPH (Virus del Papiloma Humà) i que aporta de novetat i diferència amb la citologia?


La prova de detecció precoç del virus del papiloma humà (VPH) pasa a ser la primera prova de cribratge, a partir dels 30 anys. La citologia només es faria, en el cas que aquesta primera prova surti positiva.


La citologia ens informa de si hi ha lessions cancerígenes o precancerígenes.


El test de VPH ens informa de si està present el virus del papiloma humà (VPH), que és l’agent causal.


ACLARIMENT: TENIR EL VIRUS NO VOL DIR TENIR CÀNCER DE CÈRVIX.


Aquesta nova prova de detecció del virus VPH i projecte pioner al Prat, ens permet fer un seguiment més exhaustiu dels casos en què el test del virus VPH surti positiu.


Com accedir a les proves diagnostiques del virus VPH?


La població diana són les dones empadronades al Prat, d’entre 30 i 65 anys. Per accedir, només cal trucar al telèfon de l’ASSIR del CAP Ramona Via del Prat, tel. 93 478 73 21. Horari: de 8 a 14 h, de dilluns a divendres.


Procediment


La prova diagnòstica del VPH, segueix el procediment següent:


1. Primer: cal contactar amb l’ASSIR, per telèfon (93 478 73 21)  o de forma presencial (CAP Ramona Via del Prat) per sol·licitar la prova (horari de 8 a 14 h, de dilluns a divendres).


2. L’ASSIR explicarà que, un cop facilitades les dades identificatives i de contacte, la usuària rebrà un SMS informatiu.


Mostrant el SMS a qualsevol farmàcia, aquesta li proporcionarà (de manera gratuïta) un kit per fer-se la prova a casa.


3. És una prova molt senzilla que la pròpia usuària es pot fer a casa. Un cop realitzada, la mostra extreta es lliura a la mateixa farmàcia.


4. Els resultats, positius o negatius, es comunicaran a la usuària. Sobretot, cal tenir present que un resultat positiu no vol dir tenir càncer d’úter, simplement es constata que el virus està present, i que la majoria de les vegades no desenvolupa lesió alguna.


Aquest és un resum amb l’objectiu divulgatiu, us convidem a llegir atentament la presentació adjunta, on hi ha la informació mèdica exhaustiva molt ben explicada.


-Enllaç presentació de la xerrada


-Article publicat en “new matrona”: Autotoma vaginal para la detección del cáncer de cuello uterino.


Falsa creença


La prova que et fas tu mateixa, a casa, no té la mateixa validesa que la que et fa un/una profesional de la sanitat. (Fals!)


Està demostrat que no hi ha diferència en els resultats, és indiferent qui faci l’extracció de la mostra, la usuària o professional sanitari/a. Els resultats són idèntics.


Entitats i col·lectius


Si ets referent d’algun grup o col·lectiu, entitats o professionals, i creus que la xerrada pot ser d’interès del grup on col·labores o treballes, pots posar-t’hi en contacte amb l’ASSIR per tal de fer una sessió informativa.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorUn curt rodat al Prat, seleccionat en una secció oficial del Festival de Canes
Artículo siguienteActivitats familiars el cap de setmana als ‘carrers sense cotxes’
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí