Inicio Actualidad Per una ciutat més cívica, tots tenim el nostre paper

Per una ciutat més cívica, tots tenim el nostre paper

Darrerament s’ha realitzat una profunda transformació del servei de neteja viària i de recollida de residus de la ciutat. S’han ampliat horaris, serveis i vehicles, i s’ha canviat el sistema i els contenidors d’escombraries i reciclatge, amb la finalitat d’adaptar la ciutat a les xifres que requereix la Unió Europea.
Ara bé, la neteja continua sent una de les principals preocupacions de la ciutadania.

L’esforç econòmic per part de l’Ajuntament, i per tant finançat amb els impostos municipals, és molt important: el cost mitjà anual dels serveis de neteja viària i recollida de residus s’acosta als 11 milions d’euros. Per això, cal també el compromís ciutadà, ja que hem de ser conscients que si les escombraries estan fora dels contenidors, o hi ha brutícia llençada pels carrers és que algunes persones es comporten de forma incívica. 
Eliminar comportaments incívics permetrà estalviar diners i dedicar més esforç a la neteja i la cura de l’espai públic en general.


CONTENIDORS NOUS I MILLORA DEL SERVEI

L’adaptació al nou tipus de contenidors presenta algunes dificultats i reticències; l’Ajuntament n’és conscient i se’n planteja revisar el funcionament fins a la implantació definitiva, amb targeta d’obertura. Però cal subratllar que, més enllà de com s’obre un contenidor, bona part de les coses negatives que detectem a la via pública es deu al comportament incívic d’una minoria: llençar escombraries fora, al costat, o en una paperera són decisions conscients d’algú a qui la neteja de la ciutat li importa poc.

Aquest estiu l’Ajuntament de Cornellà va iniciar una campanya per evitar conductes incíviques, centrada a detectar casos de persones que deixen residus fora dels contenidors. En un sol dia es van imposar 28 sancions de 300 euros, segons les ordenances municipals. Però no és desitjable esperar que l’Ajuntament destini diàriament diverses persones a vigilar el comportament adequat de la ciutadania, ni assumible fer-ho a tota la ciutat, cada dia. 

Juntament amb el canvi de contenidors, s’ha ampliat el servei de neteja viària i de recollida. S’han substituït i afegit nous vehicles i un equip humà d’un centenar de persones treballen de dilluns a diumenge.

Com ens comprometem?
• Llençar les escombraries dins del contenidor. Deixar-la fora, al costat, o en una paperera, és embrutar el carrer.
• Utilitzar el servei –gratuït- de recollida de trastos i mobles vells a domicili.
• Fer un esforç per llençar al contenidor que toca el que sigui reciclable. La Unió Europea imposarà sancions si no es recicla almenys el 60% de les escombraries a partir del 2030.
• Papers, burilles i xiclets: cert que en algun moment algú escombrarà el carrer però… no és més assenyat ser net i llençar-los a una paperera?
• Si tenim un gos i estem conscienciats que s’han de recollir les caques, anem més enllà i controlem on orinen: això oxida i corroeix fanals, papereres, persianes de comerços, i fins i tot els arbres. És recomanable portar una ampolla per llençar-hi aigua.
• Donem exemple als més petits: els nens imiten allò que veuen a casa, a l’escola… i al carrer. Donar exemple de respecte a l’espai públic és una actitud cívica.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorAlumnes i avis de la ciutat participen en un projecte pioner d’educació alimentària
Artículo siguienteNou espai de participació mediambiental
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí