Inicio Actualidad “L’ampliació d’espais naturals protegits suposa una garantia de futur per a la...

“L’ampliació d’espais naturals protegits suposa una garantia de futur per a la preservació de la biodiversitat al delta”

Esteu aquí

Entrevista a María José Albaladejo, gerent del Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat

dilluns, 27 juny, 2022 – 17:00


Els Espais Naturals del Delta del Llobregat estan gestionats per un consorci públic adscrit a la Generalitat de Catalunya i del qual forma part l’Ajuntament del Prat juntament amb altres municipis. Aquest s’ocupa de la gestió, preservació, estudi i divulgació dels valors naturals del delta del Llobregat. La seva gerent des del 2007 és la pratenca María José Albaladejo (1969). Parlem amb ella sobre els espais naturals poc després de l’anunci de la proposta per doblar el nombre d’hectàrees d’espais protegits.


Quina significació per al Delta té doblar els espais naturals protegits?


En té molta, perquè suposa una garantia de futur per a la preservació de la biodiversitat i perquè dóna compliment a un requeriment fet per la Unió Europea d’estendre la normativa de protecció actual a àmbits amb grans valors naturals que fins ara estaven desprotegits i sotmesos a una gran pressió urbanística i de les infraestructures.  


Quines són les zones que es proposa protegir al Prat?


En el conjunt del delta es passa de les 935 hectàrees actuals a 2.372 hectàrees d’espais protegits. Al Prat concretament estem parlant de la zona de la Ribera, al nord, i dels conreus de la Marina, al sud;  de tot el riu al seu pas pel Prat, i del corredor litoral que inclou la resta de l’antic camp de golf i la zona militar. 


Quins criteris s’han seguit per definir aquestes zones a ampliar?


El que s’amplia són les ZEPA, zones d’especial protecció per a les aus, tal i com estableixen les directives europees. S’han tingut en compte aquells sectors adjacents a les zones protegides actuals que també tenen importància per a les aus i que a l’actualitat es trobaven molt tensionats, així com els connectors biològics, com és el cas del litoral entre la Ricarda i el Remolar. També s’han tingut en compte determinats espais agrícoles que juguen un paper importantíssim en el manteniment de la biodiversitat i l’equilibri territorial. 


Aquesta proposta ha d’anar acompanyada

dels diners perquè l’ecosistema funcioni i

doni els fruits que espera la ciutadania”


No deu ser fàcil aquesta compatibilitat d’usos, com els agrícoles, amb la zona protegida…


Per a nosaltres l’ecosistema del delta el formen tant els espais naturals com els espais agrícoles, ambdós són espais sense urbanitzar que integren la infraestructura verda del delta. Són espais perfectament compatibles i en depenen l’un de l’altre. De fet ja hi ha a l’actualitat espais agrícoles amb la doble protecció de Parc Agrari i de ZEPA. Els conreus alberguen una important biodiversitat i actuen com a cinturó de protecció entre els espais naturals i els urbanitzats, i els espais naturals a la vegada son receptors del drenatge dels conreus.


Amb aquesta ampliació s’ha donat un primer pas… què més cal per millorar la protecció del delta?


Més important encara que el límit de l’àmbit protegit, és la gestió que es fa d’aquest àmbit. De poc serviria pintar un ratlla en un mapa i dir que es protegeix 2.000 hectàrees si després no s’inverteix en la seva gestió i preservació. Per això aquesta ampliació de les zones protegides ha d’anar acompanyada dels diners perquè l’ecosistema funcioni i doni els fruits que espera la ciutadania. Els nostres espais naturals juguen un paper importantíssim en la lluita global contra el canvi climàtic: absorbeixen CO2, contenen els efectes dels temporals, fan de zona de drenatge en cas de grans inundacions, son claus en la recàrrega de l’aqüífer…,  i, per descomptat, en un àrea densament urbanitzada com és la metropolitana, els espais verds, agrícoles, naturals… ens reconnecten  amb la natura i en definitiva ens ofereixen salut i vida. Aquesta és la gran singularitat dels espais naturals del delta, uns espais de proximitat que surts caminant de casa i els tens a tocar. I a més, val a dir-ho també, son fruit d’una reivindicació històrica col·lectiva, i no ens podem permetre la seva degradació. Necessitem més natura!


“Els nostres espais naturals juguen un paper

importantíssim en la lluita global contra el canvi

climàtic: absorbeixen CO2, contenen els efectes

dels temporals, fan de zona de drenatge

en cas de grans inundacions…”


Quins són els reptes que tenen aquests espais naturals?


Sense dubtar-ho: la millora de l’estat ecològic o estat de conservació de les nostres llacunes i estanys. S’han fet grans inversions en les infraestructures de comunicació del país però resta pendent la inversió en la gran infraestructura verda que representen els Espais Naturals del Delta del Llobregat.  A més, cal una acció ràpida i decidida per frenar la regressió a les nostres platges. El turisme responsable sempre serà benvingut als espais naturals, volem visitants que respectin la identitat del lloc que visiten. I cal continuar amb l’educació i la conscienciació sobre l’interès de preservar aquests espais.


Bertran Cazorla


 


- Te recomendamos -
Artículo anteriorProp de 3.200 infants i joves participen en activitats d’estiu al Prat
Artículo siguienteProva pilot per gestionar els residus del clavegueram
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí