Inicio Actualidad Idees per a unes festes de Nadal més sostenibles (II)

Idees per a unes festes de Nadal més sostenibles (II)

Seguim amb una sèrie de notícies amb recomanacions perquè no perdeu de vista la consciència social i mediambiental durant aquestes festes de Nadal. Perquè, com és evident, i moltes vegades inevitable, van associades a celebracions, compres, àpats abundants… Però gaudir plenament de les festes no significa caure en excessos: continua sent possible comprar i consumir de manera responsable.

Si la setmana passada recollíem alguns consells respecte a les compres i a la preparació de les festes, avui apuntarem algunes idees vinculades a les tradicionals ‘R’ del reciclatge i la sostenibilitat.

 

Reduir, reutilitzar… i fins i tot redistribuir

Utilitza cistell o bosses reutilitzables per anar a comprar. Les bosses de plàstic d’un sol ús són un malson per al medi ambient, especialment per la contaminació que acaben provocant als mars i oceans. A més, ja fa alguns anys que els comerços tenen prohibit lliurar bosses de plàstic d’un sol ús gratuïtament. Estalvia’t aquests cèntims! Els comerços associats a Cornellà Compra a Casa distribuiran bosses reutilitzables aquestes festes. 

Evita els embolcalls innecessaris. I sí, això vol dir també evitar en la mesura del possible gastar metres i metres de paper per embolicar regals… Metres i metres de paper que l’endemà hauràs de llençar a les escombraries! Potser en algun cas pots fer una excepció, però que siguin poques… Usa la imaginació per ‘ocultar’ el regal i que continuï sent una sorpresa, decora la caixa…

Reutilitza les decoracions de Nadal. Sembla una obvietat, però no és necessari que cada any haguem d’innovar en la manera de decorar la casa; ja saps que la decoració no és el més important de les festes.

No malbaratis el menjar. Sigueu pocs o sigueu molts, segur que resulta molt espectacular fer molt més menjar del necessari en els àpats nadalencs, però recorda que hi ha llars en què no és tan senzill arribar a final de mes fent un àpat cada dia. Planifica els menús i les quantitats, compra, i cuina, amb consciència social i mediambiental.

No utilitzis vaixelles de plàstic d’un sol ús. Estalvies un rentaplats, però generes una quantitat de residus inútils -i no reciclables- totalment evitable. 

I, en qualsevol cas, tingues en ment que també és possible redistribuir, en el sentit més ampli del terme. Això es pot fer de moltes maneres; per exemple, aquestes setmanes hi ha entitats que recullen excedents de menjar, i també hi pots aportar donatius. Si alguna joguina no ha triomfat, sempre és possible donar-la a campanyes solidàries, molt millor que deixar-la al fons d’un armari. També, i durant tot l’any, hi ha entitats que recullen roba per a redistribuir-la o reciclar-la amb finalitats socials. Donar una segona vida als objectes i electrodomèstics és sempre aconsellable: els Mercats de l’Estalvi i l’espai Re-Utilitza són algunes iniciatives municipals en aquest sentit.

 

MAS:  El Cafè L’Artesà rep el distintiu Compromís per la Sostenibilitat Turística Biosphere

- Te recomendamos -
Artículo anteriorCALENDARIO LABORAL | Estos serán todos los días festivos y puentes en Girona en 2024
Artículo siguienteCALENDARIO LABORAL | Estos serán todos los días festivos y puentes en Cataluña en 2024
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí