Inicio Actualidad L’Escola Pregunta: com corporalitzar un arxiu de preguntes?

L’Escola Pregunta: com corporalitzar un arxiu de preguntes?

Esteu aquí

El projecte de Mil M2 amb Pedro Sepúlveda tanca un cicle a L’Artesà amb l’alumnat de l’Institut Pepa Colomer i L’Escola d’Arts en Viu

dijous, 30 novembre, 2023 – 10:00


L’Escola Pregunta, és un projecte de recerca del col·lectiu Mil M2 on, a partir d’una residència d’investigació, s’han ideat un seguit de dispositius per introduir a l’aula i practicar el dubte. En el context educatiu, on les respostes estan sent avaluades constantment, L’Escola Pregunta convida a repensar l’acció de preguntar, proposant practicar el dubte, habitar la incertesa i visualitzar els interrogants més enllà dels prejudicis adquirits. Així, permet apropar la pedagogia a l’art a través de la performance i afrontar els processos conclusius d’un projecte fent ús d’estratègies artístiques.


Durant els últims quatre anys, el col·lectiu xilè i Teatre L’Artesà estan immersos en la recerca artística “L’Escola pregunta” i aquest curs l’artista Pedro Sepúlveda del col·lectiu Mil M2 ha treballat del 7 d’octubre al 16 de novembre amb l’alumnat de 6è de Primària i 1r de Secundària de l’Institut Escola Pepa Colomer. Durant les sessions desenvolupades al llarg d’aquestes setmanes, l’artista ha posat en práctica la última fase d’aquest projecte amb aquests adolescents i també ha tingut diverses trobades amb el grup de Teatre Joves de L’Escola d’Arts en Viu.

MAS:  Oci i cultura actualitzades cada setmana al portal Què Fer a Cornellà


L’Escola Pregunta es conforma amb quatre metodologies, quatre maneres de fer preguntes: la primera, anomenada “introducció a l’art de fer preguntes”, on es treball la pregunta en relació a un mateix; la segona, que es deia “La Casa pregunta”, que es va desenvolupar durant el curs del confinament pel COVID19 on treballaven la possibilitat de treballar a casa amb els nens i nenes en aquest moment tan especial; la tercera metodología s’anomena “Les preguntes perilloses” que són aquestes preguntes que fan por, que ens problematitzen; i aquest curs, la quarta manera de fer preguntes del projecte, “Les preguntes posthumanes o transhumanes”, que es qüestionen sobre què passaria si les preguntes no són necessàriament fetes pels humans, sinó fetes per coses, per objectes, per situacions. Així, del treball aquesta tardor amb l’alumnat de l’Institut Pepa Colomer han sorgit preguntes que exploren la possibilitat de preguntar-se més enllà de l’humà, com què li pregunta un guix a un professor? I una poma a un científic? Un virus li pregunta a un humà? I preguntes sobre el futur, com què li pregunta el meu jo al meu jo del futur? Som al 2323 i un actor es pregunta damunt d’un escenari…

MAS:  El Prat de Llobregat obté més de 6,5 milions d’euros per a projectes innovadors d’Acció Social


El divendres 10 de novembre, Pedro Sepúlveda va visitar a l’alumnat de Teatre Joves de L’Escola d’Arts en Viu per explicar el projecte i la seva metodologia i per convidar a l’alumnat a fer-se preguntes a partir de la pregunta mare: Què et preguntaries a tu mateix? La segona part de la sessió van treballar a partir de les preguntes post-humanes que els alumnes de l’Institut Pepa Colomer s’havien fet. Van crear breus diàlegs entre dos personatges inspirats en aquelles preguntes i els van interpretar, acompanyats dels actors Arnau Puig i Miriam Moukhles.


El tancament del projecte ha coincidit amb el festival Indisciplinats, que va tenir lloc a diversos equipaments de la ciutat del 15 al 19 de noviembre, i L’Escola Pregunta també va estar present a la programación de L’Artesà. Durant la celebración del festival va tenir lloc una obertura de projecte amb format instal·latiu, amb l’última sessió amb el Pepa Colomer a l’escenari de la Sala Gran i la instal·lació a gran format d’una pregunta en la galería del teatre, visible des de l’exterior. 

MAS:  Dia Mundial del Càncer Infantil
A més, el dispositiu que ha viatjat per les diferents escoles que han format part del projecte durant aquests cursos va estar instal·lada durant tot el festival al vestíbul del teatre, en una instal·lació participativa on tota la ciutadania podía exposar la seva pregunta o bé deixar la seva emprenta a les fitxes del projecte. De fet, el dissabte 18 aquest dispositiu va ser activat per l’alumnat de L’Escola d’Arts en Viu, sota la pregunta “què li preguntaries al teatre’”.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorLa internacionalización de CO2 Revolution en Latinoamérica se consolida durante la COP28
Artículo siguienteHorarios, precio y dónde está la pista de hielo de Navidad en Baix Llobregat
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí