Inicio Actualidad Un projecte per prevenir trastorns en el desenvolupament dels infants de 0...

Un projecte per prevenir trastorns en el desenvolupament dels infants de 0 a 3 anys

Esteu aquí

Les Regidories de Salut Pública i Consum i d’Educació impulsen aquest programa de detecció precoç en col·laboració amb el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP)

dimecres, 5 abril, 2023 – 08:15


Les Regidories de Salut Pública i Consum i d’Educació de l’Ajuntament del Prat han posat en marxa, per segon curs consecutiu, un projecte per prevenir trastorns en el desenvolupament dels infants de 0 a 3 anys. Aquest programa de detecció precoç es porta a terme amb la col·laboració del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) i s’implementarà per un període de 4 anys.


Aquesta aposta municipal té per objectius el reforç de la prevenció i la detecció precoç d’alteracions o retards en el desenvolupament dels infants a través de capacitar els equips de les escoles bressol municipals. El programa ofereix assessorament al personal dels centres, així com seguiment als infants que en necessitin. Els casos que requereixen atenció especialitzada es deriven al CDIAP, que compta amb un equip interdisciplinar que permet atendre qualsevol tipus de trastorn i aconseguir una intervenció global en les necessitats de l’infant, l’entorn i la família.

MAS:  Al setembre, arriba la 20a Trobada de Dones del Prat


Una via eficaç


Les actuacions de prevenció primària i secundària realitzades precoçment són més eficaces per prevenir trastorns de desenvolupament dels infants i fomentar relacions familiars de qualitat. La informació i suport als educadors i educadores i a les famílies són les vies més profitoses per evitar dificultats en la petita infància. La detecció dels primers signes d’alerta comporta garanties per prevenir l’estructuració crònica de les patologies i permet incidir en l’etapa de major plasticitat neuronal, quan les possibilitats terapèutiques mostren la major eficàcia.


El desenvolupament infantil és un procés progressiu i dinàmic, caracteritzat per grans canvis en curts períodes de temps. Per això és important tenir en compte la intervenció precoç. Com més petit és l’infant, la incidència dels factors patògens pot repercutir més negativament en la seva evolució. Actuar a temps pot evitar possibles trastorns motrius, emocionals o cognitius que puguin afectar en la seva escolaritat i relació amb els altres.

MAS:  La Jordiada, la gran cita de Cornellà amb la cultura popular i tradicional catalana


Assessorament a les professionals que acompanyen els infants


El programa pretén orientar i assessorar les professionals de l’educació infantil de l’etapa 0-3 anys pel que fa als trastorns del desenvolupament per tal que puguin detectar senyals d’alerta, així com promoure en l’equip docent i les vetlladores els recursos personals suficients per respondre adequadament a les necessitats dels infants minimitzant la dependència del suport extern. En aquest sentit, pel que a la prevenció, el CDIAP ressalta com a vies d’intervenció la coordinació mensual amb la direcció i les educadores per tal d’atendre les inquietuds envers el treball diari amb l’alumnat i les famílies i la participació en les comissions socials de cada escola bressol municipal.

MAS:  El carrer Bonestar serà un nou passeig


 


- Te recomendamos -
Artículo anteriorMás vale prevenir que curar. La importancia de la prevención de los riesgos laborales en las empresas.
Artículo siguienteXIV Jornada Tothom Educa
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí