Inicio Actualidad “La ciutadania ha de saber que podem oferir serveis més enllà de...

“La ciutadania ha de saber que podem oferir serveis més enllà de les patrulles al carrer”

dilluns, 19 desembre, 2022 – 11:15


Acaba de fer deu anys que l’inspector Manel Hermida, va arribar al Prat per dirigir l’Àrea Bàsica Policial del cos corresponent a la nostra ciutat. L’octubre passat va rebre una felicitació de la Policia Local per “l’excel·lent nivell de coordinació i cooperació policial” durant aquesta dècada de servei. Parlem amb ell dels principals reptes i assoliments al capdavant de la Policia de la Generalitat al Prat, i de quina és la situació sobre la seguretat a la ciutat.


Quina és la teva trajectòria com a policia, i com vas arribar al Prat?

Soc de la cinquena promoció de Mossos d’Esquadra; li van dir la promoció olímpica perquè vam sortir de l’escola de policia per incorporar-nos als Jocs Olímpics del 92. D’això fa 30 anys i aquest octubre n’ha fet 10 que estic al capdavant de l’Àrea Bàsica Policial del Prat de Llobregat. Venia dels serveis centrals.


Quins eren els principals reptes que vas haver d’encarar quan vas arribar a la comissaria del Prat fa una dècada?

Amb la crisi vam patir una davallada dràstica d’efectius. Vam perdre un de cada quatre policies. El gran repte va ser mantenir els índexs delinqüencials amb cada vegada menys gent. Després va tornar la normalitat i es van recuperar efectius.


Quants agents de mossos vetllen per la seguretat al Prat?

Ara hem estabilitzat la plantilla al voltant del centenar d’agents. Ja fa tres anys que s’estan injectant promocions noves al cos. La ciutadania no veu tots els agents, perquè aproximadament el 20% fa tasques internes com per exemple de paisà o a les unitats d’investigació. Aquesta població no hauria de tenir menys de dues patrulles al carrer. Aquí comptem amb dues nostres, i dues de la policia local.


Quins diries que han estat els principals assoliments en matèria de seguretat pública durant aquests deu anys?

La ciutat ha experimentat uns canvis molt significatius. Cal destacar la nova terminal de l’aeroport i l’Splau, que requereix agents d’aquesta comissaria. Al propi nucli urbà temíem que l’obertura de la línia 9 del metro arrossegués persones d’altres llocs que vinguessin a delinquir al Prat i marxés. Hem constatat que aquest fenomen no s’ha produït.

MAS:  La Festa Major 2021 ja ha començat!
“L’estadística que afirma que el Prat és

especialment insegura distorsiona totalment

la realitat i fa un flac favor a una ciutat que és tranquil·la”

 


Un titular recurrent, basat en unes estadístiques que inclouen els delictes a l’aeroport, diu que el Prat és una de les ciutats més insegures de l’Estat. Això és una descripció acurada de la realitat de la ciutat?

No. Aquesta dada distorsiona totalment la realitat del Prat. I fa un flac favor a una ciutat que en realitat és un lloc molt tranquil per viure. A nivell de partit judicial, el Prat és un de sol i a Madrid per fer aquesta estadística n’extreuen les dades sense consultar-les aquí, sense restar l’aeroport i l’Splau. Ara bé, per l’aeroport passen milions de persones, hi ha tants fets delictius com a tota la ciutat del Prat, i ni passen als carrers del Prat ni les víctimes són del Prat, encara que comptabilitzin aquí. Això multiplica per dos la ràtio que li tocaria al Prat. És irreal, una barbaritat. Pel que fa a l’Splau, s’hi registra un 25% dels fets que passen al municipi deixant de banda l’aeroport. En realitat, si restem els delictes de l’aeroport i ens fixem en la ciutat i l’Splau estem una mica per sota de la mitjana de delictes de Catalunya, i traient l’Splau estem molt per sota d’aquesta.


Des del punt de vista dels Mossos, un cos que té la visió de conjunt de la realitat catalana, quina diries que és la situació del Prat en matèria de seguretat, doncs?

La situació al nucli i els seus voltants és similar a qualsevol altra ciutat semblant del seu entorn. Registrem un nombre similar de fets delictius, però si ens fixem amb la tipologia, veurem que són més lleus. Per exemple aquí tenim menys robatoris en interiors de domicilis que en la majoria d’àrees bàsiques del cos, però tenim més furts. Cal fer una tasca de conscienciació perquè la gent sigui curosa amb els seus mòbils, les seves carteres, que les botigues vigilin la gent que hi entra…

MAS:  La 20a Trobada de Dones centra la seva mirada en la síndrome de la impostora


“La cooperació amb la Policia Local

és genial, i això dona fruits”

 


I quin seria el repte més urgent a nivell de seguretat ciutadana?

Si oferim alguna cosa, com a policia, és tranquil·litat. I per això és molt important generar percepció de seguretat. Per exemple, perseguim intensament els robatoris a l’interior de vehicles. És un delicte que incideix poc i no directament sobre les víctimes, però és molt visual i per tant genera sensació d’inseguretat.


Quins altres fets delictius us preocupen?

Tenim un dispositiu especial entre el 24 i el 27 de cada mes, que sabem que és quan s’ingressen les pagues de l’estat (a pensionistes, persones aturades…). És quan la gent vulnerable va al banc a treure diners, i nosaltres activem un dispositiu especial preventiu. Posem agents uniformats i de paisà aquests dies davant dels bancs i fem conscienciació per exemple als casals d’avis o amb associacions veïnals.


Quins són els vostres serveis de proximitat?

Hi ha la policia de proximitat, que normalment està enfocada a col·legis i instituts, però també a fer prevenció a les botigues, i l’Oficina de Relacions amb la Comunitat, que està més adreçada a les AVV, les associacions de comerciants… Per exemple, quan hem tingut problemes de robatoris a l’interior de domicilis ens hem coordinat amb els APIs perquè ofereixin a les comunitats la possibilitat que hi vagin mossos a explicar mesures preventives i consells. La ciutadania ha de saber que els podem donar més servei més enllà dels cotxes patrulla que veu al carrer. Si algú s’hi vol posar en contacte, només ha de trucar a la comissaria [93 554 12 40].


I com vetlleu per la seguretat en aquest temps de Nadal?

Dilluns 5 vam engegar la campanya Grèvol: patrullem a peu pels eixos comercials, donem consells al comerç, i sobretot ens visualitzem molt als eixos comercials. Ens posem a l’abast de la gent. Acabarem la campanya passat Reis. La fem de forma conjunta amb la Policia Local.

MAS:  S’inicia la campanya “Per a un món millor, defensem la cooperació”


Com és la vostra relació amb la Policia Local del Prat?

Genial. He conegut dos alcaldes, dos regidors i tres caps de la policia local, i quan penses que la col·laboració ja no pot anar a més, encara se supera. Quan les visions de tots els actors conflueixen, com passa aquí a la ciutat, les coses funcionen.


“Per Nadal, activem la campanya

Grèvol de presència als eixos comercials”

 


I quins fruits dona aquesta cooperació?

Un exemple són les plantacions de marihuana. Tenim unes unitats especialitzades tant a la nostra comissaria com a la de la policia local, que treballen conjuntament, de paisà. No publicitem els resultats de la seva tasca, però estan donant molts fruits. Fem una feina callada però constant. Moltes de les investigacions sorgeixen d’informacions aportades per la policia local que permeten actuar als nostres equips d’investigació. Això no es veu tant en altres territoris.


Recordes alguna anècdota curiosa d’aquests deu anys al capdavant de la comissaria de Mossos?

Em vaig criar a l’Hospitalet i el meu institut era a Bellvitge. Em considero del Baix Llobregat, però el Prat era el gran desconegut que hi havia darrere de les fàbriques que feien pudor quan anaves al Pryca, avui Carrefour. Mai hi havia estat. I quan vaig arribar em vaig quedar de pedra en veure que hi ha molt pocs semàfors. però no hi ha més accidents. Això et diu molt d’una manera de ser, de confiar en la ciutadania, i que la ciutadania retorna. Em va semblar genial. I em van encantar les samarretes amb el lema “el Prat, el meu lloc al món”.


Quan marxis, t’emportaràs un bocí, d’aquest lloc al món?

Si, segur, la meva experiència aquí ha estat molt bona. Venia d’un altre món que no era la seguretat ciutadana i al Prat m’he sentit molt acollit.


Bertran Cazorla

 


- Te recomendamos -
Artículo anteriorJa us podeu apuntar als nous cursos del Centre de la Dona
Artículo siguienteMés de 7.000 persones han gaudit de “Sant Ildefons, una història compartida”
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí