Inicio Actualidad Assistència multitudinària a la xerrada sobre l’Ictus

Assistència multitudinària a la xerrada sobre l’Ictus

Esteu aquí

L’AVV Nucli Antic va col·laborar en la difusió de la sessió feta al Centre Cívic Palmira Domènech

dilluns, 7 novembre, 2022 – 13:15


Vuitanta persones van assistir a la xerrada sobre l’Ictus, el passat 3 de novembre al Centre Cívic Palmira Domènech. La sessió, a càrrec del Dr. Pere Cardona, coordinador de Patologia Vascular. Unitat de l’Ictus de l’Hospital de Bellvitge, va comptar amb el suport de l’AVV Nucli Antic del Prat en la que va ser la segona sessió de l’Aula de Salut d’aquest semestre.


A més de descriure la simptomatologia de l’ictus, el ponent va posar l’accent en la rehabilitació i la prevenció secundària. A l’entrevista radiofònica recent al Dr. Pere Cardona, es va explicar el projecte Strack, que pretén millorar la qualitat de vida de les persones que han superat un ictus i prevenir la seva repetició.

MAS:  El ple del Prat congela impostos i taxes municipals per al 2023


El 29 d’octubre se celebra el Dia Mundial de l’Ictus. La iniciativa, impulsada per l’Organització Mundial de l’Ictus, pretén sensibilitzar la població en la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia, que pot produir diferents graus de discapacitat amb necessitat de rehabilitació i que cada any afecta prop de 15 milions de persones arreu del món.


Reducció de riscos 


L’ictus i les cardiopaties comparteixen els següents riscos, segons el Pla director de malalties vasculars cerebrals i el Pla director de malalties vasculars cardíaques del Departament de Salut:


  • Diabetis

  • Pressió arterial alta

  • Nivells de colesterol elevats (LDL) i baixos (HDL)

  • Obesitat

  • Sedentarisme

  • Tabaquisme


Les dues malalties, ictus i cardiopaties, també estan relacionades perquè són un risc l’una per l’altra. Hi ha alguns tipus d’atacs de cor que són factors de risc d’ictus.


El Codi ictus a Catalunya


Per garantir que l’atenció a la persona afectada es realitzi amb la major celeritat possible i evitar, així, la progressió de la malaltia i les seves seqüeles, Catalunya disposa d’un codi d’emergència implantat a tot el territori per al tractament d’aquesta malaltia: el Codi ictus.


Primers auxilis en cas d’Ictus


L’ictus consisteix en el taponament o el trencament d’una artèria, fet que provoca que no arribi sang a una part del cervell i que les cèl·lules cerebrals morin per manca de nutrients. La característica principal és que els signes i símptomes apareixen de manera sobtada i cal actuar amb rapidesa. De fet, les possibilitats de recuperar-se sense seqüeles d’un ictus depenen en gran mesura del temps que passa entre l’inici dels símptomes i el diagnòstic i el tractament definitiu.


Per reconèixer un ictus fàcilment, cal demanar a la persona que el pateix que faci tres coses:


Somriure. Permet detectar si la persona té dificultats per moure correctament els músculs de la cara i si hi ha asimetries en la mobilització.


Aixecar els dos braços. Aquesta acció ajuda a comprovar si hi ha debilitat o pèrdua de força en alguna extremitat superior.


Parlar. Mostra si la persona té problemes per parlar correctament.


Si la persona té problemes per fer alguna d’aquestes tres accions o presenta símptomes menys freqüents com la pèrdua de visió o inestabilitat d’inici sobtat al caminar, cal trucar immediatament al 112 perquè pugui ser atesa en el temps més breu possible. Vídeo explicatiu.

MAS:  ÚLTIMA HORA | Investigan el hallazgo de un cadáver de un hombre en la Barceloneta, Barcelona

- Te recomendamos -
Artículo anteriorLa Generalitat de Catalunya premia el Mercat Municipal del Prat pel seu centenari
Artículo siguienteLlences les escombraries al contenidor corresponent?
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí