Despertar la curiositat per submergir-se en la lectura compartida

Esteu aquí

Visitem una escola on es realitza el Lecxit i descobrim els secrets que fan possible el desenvolupament del gust lector i la millora de la comprensió lectora dels infants participants

divendres, 4 març, 2022 – 09:45


Avui assistim a una sessió de Lecxit a l’Escola del Parc. El Lecxit és possible gràcies a l’acompanyament de dinamitzadores i a la implicació de voluntariat, composat per ciutadania pratenca i joves d’instituts públics que realitzen el servei comunitari. Aquest projecte es du a terme en 7 escoles de primària, un institut Escola i 4 instituts de la ciutat i es realitza en el marc del programa Interseccions amb la col·laboració de la Fundació Jaume Bofill.


Amb les sessions del Lecxit, l’alumnat de primària té l’oportunitat de compartir un espai de lectura amb l’acompanyament d’una persona voluntària. Alhora, el voluntariat gaudeix d’una experiència que l’enriqueix i que retorna valor social a la ciutat.


Comença la sessió!


Arribem a l’aula i la Carla, dinamitzadora i coordinadora del Lecxit al Prat, desa els llibres que du a sobre i els disposa com si fossin objectes artístics per tal de despertar la curiositat dels infants. Mentre no arriba tothom, la Carla comparteix el llibre ‘Endevina què deu ser?’ de M. Fons, M. Biga i M. Correig amb il·lustracions de Morat Abselan. A través de les endevinalles que unes i altres es van formulant, es trenca el gel i… Van arribant els voluntaris i voluntàries, i els infants es posen contentes per retrobar-se amb les seves parelles lectores. Totes elles circulen per l’aula i van consultant els àlbums: Llibres il·lustrats, de coneixement, d’història… mentre la dinamitzadora els hi explica de què tracten i si veu que no es decideixen, els hi recomana un en especial.


Parelles lectores, lectura compartida


Una vegada escollits els àlbums, cada parella lectora s’asseu en una taula i l’infant comença a llegir mentre el voluntari/ària l’escolta detingudament. La Carla, va passant de taula en taula i els fa preguntes: “què significa ‘balboteig’?” i tot seguit interroga al voluntari que està amb aquest infant: com li explicaries el significat d’aquesta paraula? Podríeu provar de llegir aquesta paraula d’una forma diferent, “d’aquesta manera us resultarà més divertit de llegir-la” prossegueix.


La Carla canvia de parella lectora. Ara anem a parar a una parella que ha escollit un llibre de mitologia. La dinamitzadora els pregunta: “sabeu qui és Zeus?”. “Sí, el deu del cel”, respon l’infant. A través de les preguntes, la Carla els interpel·la i els ajuda a concentrar-se i alhora engrescar-se amb allò que llegeixen. D’aquesta manera, la dinamitzadora afavoreix que s’estableixi un vincle entre nenes i nens i les seves parelles lectores, convidant-los a fer-se preguntes, a dialogar, a compartir i esprémer aquest espai de lectura compartida.


Les virtuts del Lecxit


Amb el Lecxit els infants aprenen a expressar-se en veu alta, a formular hipòtesis, a sintetitzar, a més d’ampliar la comprensió lectora, el seu vocabulari i copsar el gust per la lectura. Aprenen paraules:, estableixen vincles amb les persones voluntàries, s’escolten, es respecten, estan en calma i gaudeixen de la lectura compartida. La Carla va ampliant la informació, proposa diferents preguntes en format dialògic i facilita que expliquin les seves interpretacions i emocions.


El format Lecxit dinamitzat


L’altra meitat del grup és a l’aula contigua i està duent a terme una classe dinamitzada per un alumne del servei comunitari. Tot el grup classe va debatent a partir del que el voluntari suggereix amb l’àlbum a les mans. Estan explorant el llibre “Monstres de veritat, amenacen el planeta” de Marie G. Rhode, analitzant els diferents tipus de superherois que hi apareixen. “Què hem entès d’aquest superheroi anomenat ‘Brossakong’?” els pregunta el jove del servei comunitari. “Que s’alimenta de brossa!“, respon una alumna. “De quin tipus de brossa?” prossegueix el voluntari. “Orgànica?” respon un altre alumne. “Aleshores tenim un monstre que està compost de rebuig… o una superheroïna”, exclama una de les alumnes. Finalment, després d’aquest espai de lectura grupal, els nens i nenes crearan uns superherois i unes superheroïnes amb colors, llapis i dibuixos.

Redacción

Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

Entradas recientes

Arabia Saudí lidera la conversación sobre una transición energética justa en Riad

Riad fue el epicentro del diálogo mundial al albergar el Foro Económico Mundial (WEF), bajo…

2 días hace

Más del 60% de los mayores de 55 sin trabajo superan el año en búsqueda de empleo

En el primer trimestre de 2024, casi un 54% de la población activa de más…

2 días hace

Comelit y

El grupo italiano Comelit ha firmado la adquisición del 98% del capital social de Ingenium…

2 días hace

César Lanzarote, Son Net, Son Vell, Palacio Arriluce y Corazón entre los mejores hoteles del mundo

'Condé Nast Traveler' ha publicado su 'Hot List' anual con los mejores hoteles del mundo…

2 días hace

Esta web usa cookies.