Inicio Actualidad La millora de les reserves d’aigua propiciarà el relaxament d’algunes mesures contra...

La millora de les reserves d’aigua propiciarà el relaxament d’algunes mesures contra la sequera

Esteu aquí

L’obertura de les dutxes de platges i centres esportius, així com la reducció de les restriccions d’ús per a la pagesia, són alguns dels canvis que previsiblement inclourà la resolució de la Generalitat

divendres, 10 maig, 2024 – 16:00


La Generalitat ha anunciat aquesta setmana, davant la millora de la situació dels embassaments, que es relaxaran algunes de les mesures vigents per fer front a la sequera, i tot apunta que es retornarà a l’estat d’excepcionalitat. En espera de la publicació oficial de la resolució que les detalli i de la reunió setmanal del Comitè de sequera del Prat per avaluar la nova situació, es preveu que es flexibilitzin aspectes com el reg de vegetació, l’esportiu i l’agrícola, l’ús per a ramaderia i industrial, les dutxes de les piscines o el rentat de vehicles. A la ciutat, les mesures adoptades fins ara i la conscienciació ciutadana han permès assolir un important estalvi en el consum mitjà.


Amb el canvi d’estat d’emergència I a excepcionalitat, la dotació d’aigua per habitant i dia passarà del topall actual de 200 litres als 230 litres. Però, més enllà d’aquestes mitjanes relatives al volum, la resolució afectarà a diverses limitacions dels usos. En els centres esportius, s’eliminaran les restriccions en l’ús de les dutxes. Pel que fa al reg, seguirà limitat als camps d’esport federats, amb alguns canvis en l’origen de l’aigua i amb un límit del volum.

MAS:  El departament d' Empresa i Treball entrevista a la Núria Iglesias, tècnica d'Activitat Econòmica de l' Ajuntament.


La nova situació d’excepcionalitat introduirà alguns canvis en l’ús d’aigua per a piscines. Es podran tornar a fer servir les dutxes i omplir les piscines desmuntables de fins a 500 litres dels centres escolars. La resta de piscines es podran reomplir  parcialment sempre que tinguin sistema de recirculació i en quantitats mínimes per garantir-ne l’estat sanitari. A la platja, també hi ha novetats, ja que desapareix la prohibició d’ús de les dutxes i rentapeus.


En relació al reg de supervivència de la vegetació, es manté la prohibició de fer servir aigua potable, però es permet el reg gota a gota i en horari nocturn amb aigua no potable. També es manté la prohibició d’omplir amb aigua potable fonts i llacs ornamentals, però s’introdueix una excepció: quan aquestes fan de suport vital de la vida aquàtica. Es aquest cas, s’haurà d’utilitzar la quantitat mínima per mantenir-la.

MAS:  L'Escola d'Arts en Viu present a l'oferta formativa de Cultura de gener a juny


Es dobla el volum d’aigua per a la pagesia


D’acord amb el Pla de Sequera Municipal, es manté la prohibició dels usos recreatius. En canvi, la reducció en usos agrícoles passa del 80 per cent a un 40 per cent, la dels usos ramaders, del 50 per cent al 30 per cent, i la dels usos industrials, del 25 per cent al 15 per cent.  


Per últim, pel que fa a la neteja dels vehicles, fins ara només permesa en establiment comercial i amb limitacions, es podrà fer fora d’aquests, però tan sols per vetllar per la seguretat i la salut de persones i animals.


Bons resultats en l’estalvi domèstic i municipal


Més enllà de les mesures que s’apliquin en funció de la resolució de la Generalitat i de l’avaluació que faci de la situació actual el Comitè de Sequera municipal, al Prat les accions que s’han portat a terme contra la sequera han permès assolir un estalvi important d’aigua. De fet, les dades de març i abril reporten un consum domèstic mitjà de 96,9 litres per habitant i dia, per sota de les del mateix període de l’any passat, de 97,80 litres, i molt per sota del límit que establia el decret d’estat d’emergència de la Generalitat.

MAS:  La Festa del Voluntariat serà al mes de maig


Aquestes dades posen de manifest que la ciutadania entén la situació greu que vivim i fa un ús responsable d’aquest recurs. De la mateixa manera, la indústria i teixit comercial amb seu a la ciutat també ha demostrat la seva capacitat d’estalvi.


Pel que fa al consum municipal total, que inclou edificis, fonts i regs, ha estat en aquest període de 19.601 m3, mentre al 2023 va ser de 33.490 m3. Aquest reducció important reflecteix l’eficàcia de diferents accions, com la priorització del reg de supervivència a tots els espais verds de la ciutat, la implantació i el control d’aigua dels sistemes de reg gota a gota i l’ús d’aigua no potable per a la neteja de carrers i per a tots aquells usos que són compatibles amb aquesta. Així mateix, és fruit de la inversió constant en el manteniment de les xarxes de distribució d’aigua per minimitzar les fuites.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorLas reformas normativas logran consenso, pero el sector inmobiliario reclama planificación
Artículo siguienteGolpe a la delincuencia juvenil en Barcelona: Desmantelada una banda violenta con amplias ramificaciones criminales
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí