Inicio Actualidad Les ciutats del Delta, unides per a la innovació econòmica i científica

Les ciutats del Delta, unides per a la innovació econòmica i científica

Esteu aquí

Els alcaldes i alcaldesses de l’entorn del delta del Llobregat constitueixen el Consell del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) InnoDelta. A la presentació, hi ha assistit l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler. En el cas del Prat, s’impulsarà el projecte Logistics & Mobility Lab, un laboratori d’innovació empresarial especialitzat en logística.

dimarts, 26 abril, 2022 – 11:30


Alcaldes i alcaldesses de cinc ajuntaments de la zona Delta, entre ells el del Prat, Lluís Mijoler, han constituït del Consell del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) InnoDelta. La creació del Consell, màxim òrgan de governança del PECT, comporta la posada en marxa o acceleració de diversos programes d’innovació impulsats pels cinc ajuntaments (Viladecans, Castelldefels, Gavà, Sant Boi i el Prat)  i pels centres de recerca de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i del Centre Internacional de Mètodes Numèrics a l’Enginyeria (CIMNE).


Per part de la resta d’ajuntaments implicats, han participat a l’acte els alcaldes i alcaldesses de Castelldefels, Maria Miranda; Gavà, Gemma Badia; Sant Boi, Lluïsa Moret, i Viladecans, Carles Ruiz. A l’acte de constitució del Consell, celebrat ahir a Viladecans, també hi han assistit la directora de l’ICFO, Sílvia Carrasco, i el director general del CIMNE, Eugenio Oñate. A més, s’hi ha convidat representants de les entitats sòcies col·laboradores: l’associació InnoBaix, l’associació FeinArt, l’associació del Clúster Food Service de Catalunya, la Fundació per la Universitat Oberta de Catalunya, Sant Boi Empresarial, l’Associació Empresarial de l’Hospitalet i el Baix Llobregat, la Fundació Ciutat de Viladecans i el Club d’Empresaris Viladecans.

MAS:  El Servei de Mediació celebra el seu 25è aniversari, amb nous reptes pel futur


Més col·laboració entre administració, centres de recerca i empreses per la innovació


Els PECT són projectes promoguts per la Generalitat de Catalunya a través la Direcció General de l’Administració Local, en el marc de l’Estratègia Risc3Cat i la subvenció del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional 2014-2020 (PO FEDER). Es tracta d’un procés col·laboratiu entre els diferents ajuntaments, institucions universitàries socis col·laboradors relacionats amb la recerca i la investigació. Els objectius del PECT InnoDelta són conferir una millora de la competitivitat del territori Delta en potenciar la capacitat innovadora de les pimes, el foment de l’emprenedoria en sectors estratègics del districte industrial sud de l’àrea metropolitana i, en general, al conjunt de la societat per l’impacte de les operacions que es duran a terme mitjançant el treball en xarxa del conjunt de laboratoris públics territorials.


Tres àmbits d’intervenció


L’InnoDelta s’estructura en els següents tres àmbits d’intervenció:


  • La Plataforma Delta Coneixement que permetrà recollir, compilar i analitzar dades estratègiques per fer diagnosi i facilitar la presa de decisions a escala Delta del Llobregat.

  • La Xarxa Delta LABS de està formada per diversos LABS (laboratoris) públics que permetran treballar els reptes territorials, des d’una perspectiva transversal i especialitzada (en logística i mobilitat, tecnològica, social i ecològica), segons les fortaleses i expertesa de cada ciutat.

  • La Plataforma Delta Emprèn, dissenyada per potenciar l’emprenedoria de base tecnològica i especialitzada en els àmbits de la fotònica i la manufactura avançada aplicada principalment a les indústries agroalimentàries, sistemes industrials i indústries culturals i basades en l’experiència (esport i turisme).


Els projectes d’innovació per municipis


L’InnoDelta compta amb un pressupost de més de 4,3 milions d’euros, amb una subvenció del 50% (2.167.893,36 €), cofinançada entre els socis participants i la Generalitat de Catalunya a través dels Fons Europeu de Desenvolupament Regional (PO FEDER de Catalunya 2014-2020). Els projectes municipals que els ajuntaments volen finançar són el Delta On Start-UP, de Castelldefels; el Delta Social Cobol Lab, de Sant Boi; el Delta Logistics & Mobility Lab, del Prat, i el Delta Eco Circular Lab, de Gavà. Viladecans presenta dos projectes: la Plataforma Dades i Coneixement i el Delta IoT & IA Lab, a més de l’acció de coordinació i seguiment general del PECT. 


El Prat impulsarà un laboratori d’innovació empresarial especialitzat en logística


El projecte Lab Logistics Mobility del Prat, que comptarà amb un finançament de 264.079 €, vol impulsar un laboratori d’innovació empresarial especialitzat en logística al Prat.  Serà un espai de treball i governança compartit entre agents públics i privats del sector per afrontar nous reptes de la logística i la mobilitat del futur amb els següents objectius específics: desenvolupar accions de Think Thank que permetin la transferència de coneixement a partir d’aliances entre empresa, ciutadania, món acadèmic i administració publica; millorar la competitivitat de les pimes pel fet de comptar amb un transport més eficient; i posicionar el delta del Llobregat com una plataforma logística competitiva.


La posició geoestratègica del delta del Llobregat i la importància del sector industrial i logístic al Prat, l’única ciutat del sud d’Europa que disposa a la vegada de port i aeroport i importants zones amb operadors logístics nacionals i internacionals especialitzats i amb capacitat d’emmagatzematge que faciliten la distribució, aporten al municipi les condicions idònies per impulsar-hi un laboratori d’aquestes característiques. El Prat compta amb un 247 empreses de logística arrelades al municipi, on hi treballen 16.000 persones.


En aquest context, l’Ajuntament del Prat està compromès amb el desenvolupament d’un model d’activitat econòmica que conjugui els objectius de sostenibilitat, competitivitat i de generació d’ocupació de qualitat, en el marc dels reptes fixats pel Pla d’Actuació Municipal 2020-2023, que segueixen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per al 2030 de les Nacions Unides. En aquest marc general d’actuació, el Lab Logistics Mobility vol fomentar un sistema logístic innovador, sostenible i competitiu.

MAS: 
L'Ajuntament signa un conveni amb el Consorci de Collserola per rehabilitar la Torre Abadal

- Te recomendamos -
Artículo anteriorAlumnes del Prat donen a conèixer les seves investigacions al 19è Fòrum de treballs de recerca
Artículo siguienteLa gespa de la plaça de Catalunya estarà tancada temporalment
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí