Què pots fer per mantenir neta la teva ciutat?

Una de les prioritats del govern és la neteja i el manteniment de la via públilca, la qual cosa comporta la lluita contra l’incivisme i alguns mals hàbits per part de la ciutadania. Darrerament s’ha realitzat una profunda transformació del servei de neteja viària i de recollida de residus de la ciutat. S’han ampliat horaris, serveis i vehicles, i s’ha canviat el sistema i els contenidors d’escombraries i reciclatge, amb la finalitat d’adaptar la ciutat a les xifres que requereix la Unió Europea.

Tot i així, la neteja continua sent una de les principals preocupacions de la ciutadania i també del consistori. Bona part de les coses negatives que detectem a la via pública es deu al comportament incívic d’una minoria: llençar escombraries fora, al costat, o en una paperera són decisions conscients d’algú a qui la neteja de la ciutat li importa poc. Eliminar comportaments incívics permetrà estalviar diners i dedicar més esforç a la neteja i la cura de l’espai públic en general. 

Què pots fer per mantenir neta la teva ciutat?

  1. Llençar les escombraries dins del contenidor. Deixar-la fora, al costat, o en una paperera, és embrutar el carrer, aquesta acció és tan personal com evitable. És cert que l‘adaptació al nou tipus de contenidors presenta algunes dificultats i reticències; l’Ajuntament n’és conscient i se’n planteja revisar el funcionament fins a la implantació definitiva, amb targeta d’obertura.
  2. Utilitzar el servei –gratuït- de recollida de trastos i mobles vells a domicili. Més informació aquí
  3. Fer un esforç per llençar al contenidor que toca el que sigui reciclable. Dipositar els residus que generem diàriament de manera correcta, i a dins del contenidor corresponent, augmenta la netedat de la via pública i possibilita que molts d’ells es puguin reciclar, contribuint a preservar el medi ambient i disminuint la despesa municipal en serveis i a les plantes de gestió de residus. La Unió Europea imposarà sancions si no es recicla almenys el 60% de les escombraries a partir del 2030.
  4. Papers, burilles i xiclets: cert que en algun moment algú escombrarà el carrer però… no és més assenyat ser net i llençar-los a una paperera?
  5. Si tenim un gos ens hem de conscienciar que s’han de recollir les caques, és la nostra responsabilitat, i encara podem anar més enllà i controlar on orinen: això oxida i corroeix fanals, papereres, persianes de comerços, i fins i tot els arbres. És recomanable portar una ampolla per llençar-hi aigua.
  6. Donem exemple als més petits: els nens imiten allò que veuen a casa, a l’escola… i al carrer. Donar exemple de respecte a l’espai públic és una actitud cívica.
  7. Els pressupostos municipals cada cop destinen una partida més gran a la neteja de grafitis o, més aviat, a esborrar ‘tags’, el nom amb el qual es coneixen aquestes signatures que fan malbé l’espai públic, les façanes d’immobles privats i també del patrimoni històric de la nostra ciutat.
Es necessari el compromís per part de tots i totes per evitar aquestes conductes, i de forma colectiva, fer-les passar a la història.
Redacción

Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

Entradas recientes

Arabia Saudí lidera la conversación sobre una transición energética justa en Riad

Riad fue el epicentro del diálogo mundial al albergar el Foro Económico Mundial (WEF), bajo…

3 días hace

Más del 60% de los mayores de 55 sin trabajo superan el año en búsqueda de empleo

En el primer trimestre de 2024, casi un 54% de la población activa de más…

3 días hace

Comelit y

El grupo italiano Comelit ha firmado la adquisición del 98% del capital social de Ingenium…

3 días hace

César Lanzarote, Son Net, Son Vell, Palacio Arriluce y Corazón entre los mejores hoteles del mundo

'Condé Nast Traveler' ha publicado su 'Hot List' anual con los mejores hoteles del mundo…

3 días hace

Esta web usa cookies.