Aprovada la Llei 20/2022 de Memòria Democràtica

dimarts, 25 octubre, 2022 – 14:00


La Llei 20/2022 de Memòria Democràtica va ser aprovada definitivament al Senat el 5 d’octubre i publicada al BOE el 19 d’octubre, moment a partir del qual ha entrat en vigor. Al Títol preliminar, la llei declara la il·legalitat dels tribunals franquistes d’excepció i la nul·litat de les seves sentències, malgrat que no es deroga la Llei d’Amnistia del 1977.


Entre els punts més importants que contempla la nova llei està el dret dels familiars i de la societat a conèixer els fets, així com es garanteix la preservació de documents i es facilita l’accés als arxius. Aquest punt de la llei és essencial per a poder exercir el dret a la investigació de les violacions de drets humans de la dictadura fins a la promulgació de la Constitució de 1978.  


L’Estat assumeix el lideratge en la cerca i identificació de desapareguts i l’impuls de les exhumacions. Es crearà un portal d’Internet públic amb el resultat de les exhumacions i es farà un mapa de fosses, així com la resignificació del Valle de los Caídos i l’exhumació de les víctimes enterrades allà.


Es disposa l’extinció de fundacions que facin apologia del franquisme o activitats que suposin menyspreu i humiliació de la dignitat de les víctimes i s’estableixen les sancions corresponents per a garantir el compliment de la llei.


Es determinen dos dies oficials de memòria: el 31 d’octubre, per al record i homenatge a totes les víctimes, i el 8 de maig, per al record i homenatge de les víctimes de l’exili.


A més, la llei reconeix expressament el paper exercit per les dones en la seva lluita per a la conquesta de drets i llibertats que ocupen un lloc transversal i singular al llarg de la norma.


Des del programa de Patrimoni Cultural i Memòria Democràtica de l’Ajuntament del Prat de Llobregat s’ha treballat per al reconeixement i la dignificació de les víctimes a través de xerrades, exposicions i altres activitats, que podeu consultar en aquest enllaç.


Llei de Memòria Democràtica

Redacción

Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

Entradas recientes

Cómo la transparencia y la sostenibilidad impulsan la gestión de empresas públicas, explica el instituto coordenadas

El Instituto Coordenadas de Gobernanza y Economía Aplicada ha constatado que las empresas públicas "deben…

15 horas hace

El eco rallye en Mallorca-Inca ciutat se consolida como éxito sostenible

El Eco Rallye Mallorca-Inca Ciutat celebró su cuarta edición con un éxito rotundo, reuniendo a…

15 horas hace

Prosegur Cash reporta un aumento del 25,2% en sus utilidades durante el primer trimestre, alcanzando los 18 millones

Prosegur Cash obtiene un beneficio neto de 18 millones de euros en el primer trimestre…

18 horas hace

Casper Ruud y Sebastián Báez enseñan fotoprotección en el Mutua Madrid Open

El vigente campeón del 71º Trofeo Conde de Godó, el noruego Casper Ruud, actual número…

18 horas hace

La Española cambia su jingle histórico en busca de nuevas generaciones

La marca de aceitunas La Española actualiza su 'jingle', tras más de 60 años de…

19 horas hace

Lliurats els premis de la Mostra de Punts de Llibre 2024

L’Ajuntament de Cornellà ha organitzat, un any més, la Mostra de Punts de Llibre en…

21 horas hace

Esta web usa cookies.