Inicio Actualidad Els fets delictius es mantenen a la ciutat en nivells inferiors als...

Els fets delictius es mantenen a la ciutat en nivells inferiors als d’abans de la pandèmia

divendres, 28 abril, 2023 – 08:45


La Junta local de seguretat va valorar dimarts la memòria de seguretat del Prat de 2022, que aglutina les dades en aquest àmbit de Mossos d’Esquadra i Policia Local. Així mateix, ha presentat el Pla de Seguretat Local 2023-2023, un document que, per primer cop, incorpora la perspectiva de gènere en uns objectius definits de forma participativa.


La Junta local de seguretat es va reunir dimarts a la tarda a la seu de la Fundació Catalana de l’Espai per fer balanç dels indicadors que recull la memòria de seguretat del Prat de 2022. En general, les dades de Mossos d’Esquadra i la Policia Local posen de manifest que les diferents tipologies de delictes i infraccions es troben en nivells inferiors als que hi havia abans de la pandèmia, encara que hi hagi hagut un creixement en alguns d’ells respecte a 2021, quan encara no s’havia normalitzat la situació.


D’acord amb les estadístiques dels Mossos, els fets coneguts han disminuït a la ciutat un 10,93 per cent entre el 2019 i el 2022. En termes absoluts, la davallada és de 600 fets delictius respecte a l’últim any comparable, tal com ha destacat Manel Hermida, cap de l’ABP dels Mossos al Prat. La immensa majoria, un 84,64 per cent, són contra el patrimoni, una tipologia de delictes que ha caigut en un 15,49 per cent. Dins d’aquesta categoria, els furts, que han disminuït en un 6,96 per cent, suposen un 39,72 per cent dels fets coneguts. Els danys suposen un 10,3 per cent de tots els delictes i han caigut, entre 2019 i 2022, un 30,15 per cent.

MAS:  L’Ajuntament del Prat desenvolupa actuacions per prevenir, detectar i controlar les plagues de mosquits, rates i d’altres espècies


Pel que fa a les amenaces a la seguretat que generen més alarma social, cal destacar que els robatoris amb violència i intimidació o amb força suposen un 6,03 per cent i els robatoris i furts a l’interior dels vehicles representen un 9,7 per cent. Tots dos han disminuït en el període comparat. En un 21,68 per cent, els primers i, en un 42,6 per cent, els segons.


Hermida ha explicat que els objectius que s’havien marcat per al 2022 eren la contenció dels fets delictius que més afecten la ciutadania, com els robatoris a l’interior de domicili i els robatoris violents, a banda de la lluita contra les plantacions de marihuana en els habitatges. “En tots els casos hem aconseguit els objectius”, ha subratllat el representant dels Mossos, que ha posat com a exemple paradigmàtic d’aquest èxit que la xifra de robatoris a l’interior de domicili de 2022 va ser la meitat que la menor dels darrers deu anys.


En relació al perfil de les persones detingudes, la memòria de 2022 reflecteix que un 82,4 per cent són homes, el 55,2 per cent tenen 35 anys o menys i el 61 per cent tenen nacionalitat espanyola. Els barris on s’han produït més detencions són el Centre i el Nucli Antic i on se n’han produït menys és a la Barceloneta.

MAS:  Donació de sang durant 2022, un balanç i resposta positiva per part de la població pratenca


Un pla treballat amb la ciutadania


Avui, la Junta també ha presentat i aprovat el Pla de Seguretat Local, que es va començar a elaborar el febrer de l’any passat. “Aprovar el pla de seguretat era un objectiu del Pla d’Actuació Municipal i s’ha aconseguit”, ha afirmat satisfet Rafael Pino, cap de la policia local. Ha explicat, també, que hi havia interès en disposar d’un pla més modern i que incorporés la perspectiva de gènere, que alhora hagués estat treballat amb tota la ciutadania. “Que jovent, gent gran, i entitats poguessin dir la seva”, ha destacat Pino, que ha afirmat que ara el que cal és “començar a treballar per poder implementar aquest pla”.


El document comença amb una diagnosi exhaustiva de la situació de la ciutat en termes de seguretat, de la qual extreu una relació de punts forts i punts a millorar. Entre els primers, hi ha la composició urbana del municipi amb un sol nucli urbà sense urbanitzacions aïllades, el fet que l’àrea de proximitat representi el 31 per cent dels serveis prestats per la Policia Local, el breu temps de resposta de la Policia Local o el fet que els delictes contra les persones representin una part petita del total. Entre les segones, hi l’impacte de les dades delinqüencials de l’Aeroport i l’Splau sobre la reputació del municipi o la incidència dels conflicte de convivència, civisme i vandalisme.

MAS:  Cumple años uno de los mejores jugadores de la historia de España de baloncesto


A partir d’aquesta anàlisi, s’han dissenyat 35 accions agrupades en 6 objectius estratègics: la millora de la reputació del Prat de Llobregat en l’àmbit de la seguretat, el foment de la convivència i el civisme, la reorganització dels recursos municipals, l’optimització del sistema de seguretat, la disminució de la incidència de les violències masclistes i l’increment de la seguretat urbanística i la millora de la mobilitat, la seguretat viària i les mesures de protecció de la ciutadania enfront de diferents riscos.


La Junta local de seguretat està integrada per diversos representants de l’Ajuntament, entre ells, l’alcalde Lluís Mijoler i el regidor de Policia Local David Vicioso, el responsable de l’oficina del delegat del Govern en representació de la Generalitat, Sergi Seguí, i representants de la Policia Local, dels Mossos d’Esquadra, del Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil de l’Aeroport, de Bombers i de Policia Portuària.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorObres a la terrassa del Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa
Artículo siguienteNúria Carbonell, guardonada en la quarta edició dels Premis #FPCAT
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí