Inicio Actualidad Investigadores de la UB visiten centres educatius de Cornellà en el marc...

Investigadores de la UB visiten centres educatius de Cornellà en el marc del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

En commemoració al Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència (el dia 11 de febrer, proclamat per l’ONU l’any 2015) es porta a terme des de la Universitat de Barcelona el projecte De nenes a científiques” que forma part de la Càtedra UB de Perspectiva de Gènere i Feminismes Ciutat de Cornellà recentment creada en una col·laboració entre la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Cornellà. L’objectiu d’aquesta càtedra és donar suport i visibilitat a la recerca amb perspectiva de gènere i feminista, impulsar un coneixement científic feminista i crític, especialment en les àrees de coneixement més masculinitzades com és el cas de la ciència i, en general, fer més accessibles aquestes recerques a la ciutadania.

MAS:  Convocatòria de projectes artístics /Unzip 2022

La càtedra contempla quatre línies de treball: la Universitat d’estiu de les Dones, l’Escola d’Estiu de Física i Gènere, el Congrés d’hivern en recerca de gènere de Cornellà i el projecte “De nenes a científiques” que s’adreça a escoles de primària amb una proposta que busca la reflexió entorn de la baixa presència de dones dins del món de la recerca, especialment en els llocs de màxima responsabilitat. Una de les explicacions a aquest fet és la manca de vocacions científiques entre les nenes. 

Només un 13,8% de les dones graduades el curs 20-21 ho van fer en ciències, arquitectura i enginyeria.

El projecte “De nenes a científiques” presenta un vídeo protagonitzat per quatre investigadores amb trajectòries vitals i professionals diferents, per mostrar així la diversitat en el món de la recerca. Enguany s’ha ofert a les escoles d’educació primària de Cornellà la possibilitat de gaudir de xerrades/visites per part de les investigadores que protagonitzen el vídeo als cursos de primer de primària del centres educatius de la ciutat que participin en el projecte.

Com arriba una científica a ser-ho? Totes ho tenien molt clar des de ben petites? Qualsevol nena pot arribar a fer de la recerca la seva professió? La resposta és afirmativa, i com a mostra, un botó! Quatre científiques de la Universitat de Barcelona s’adrecen als infants de primària, especialment a les nenes, compartint la seva història personal. Quatre dones de diferents edats, amb diferents moments personals i professionals, comparteixen el seu camí individual fins arribar al punt professional on es troben ara.

Es tracta d’una iniciativa que promou la participació activa de l’alumnat que, un cop visualitzi el vídeo, haurà de retornar les seves propostes  envers la problemàtica, com ara: Per què hi ha aquesta manca de visibilitat de les dones en la recerca? Què es podria fer per aconseguir que hi haguessin tantes dones com homes fent investigació? Com podeu ajudar a arreglar-ho?

Entre totes les idees, triaran una que formarà part de la imatge de les accions de l’11 de Febrer de la Universitat per l’any 2024.

MAS:  Renfe licita les obres de construcció d’un nou accés a l’estació de Cornellà

WEB DEL PROJECTEVÍDEODOSSIER


- Te recomendamos -
Artículo anteriorEls pressupostos 2023 consoliden el reforç en seguretat i convivència a Cornellà
Artículo siguienteEn marxa la Taula Local d’Infància i Adolescència del Prat
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí