Inicio Actualidad Alumnes i avis de la ciutat participen en un projecte pioner d’educació...

Alumnes i avis de la ciutat participen en un projecte pioner d’educació alimentària

L’Ajuntament de Cornellà enceta un projecte educatiu pioner amb deu escoles de Cornellà de plantació de la ‘col paperina juntament amb avis i àvies que tenen hort municipal a la ciutat. A les escoles Anselm Clavé i Mediterrània ja van fer una prova pilot el curs anterior i, enguany, s’han sumat altres centres de Cornellà com L’Areny, Antoni Gaudí, Jacint Verdaguer, Dolors Almeda, Betània i els Instituts Francesc Macià, Esteve Terradas i Illa i Miquel Martí i Pol. Al projecte també hi participa un centre de Sant Joan Despí, l’escola Sant Francesc d’Assís, i compta amb la col·laboració del Convivium Slow Food Garraf-Penedès.

Aquest projecte, anomenat  Escola amb Projecte Psicoeducatiu Km0/Slow Food Education Network, té com a objectiu promoure i desenvolupar l’educació alimentària i ambiental, tot introduint la sensorialitat i el gust com a punt de partida, perseguint els valors de proximitat, sostenibilitat i l’aprofitament alimentari. Alhora, persegueix la prevenció de trastorns alimentaris.

Lliurament i plantació de les llavors

El pròxim 19 d’octubre, a les 10 hores, a l’hort urbà Josep Pidelaserra Llach (carrer del Rugbi), es trobaran els 25 alumnes dels 11 centres educatius per rebrar la llavor de la col paperina i amb el guiatge de l’avi de cada escola plantar-lar. Hi haurà la presència de l’Albert Bou, pagès del Parc Agrari del Baix Llobregat, qui cedeix el planter de la col paperina, una espècie de col recuperada que forma part del Baluart de l’Arca del Gust de Slow Food. Aquest dia, a petició del Departament d’Agricultura, qui serà present en aquest acte, també es plantarà el Bròquil de Santa Teresa una espècie que acaba de ser incorporada al catàleg per ser ja comercialitzada. El mateix pagès de Can Coracero ha cedit també aquest planter. Després es farà un taller de cuina amb el producte col paperina i un tast posterior.

De l’hort a les cuines de renom

Les onze escoles n’entregaran una part de les llavors als avis i àvies dels horts urbans de Cornellà. La resta anirà a l’hort de l’escola i als pagesos que col·laboren en el projecte que formen part del Parc Agrari del Baix Llobregat. Les cols que naixeran gràcies als/les pagesos/es i revaloritzades pels infants, seran cuinades per cuiners i cuineres de renom com Valentí Mongay, l’Ada Parellada, Sergi de Meià, Albert Mendiola, Marc Esteve, Xavier Llanos, Jose Manuel Parrado, Eva Davo i Diego Borja, Pep Salsetes, entre d’altres.

Aquest projecte que ha començat a desenvolupar-se a Cornellà s’ha presentat a nivell mundial, a través de Slow Food Internacional aquest 23 de Setembre a Turín, i pretén fomentar les actituds de curiositat i respecte pel menjar. Tot entrenant els sentits, vol convidar a comprendre les relacions del menjar amb el medi ambient, la salut i la cultura. També vol ajudar a valorar els productes locals i tradicions i els seus productors, la cultura gastronòmica de la zona, tot incloent l’alumnat, les seves famílies i la comunitat educativa.


- Te recomendamos -

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí