Inicio Actualidad El Corriol camanegre comença a recuperar la seva presència al Delta arran...

El Corriol camanegre comença a recuperar la seva presència al Delta arran de les mesures de protecció dels hàbitats naturals

Esteu aquí

Enguany, ha augmentat lleugerament la població reproductora d’aquesta au, que fa la posta d’ous entre la primavera i l’estiu. El Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat ha detectat enguany 14 parelles reproductores, front a les 10 de la temporada passada

Posta d’ous de corriol camanegre (foto cedida pel Consorci dels Espais naturals del delta del Llobregat)

divendres, 29 juliol, 2022 – 13:15


La presència del corriol camanegre, au protegida, comença a recuperar-se al Delta, a la qual cosa han contribuït les mesures de protecció dels hàbitats naturals implementades pel Consorci dels Espais naturals del delta del Llobregat.


Els censos que realitza el personal del Consorci cada temporada de cria, de l’1 de març al 31 de juliol,  ofereixen alguns signes de consolidació de la tendència a la millora que ha experimentat l’espècie en els últims cinc anys. Per tant, s’hauria començat a revertir la tendència a la baixa d’aquesta espècie al Delta, que s’havia produït des dels anys 80 del segle XX, a causa de l’ampliació de les infraestructures de l’entorn i el seu impacte sobre el medi natural o l’ús social de les platges, entre d’altres factors.


Des de la platja protegida de Carrabiners del Prat, un dels punts de nidificació del corriol camanegre, representants del Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat han exposat les mesures protectores que han facilitat l’inici del repunt d’aquesta espècie a la zona. A la presentació, hi ha assistit la gerent del Consorci, María José Albaladejo, acompanyada pel tinent d’alcalde d’Acció ambiental del Prat, Quim Bartolomé, i de la tinent d’alcalde de Medi Ambient i Sostenibilitat de Viladecans, Encarna García. També ha fet una demostració de les mesures protectores el tècnic de biodiversitat del Consorci, Enric de Roa.

MAS:  Arriba una nova edició de les Jornades Ciutats Defensores dels Drets Humans


Aquest any 2022, el Corriol camanegre (Charadrius alexandrius), espècie emblemàtica del litoral del Delta, ha augmentat lleugerament la seva població reproductora. Enguany, s’han detectat 14 parelles reproductores, front a les 10 de la temporada passada. Tots els nius s’han localitzat a les platges protegides del litoral del Prat, entre les desembocadures del Riu i l’estany de la Ricarda.


Les platges són l’hàbitat d’aquest petit ocell, catalogat com a vulnerable i, per a la recuperació del qual s’estan aplicant des de fa anys tota una sèrie de mesures de  conservació. El corriol camanegre és un ocell limícola estival associat als ambients litorals, que viu i cria a les platges, on troba aliment i tranquil·litat.


La posta d’ous la fa a l’abril i maig i, en ocasions, fa segones postes durant el més de juny. És una au protegida per les normatives europees i el Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat treballa per recuperar la seva presència a les platges.


La gerent del Consorci del delta del Llobregat, Maria José Albaladejo ha explicat avui que,  des dels anys 80, “l’ampliació d’infraestructures -com les del Port de Barcelona- l’increment de l’ús públic de les platges i la desaparició de bona part de les seves àrees d’alimentació”, havien provocat que el nombre de parelles reproductores de Corriol camanegre experimentés una forta davallada. De les 100 parelles d’aquest ocell que criaven al Delta a finals dels anys 80 del segle XX, repartides per tot el litoral deltaic, se’n va passar a tan sols una desena, concentrades en l’únic tram de platja sense ús públic de la zona.

MAS:  Tornen els English Workshops amb novetats


Les mesures de protecció afavoreixen la recuperació del corriol al Delta


Això no obstant, les mesures de protecció i gestió de l’hàbitat que s’estan aplicant estan aconseguint l’increment de la població reproductora de l’espècie i la seva lenta, però progressiva, recuperació, segons el Consorci. Una de les més importants és restringir l’ús públic en alguns trams de platja, ja que la presència de visitants destorba la tranquil·litat que necessiten els corriols per reproduir-se i alimentar-se, almenys durant la primavera i l’estiu. Els hàbitats naturals on nidificar, juntament amb l’alimentació i la tranquil·litat són els tres requisits bàsics perquè pugui reproduir-se el corriol camanegre. Per garantir aquestes condicions, des de l’any 2021, també es manté tancat l’accés públic a la platja del Remolar de Viladecans durant el període de nidificació de la fauna litoral, de l’1 de març al 31 de juliol.


Per assegurar l’èxit reproductor, es col·loquen gàbies protectores al voltant dels nius. El tècnic de Biodiversitat del Consorci dels espais naturals del delta, Enric de Roa, ha mostrat una d’aquestes gàbies durant la presentació d’avui i ha explicat que serveixen per protegir les postes d’ous del corriol dels depredadors naturals, sobretot de la guineu.  “Per augmentar nius i incrementar èxit reproductor, les gàbies permeten a l’ocell covar sense que els depredadors es mengin els ous”- ha assegurat de Roa.

MAS:  La bici elèctrica compartida metropolitana, AMBici, comença a funcionar al Prat


A les platges protegides on es permet l’ús públic, la mesura de gestió de l’hàbitat més eficient és “netejar de forma manual la sorra”, per afavorir la presència d’elements orgànics que serveixin d’aliment als corriols i a d’altres ocells marins, tal com ha exposat avui el tinent d’alcalde d’Acció ambiental del Prat, Quim Bartolomé.  Així es conserva,  no només l’hàbitat de cria a la platja amb la seva vegetació típica, sinó també la zona d’alimentació que se situa en el trencant de les onades. 


Totes aquestes mesures han contribuït a la recuperació de l’espècie durant els darrers cinc anys. Però continua sent un repte de futur que el corriol camanegre torni a colonitzar progressivament altres platges naturals on havia nidificat en el passat.  Cal tenir en compte que actualment el corriol camanegre tan tols és present en el 2% de la superfície del litoral deltaic.


Per tal de millorar la protecció de la biodiversitat de la zona, la tinent d’alcalde de Medi Ambient i Sostenibilitat de Viladecans, Encarna García, també ha demanat avui més suport de la Generalitat, pel que fa als recursos humans i econòmics que es destinen amb aquesta finalitat.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorEns preparem per a la Festa Major 2022!
Artículo siguienteLa qualitat de l’aigua de la platja es manté excel·lent
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí