Inicio Actualidad Biblioteca i clubs de lectura un binomi inseparable

Biblioteca i clubs de lectura un binomi inseparable

dijous, 30 juny, 2022 – 10:00


D’entre totes les activitats que la Biblioteca organitza per a adults, la principal són els clubs de lectura, la trobada mensual per compartir lectures i impressions literàries en grup.


El Prat del Llobregat és un dels municipis que més clubs de lectura ofereix als seus ciutadans i ciutadanes. Actualment, n’hi ha onze de diferents, alguns dels quals es reuneixen a la Biblioteca Antonio Martín, mentre que d’altres fan les seves trobades en diverses entitats de la ciutat.


Aquest article serveix per presentar-vos i parlar-vos exclusivament dels clubs que es realitzen a dins de la Biblioteca, i que són coordinats pel personal d’aquesta, alguns d’ells com Parlons livre i En Femení, amb el suport d’una monitora professional.


Parlons livre


Dissabte 18 de juny va tenir lloc la darrera sessió del curs 2021-22 del Club de lectura en francès Parlons livre, un dels més longeus de la biblioteca, on es va parlar sobre la novel·la Assez parlé d’amour d’Hervé Le Tellier, guanyador del premi Goncourt 2020.


El Club Parlons livre es reuneix el tercer dissabte de cada mes a la Biblioteca Antonio Martín. En una distesa tertúlia en llengua francesa, els seus membres comparteixen les opinions i impressions que els han inspirat les lectures.


En total han llegit 9 llibres, combinant autors clàssics de la literatura francesa com Honoré de Balzac amb joves promeses com Gaël Faye. L’assistència i la participació en les trobades ha estat molt alta, ja que es tracta d’un club cohesionat i molt actiu.


El Club Parlons livre tornarà a reunir-se el mes d’octubre per debatre sobre la lectura Robe de mariée de Pierre Lemaître.


Grans lectors


Els assistents es troben mensualment a la Biblioteca, el tercer divendres de mes, i l’organització del club es du a terme en col·laboració amb el Departament de Ciutadania de l’Ajuntament, Programa de la Gent Gran des de l’any 2010.


D’octubre a juny, els participants del club adreçat a la gent gran han llegit i comentat vuit novel·les d’autores i autors espanyols i estrangers en castellà.

Ells mateixos van voler triar les novel·les, i van començar per El Club de lectura Jane Austen que explica l’experiència d’un grup d’amics que creen un club de lectura, reunint-se mensualment per comentar cada vegada una de les obres de Jane Austen.


A partir d’aquí, els assistents han dissenyat el seu camí lector incorporant lectures variades: novel·la històrica El arpista ciego, negra La última llamada i romàntica El Año en que me enamoré de todas, i fins i tot s’han endinsat dintre del món de la poesia, realitzant un taller de haikus.


La lectura que més ha agradat per àmplia majoria de vots, ha estat, Nosotros en la noche de Kent Haruf. Us la recomanen!


Novel·la Negra


El passat 1 de juny es va fer la darrera reunió del Club de lectura Novel·la negra que es reuneix el primer dimecres de mes, donant així per tancat aquest curs lector. A aquesta darrera reunió es va comentar el llibre de Rosa Ribas, El gran frío, que va tenir una molt bona valoració per la pràctica totalitat del grup, convertint-se en el llibre millor valorat del curs. També va ser molt apreciat Yeruldelgger. Muertos en la estepa, de Ian Manook, Muerte escarlata de W. Mosley i El cuchillo de P. Highsmith.


Caldria destacar que en general els membres de grup han quedat satisfets amb els títols escollits i el transcurs de les sessions, malgrat (o potser per això) les divergències d’opinions.


A aquest club de lectura, amb un ampli recorregut a la ciutat, s’intenta explorar l’ampli ventall d’autors, geografies i subgèneres que coexisteixen dins d’aquesta ampla etiqueta de “novel·la negra”. Així, aquest any, per exemple, s’ha llegit la novel·la de suspens (Joyce Carol Oates), el “thriller” psicològic (Bernard Minier o Ryu Murakami), el “domèstic noir” (Patricia Highsmith), la “narcoliteratura” (Élder Mendoza), el “etno-noir” (Ian Manook), el hard-boiled afroamericà (Walter Mosley) o la “novel·la negra rural” (Rosa Ribas).


El grup també va decidir les lectures que es faran l’any vinent, amb títols de Don Winslow (guanyador del Premi Carvalho 2022), Claudia Piñeiro Catedrales, Deon Meyer El pico del diablo, César Pérez Gellida Astillas en la piel, Abir Mukherjee El hombre de Calcuta, entre altres.


Si us agrada la novel·la negrocriminal i teniu curiositat per aquesta llista de lectures, no dubteu a demanar informació al taulell de la Biblioteca Antonio Martín.


Enjoy Reading


A l’Énjoy Reading es reuneixen cada segon dijous de mes, i es comenta el llibre que s’ha llegit prèviament.


Juny ha arribat i això vol dir final de curs, una temporada que va començar a l’octubre amb novel.la negra: Headhuters d’en Jo Nesbo, al novembre es va llegir a Joseph Conrad The Heart of Darkness, llibre en el qual està basada la pel·lícula de Francis Ford Cappola Apocalipse Now (1979). Al desembre , abans de Nadal, una novel.la de l’escriptor anglès Julian Barnes: A Sense of an Ending, una novel.la tranquil.la que parla de segones oportunitats.


Finalment per acabar el curs i tancar el cercle: Red Harvest, la primera novel.la del pare del gènere negre Dashiell Hammet. Gansters, tiros, morts, whisky i traïcions. A aquesta l’última sessió sempre es fa una valoració de totes les lectures del curs, i enguany les favorites han estat per unanimitat. Americanah i Normal People. La primera és la fascinant història d’una jove nigeriana de classe mitjana que emigra als Estats Units i Normal People enganxa per la intensitat de la incomunicació i per la innocència de la joventut.


La particularitat d’aquest club és l’idioma: l’anglès. Aquest club està conduït per personal de la biblioteca però amb el suport d’una auxiliar de conversa nadiua del programa municipal IntersecCions. Es llegeixen novel·les en anglès i tots els comentaris i reflexions entorn de la lectura són sempre en aquest idioma. La selecció de la lectura ha estat variada i quest curs s’han llegit nou novel·les força interessats i engrescadores.


En Femení: la veu i la paraula


Cada tercer dimecres de mes aquest club es reuneix per parlar de dones i feminisme. Club que tracta temes sobre la igualtat de la dona, els seus drets, l’anàlisi de l’evolució del seu paper a la família, la societat, la cultura, al llarg de la història i a l’actualitat.


Algunes de les lectures escollides han sigut: El Cel no és per a tothom de Marta Rojals, El Pep Costa sap per experiència que les relacions entre germans són difícils. Nada se opone a la noche de Delphine de Vigan. Una mare mor sobtadament i la seva filla decideix investigar. Però la desaparició ha estat voluntària. I el suïcidi, per tant, transforma la recerca en reconstrucció d’una vida.


Destaca especialment la sessió de Las Tres bodas de Manolita d’Almudena Grandes, una obra que tracta el tema de la guerra civila Espanya. Serà a partir d’aquesta novel·la que el club de lectura es decideix a fer una lectura en veu alta dramatitzada de fragments d’aquesta i altres obres. La mort a l’any 2021 de l’escriptora Almudena Grandes provoca el desig de realitzar un petit homenatge a l’autora d’inumerables textos, tant novel·les com artícles de premsa i opinió.


Us esperem a la Biblioteca


La Biblioteca Antonio Martín fa un parèntesi i s’acomiada dels lectors més actius i els amants de les lectures compartides fins al pròxim curs lector quan tornaran les sessions presencials (a l’octubre) i a tots els interessats dir-vos que estigueu atents a l’obertura de les inscripcions en línia a partir del setembre.

Us desitgem un bon estiu ple de lectures profitoses.

 


- Te recomendamos -
Artículo anteriorL’Ajuntament i els agents socials del Prat han executat el 94% de l’estratègia local per fer front a l’impacte de la covid acordada fa dos anys
Artículo siguienteLes millors fotos d’ocells a Cornellà , protagonistes del Concurs de fotografia amateur de medi ambient 2022
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí