Inicio Actualidad Refugis climàtics en cas de temperatures extremes

Refugis climàtics en cas de temperatures extremes

Davant les creixents onades de calor a conseqüència del canvi climàtic, aquest estiu s’amplia la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics a Cornellà. L’any passat es van senyalitzar els espais exteriors més adients per fer front a les altes temperatures al parc del Canal de la Infanta, el parc de Can Mercader i el parc de Rosa Sensat. Per a la tria, s’ha tingut en compte la presència destacada d’arbres i altra vegetació, accés a fonts i punts d’aigua, elements que generen ombres com tendals i pèrgoles. Aquests factors esmorteeixen les temperatures i generen espais frescos.

Aquest any s’hi afegiran els refugis interiors, espais climatitzats que presenten unes condicions de temperatura regulades per assegurar el confort climàtic a les persones usuàries. S’habilitaran espais a les 5 biblioteques municipals perquè puguin donar aquest servei a la població més vulnerables, infants i gent gran. 

  • Biblioteca Central – c. Mossèn Andreu, 15
  • Biblioteca Marta Mata – c. Joaquim Rubió i Ors, 184
  • Biblioteca Sant Ildefons – pl. Carles Navales
  • Biblioteca Teresa Pàmies – pg. Ferrocarrils Catalans, 187
  • Biblioteca Clara Campoamor – crta. Sant Joan Despí, 90

La xarxa metropolitana de refugis climàtics (XMRC) agrupa els equipaments municipals, com ara biblioteques, centres cívics, escoles, i els espais públics, com ara grans parcs, que poden proporcionar condicions de confort tèrmic en episodis de temperatures extremes. Serveix per facilitar a la ciutadania, i en especial a la població més vulnerable a la calor extrema, espais adequats per recuperar-se de l’estrès tèrmic que provoquen les altes temperatures sobre el cos humà.

Un refugi climàtic és un espai interior o exterior accessible que durant els episodis climàtics extrems proporciona confort tèrmic a la població (especialment a la vulnerable), descans i seguretat. En la prova pilot que impulsa l’AMB hi participen, junt amb Cornellà, participen els ajuntaments de Viladecans, Montcada i Reixac, Badia del Vallès, Castelldefels, Sant Boi de Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat. 

Més informació al web de l’AMB

Els refugis climàtics són una de les estratègies de què es disposa a la metròpolis de Barcelona per intentar pal·liar els efectes negatius que les onades de calor tenen sobre les persones. No obstant, no disposen de personal sanitari específic. En el cas de no trobar-nos bé, seria més adient apropar-nos a un centre d’atenció primària o bé a un hospital.

Aquesta iniciativa s’acomoda dins del projecte Cornellà Natura, concretament en el desplegament de mesures per a l’adaptació al canvi climàtic. Un dels efectes d’aquest fenòmen a la nostra ciutat és l’increment de la temperatura degut a l’efecte illa de calor, pel que l’increment i millora de la vegetació als parcs i carrers del municipi és fonamental per combatre l’increment de temperatures previst.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorUn estiu poètic i musical al Cèntric
Artículo siguienteCiutat Cruïlla 2022 reflexiona sobre els conceptes de territori urbà i natura
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí