Inicio Actualidad Avís preventiu d’episodi de contaminació atmosfèrica, amb incidència al Prat

Avís preventiu d’episodi de contaminació atmosfèrica, amb incidència al Prat

Esteu aquí

Per aquest motiu, es recomana a la població realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta, escollint carrers poc freqüentats pel trànsit, o utilitzar el el transport públic, entre d’altres consells.

divendres, 13 maig, 2022 – 10:45


 


L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha posat en marxa el seu Protocol d’actuació per episodis ambientals d’elevada contaminació atmosfèrica per micropartícules en suspensió PM10, en la seva fase d’avís preventiu. El protocol s’ha activitat aquest dijous 12 de maig  a causa d’una intrusió de pols africana en diferents punts de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb afectació al Prat de Llobregat. 


Amb motiu d’aquesta declaració, l’Ajuntament del Prat prendrà mesures establertes en el protocol corresponent per minimitzar la generació de partícules en suspensió i recorda a la població les recomanacions a seguir:


  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.

  • Utilitzar el transport públic.

  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l’horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l’empresa, més a prop de casa…).

  • Utilitzar el cotxe compartit.

  • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).

  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.


D’altra banda, es recomanarà a les empreses responsables del desenvolupament d’obres públiques que adoptin les següents mesures: 


  • Restringir les activitats pulverulentes de les obres: treballs de moviments de terres, enderrocs (incloses les operacions de descàrrega de material d’obra o equivalent), operacions de tall segons la fase d’obra, la dimensió i el nivell de risc d’aquesta obra, la proximitat a estacions on s’està per sobre dels nivells de contamimació permesos, etc. 

  • Incrementar la freqüència d’aplicació de mesures obligatòries de reg (freàtica o reutilitzada sempre que sigui possible) i neteja a l’àmbit de l’obra.

  •  Els vehicles i material d’obra que pugui generar pols estaran correctament tapats mitjançant lones protectores. També s’evitaran operacions de descàrrega de materia d’obra. 

  • Reduir el transport de matèries primeres o mercaderies.

  •  Minimitzar els desplaçaments dels vehicles i la maquinària de les obres, així com el temps que estan en funcionament.

  •  Reduir la producció i l’aplicació d’asfalt.


Altres mesures recomanades als Ajuntaments per part de l’AMB en aquesta fase d’avís preventiu són:


– Recomanar a les activitats industrials que es desenvolupin a cad municipi que posin en marxa les mesures de la fase d’avís preventiu dels seus plans d’acció indviduals com a companyia. Si no en disposen, se’ls aconsella aplicar les mesures definides per a la indústia al Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire PAMQA 2020, com ara no realizar processos com arrencades i posades a punt que no siguin imprescindibles i es puguin endarrerir.  Els plans d’acció individuals de les indústries són plans de mesures extraordinàries per minimitzar els efectes de la contaminació de l’aire en situacions d’alta contaminació.


– En l’àmbit de climatització, es recomana regular la climatització de les llars: a l’estiu pujar la temperatura del termòstat de la llar i baixar-la a l’hivern. Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, llenya, biomassa… i evitar-ne les purgues i les arrencades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres d’aquestes calefaccions.


– En l’àmbit d’educació per a la sostenibilitat, l’AMB fa difusió de totes aquestes mesures per reduir les emissions i explica què és la contaminació atmosfèrica en les activitats del programa d’educació per a la sostenibilitat “Compartim un Futur”, que tenen lloc als centres educatius, els equipaments municipals i els centres col·laboradors, entre altres espais.


Alertes gratuïtes al mòbil en cas d’alerta ambiental


Si us interessa consultar l’evolució dels darrers dies de contaminació atmosfèrica als municipis, l’AMB ofereix al seu web un visor (http://visorqualitataire.amb.cat/) , que permet consultar aquesta informació.  Alhora, mitjançant inscripció al web https://airemetropolita.amb.cat/, es podrà accedir a un servei gratuït d’alertes per alta contaminació en l’àmbit metropolità.

MAS:  Les activitats d'estiu infantils i juvenils tornen a nivells d'abans de la pandèmia

- Te recomendamos -
Artículo anteriorAvís preventiu de contaminació per PM10 (12/5/2022)
Artículo siguienteExplosió de cultures en la 3a edició de l’Spring Festival
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí