Inicio Actualidad Continua Diàlegs cicle de pensament contemporani

Continua Diàlegs cicle de pensament contemporani

Esteu aquí

Tres eixos temàtics coordinats per Albert Lladó, Rubén Martínez (La Hidra Cooperativa) i Rosa Ribas

dijous, 14 abril, 2022 – 20:30


El cèntric continua amb el cicle de xerrades i reflexions durant els mesos d’abril i maig. En el cicle Diàlegs s’aborden  les principals preocupacions del món contemporani des de tres eixos temàtics. El pensament  i debat, la reflexió crítica i política i la literatura perifèrica, línies que coordinen respectivament Albert LladóRubén Martínez (La Hidra Cooperativa) i Rosa Ribas.


Les sessions d’abril i maig


A l’abril  des de l’eix “Quatre mirades des de la periferia”  Rosa Ribas conversarà primerament amb l’escriptor de novel·la negra Toni Hill abordat temes  com la immigració, el suïcidi, l’extraradi, l’amistat i les relacions socials.  Descobrirem a través del seu últim treball altres perifèries, la dels barris residencials i exclusius. El mes de  maig  seguirem  amb el periodista i escriptor Xesús Fraga amb el que reflexionarem  del que significa marxar i retornar, del viure i del sobreviure fora a partir del seu llibre de no ficció  Virtudes (y misteriós), amb el que l’any 2020 va guanyar el Premio Nacional de Narrativa.


Des de l’eix “Mentre  s’acaba un món i neix un altre” Rubén Martínez convidarà a  Jaime Palomera, Doctor en Antropologia i membre de La Hidra Cooperativa, on coordina projectes de recerca europeus centrats en l’habitatge. En aquesta sessió dialogaran de com l’habitatge i, en particular, el mercat immobiliari, han funcionat de manera oposada al dret a la ciutat i compartiran també les mesures necessàries per canviar aquesta realitat. 


La proposta d’Albert lladó per “Debats / pensament” a l’abril  Sira Abenoza convidarà a impulsar el diàleg socràtic com a eina d’inclusió i promoció de la justícia. Ella és directora de La Casa dels Clàssics, vinculada a la Col·lecció Bernat Metge, i responsable de l’Institute for Socratic Dialogue. El seu treball es pot veure reflectit en pel·lícules com Filosofia a la presó (Premi Seminci al Millor Documental, 2015).  Miquel Seguró investigador de la Càtedra Ethos i professor de Filosofia,  serà el darrer convidat  del cicle amb el que explorarem per una banda, la realitat existencial de la vulnerabilitat (el pathos), i, per l’altra, a integrar-la com a compromís ètic i polític de la vida (l’ethos).


 


Reflexions de febrer i març  


El professor de filosofia Joan-Carles Mèlich va plantejar com mantenir el coratge en un món cada vegada més fràgil i com superar les cruïlles que anem trobant  “El coratge és atrevir-te a pensar i habitar el món que ens ha tocat viure, el temps precari, viure el sense sentit”. D’altra banda també va senyalar la diferencia entre auto ajuda i filosofia, la primera enfocada a la resposta, mentre que la segona està enfocada  a la pregunta, provisional i incerta.


El mes de març pel vessant literari l’escriptora i periodista Anna Ballbona va explicar que a la seva novel·la No soc aquí   “Volia fer ressonar la perifèria, convertir- la en literatura i universalitzar-la. Crear un lloc que fos universal, per aquesta raó no identifico  quin lloc és del que es parla” i revela com defineix els personatges  a través de la manera en que s’expresen,  amb els silencis o les dificultats de parlar del que els hi passa “la manera com ens expliquem,  també ens fa”.


Més d’una trentena de persones va escoltar al  filòsof i periodista cultural Eudald Espluga  afirmant que la fatiga de l’exercici físic ens buida, però la del mon digital ens satura “l’esgotament en tots els àmbits de l‘existència que fa que ens veiem incapacitats de prendre la més mínima decisió. Bloquejats per un cansament constant de l’autoexplotació de vigilar gairebé tot per portar autocontrol i optimitzar-nos biològicament en tots els aspecte amb la finalitat de rendir millor.” 


A principis d’abril Rubén Martínez (La Hidra Cooperativa) i l’antopoleg social Emilio Santiago Muiño van exposar perquè hi ha un creuament entre les crisis immobiliaria, de salut pública, financiera, energetica, manques de submiistraments. Plantejen idees de com serà el nou món amb premises del New Deal com la de transformar  la manera en què les nostres societats es relacionen,  entre els seus membres i per tant amb la naturalesa. Amb dos objectius, la redistribució de riquesa i un guany de protagonisme econòmic de l’estat, tot això en el marc d’una nova era fiscal verda i progressiva”


 


- Te recomendamos -

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí