Inicio Actualidad La cloenda del Connexions d’enguany recupera el format presencial

La cloenda del Connexions d’enguany recupera el format presencial

Esteu aquí

L’emergència climàtica és el tema sobre el qual han treballat els instituts aquest curs

dimecres, 6 abril, 2022 – 13:00


Emoció, nervis, il·lusió i celebració. Tot això es va viure divendres passat, 1 d’abril, al Cèntric Espai Cultural en l’acte de cloenda del Connexions d’enguany. Una trobada molt esperada després de dos anys sense poder celebrar-se de manera presencial a causa de la pandèmia. Connexions és un projecte impulsat i coordinat pel Cèntric dins l’àmbit de Coneixement de la ciutat del programa IntersECCions, en el qual es desenvolupa un procés de treball col·laboratiu entre els instituts de secundària de la ciutat (INS Baldiri Guilera, INS Estany de la Ricarda, INS Ribera Baixa i INS Salvador Dalí). En aquest acte final, l’alumnat dels quatre centres va pujar a l’escenari de l’Auditori per compartir els seus treballs.


L’emergència climàtica ha estat l’eix temàtic del Connexions aquest curs. Com sempre, a partir d’aquest tema comú cada institut ha desenvolupat un projecte propi des de diferents disciplines i assignatures. El resultat són quatre mirades que s’apropen a la problemàtica del canvi climàtic de manera molt diferent, però coincidint en l’enfocament crític, lúcid, reflexiu i inconformista.


Debat ètic davant la crisi del clima


El primer en compartir el seu projecte va ser l’INS Ribera Baixa, que l’ha abordat des de la filosofia i la llengua catalana. L’alumnat va explicar com havien treballat en la creació d’un partit polític i com van fer èmfasi en la creació d’una opinió pròpia a partir dels problemes ètics que representa l’emergència climàtica. A través d’imatges elaborades i seleccionades per ells mateixos, el grup va interpel·lar el públic assistent amb les seves reflexions sobre aquesta temàtica, que es van centrar en aspectes com la relació dels humans amb l’entorn i les altres espècies i la crítica al capitalisme i a les males pràctiques de grans companyies, per acabar posant sobre la taula els reptes de futur.

MAS:  Observa i comparteix la Biodiversitat dels parcs de Cornellà


L’emergència climàtica a casa nostra


Els nois i noies de l’INS Estany de la Ricarda, que també han treballat el projecte des de la filosofia, han posat el focus en l’impacte de l’emergència climàtica en la nostra ciutat. Durant l’acte es va poder veure el documental que han elaborat, i que a través d’entrevistes, escenificacions, recull de dades i documentació analitza com es poden observar les conseqüències del canvi climàtic en diferents espais del Prat. També va haver-hi lloc per a la posada en escena teatralitzada, en una petita representació on l’alumnat va contraposar els pros i contres del passat i del present.


Música i art per prendre consciència


La vida és meravellosa. Aquesta declaració d’intencions ha estat escollida per l’alumnat de l’INS Salvador Dalí com a títol del tema musical que han elaborat aquests mesos en el marc de l’assignatura de literatura universal. El grup va explicar als assistents com van decidir expressar la seva denúncia sobre la problemàtica del clima mitjançant, per una banda, la composició i enregistrament d’aquesta cançó, i, per una altra, pintant un mural ple de simbolisme en una paret de l’institut. Totes dues, expressions artístiques que il·lustren l’amenaça climàtica però alhora manifesten un fort desig d’inconformisme i d’esperança envers un futur millor.

MAS:  Intervenció assistida amb animals, inauguració de l'Aula de Benestar Animal


Protesta, acció i mobilització


La darrera de les intervencions va venir de la mà de l’alumnat d’arts escèniques de l’ INS Baldiri Guilera. En el vídeo que van presentar, van fer un repàs de diferents accions de protesta contra el canvi climàtic de la història recent, més enllà de cimeres, manifestacions, congressos o vagues. D’aquesta manera, van posar el focus en el happening, un tipus d’esdeveniment artístic amb reivindicacions sociopolítiques. I, passant de la teoria a la pràctica, el grup va convidar a tots els presents a desplaçar-se a la plaça Porxada, on van realitzar el seu propi happening. Al crit de Som Terra, van dur a terme la seva acció reivindicativa sobre l’emergència climàtica interpel·lant els espectadors a deixar de ser objectes passius davant aquesta problemàtica.

MAS:  Saps què passa a la Torre de la Miranda?


Culminació del procés de treball


La posada en comú al Cèntric dels treballs de tots els instituts suposa un dels moments clau del Connexions, en el qual es posa en valor el caràcter col·laboratiu del projecte i es facilita el contacte i l’intercanvi d’impressions entre tots els i les participants.  


Amb aquest acte de cloenda culmina un intens procés de treball que alumnat i professorat han dut a terme durant els darrers mesos, i que no ha estat exempt, a l’igual que el curs passat, de les dificultats derivades de la situació sanitària.


L’edició de Connexions 21-22 s’acomiada amb aquest vídeo que resumeix el procés de treball dels projectes de cada institut, a més de recollir els comentaris de l’alumnat i el professorat participant.


- Te recomendamos -
Artículo anteriorLes persones voluntàries del Pessebre vivent de Sant Cosme reben l’agraïment del barri
Artículo siguienteÈxit de la Festa de la Salut i de l’Activitat Física
Foto del avatar
Equipo de la redacción central de EditorialOn. Somos muchos, de sitios muy distintos y vivimos por y para la información.

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí