Inicio Actualidad Identitats i cultura visual: el projecte d’arts visuals a l’Escola Ramon...

Identitats i cultura visual: el projecte d’arts visuals a l’Escola Ramon Llull

Esteu aquí

Repensant la influència dels mitjans de comunicació

L’equip de l’Arxiu explica a l’alumnat com havia estat la seva escola en el passat

divendres, 18 març, 2022 – 12:00


Els projectes d’Arts Visuals del programa Interseccions, liderats per l’Escola d’Arts Visuals del Prat, parteixen de les inquietuds de les escoles per tal de codissenyar els projectes amb aquestes.


Enguany, l’Escola Ramon Llull, va proposar partir de les identitats per tal de créixer com a persones i comunitat, i entendre així que tots som iguals i diferents al mateix temps. Trobar, al cap i a la fi, una identitat personal i col·lectiva, i poder així interaccionar amb l’entorn. A partir d’aquí, el projecte ha vinculat les identitats amb les tecnologies d’apoderament.


Aprendre a llegir el passat posant en dubte el relat oficial


A partir de la necessitat d’aprendre a llegir imatges en la nostra imposada cultura visual i amb l’objectiu d’assolir llibertat, s’introdueix el llenguatge audiovisual com una eina per a llegir, per expressar-se i comunicar-se incorporant els mitjans de comunicació com a consum únic. A més, un dels altres trets característics dels projectes d’Arts Visuals és la seva connexió amb entitats, institucions o col·lectius fora de l’escola. Aquest curs, es dissenya un projecte en el qual es col·labora amb l’Arxiu municipal del Prat. A partir del seu fons d’imatges es proposa una relectura de les mateixes que, des d’una perspectiva de relatoria i discurs, posi el focus en com llegim les imatges.


Es tracta aleshores de partir de l’Arxiu per treballar sobre els mitjans de comunicació com a narradors d’imatges que emeten missatges unilaterals que tenen influència en la construcció de la nostra identitat.


Les activitats a l’aula es dissenyen a partir del concepte “ecologia de les imatges”, pensant en el data, no generant imatges noves i aprofitant les imatges que ja existeixen per a construir altres relats sobre les identitats adolescents i la ciutat.


L’Arxiu entès com el gran núvol de la memòria


La primera i segona setmana de març, l’alumnat de 4t i 5è de l’escola Ramon Llull va visitar l’Arxiu Municipal del Prat en el marc de l’activitat d’itineraris de la ciutat ‘el bagul dels records’. Els Itineraris de coneixement de la ciutat és un projecte que treballa per acostar i donar a conèixer la ciutat, la seva història i patrimoni amb la comunitat educativa del Prat.


Aquesta activitat, adaptada a les característiques del projecte i l’alumnat de l’escola Ramon Llull, va consistir a visitar l’arxiu a on se’ls va explicar què és l’arxiu, com s’organitza i es conserva la documentació, quins tipus de documents es guarden, així com explorar fotografies de l’entorn i retrats (relacionat amb la identitat). La segona part d’aquesta sessió va consistir en un itinerari de tornada a l’escola en què es van contrastar imatges del fons de l’arxiu per a mostrar de l’entorn (algunes d’elles treballades prèviament a l’aula en el marc del projecte) i comparar-les amb l’estat actual de l’entorn, contextualitzant-les i donant espai a l’alumnat per a reflexionar o fer preguntes al respecte. Alguns dels espais que van visitar de tornada a l’escola van ser: La Torre de l’Aigua, la plaça del Mestre Estalella, la plaça de Catalunya…


Col·laboració amb televisió del Prat i activitat amb les famílies implicades


Donat que el curs passat es va col·laborar amb la ràdio del Prat, enguany es comptarà també amb la televisió, concebent-la com a mitjà de comunicació oficial de la ciutat del Prat. Serà a través d’aquesta col·laboració que l’alumnat presentarà diversos treballs audiovisuals que parteixen del treball arxivístic al voltant de la identitat i les tecnologies d’apoderament. Paral·lelament es convidarà a una artista de videoart que durà a terme una sessió en el marc del projecte per a les famílies implicades.

Visita del projecte d'arts visuals Ramon Llull a l'Arxiu Municipal del Prat


- Te recomendamos -

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí