Inicio Actualidad L’assaig d’un gran berenar a l’institut Escola Pepa Colomer de la mà...

L’assaig d’un gran berenar a l’institut Escola Pepa Colomer de la mà de l’Escola d’Arts Visuals del Prat

Esteu aquí

Els projectes d’Arts Visuals del programa Interseccions: potenciar la mirada crítica, la reflexió col·lectiva i connectar-se amb la ciutat

dimarts, 8 març, 2022 – 11:45


Els projectes d’Arts Visuals conceben l’art com a eina transformadora. Tot i que els projectes es dissenyen conjuntament entre els docents dels centres educatius implicats i l’Escola d’Arts Visuals del Prat, i en tots els centres es persegueixen uns mateixos objectius: potenciar la mirada crítica de l’alumnat i la reflexió col·lectiva a partir de processos artístics, connectant-los al teixit social de la ciutat. Aquest curs formen part dels projectes d’Arts Visuals del programa Interseccions les escoles Ramon Llull i Can Rigol i l’Institut Escola Pepa Colomer.


El menjar com a element clau sobre la salut i com a ritual per a compartir


Enguany, el projecte d’Arts Visuals a l’Institut Escola Pepa Colomer està treballant amb l’alumnat de P3, P4, P5 i 1r al voltant del menjar com un element clau sobre la salut, però també com un espai de ritual per a compartir. S’explora així al voltant del concepte de salut amb relació al gaudi de l’espai exterior i emprant-lo com a forma de joc. S’aborda des de la identificació, la relació i l’homenatge als aliments.


En cada sessió amb l’alumnat, es dona espai tant a l’experimentació com a la presentació. El material que s’utilitza per a treballar són pigmentacions i aliments diversos. Ara bé, pel cos docent resulta imprescindible fer copsar a l’alumnat els objectius finals del projecte al llarg del curs per tal que puguin gaudir tant de la part sensorial i vivencial com de la conceptual. Per aquest motiu, es fan versions prèvies a la formalització final del projecte, per tal que quan aquesta se celebri, l’alumnat tingui molt clar el sentit de la mateixa i la gaudeixi.


Primer assaig de la celebració de l’esmorzar


El passat 15 de febrer a l’Institut Escola Pepa Colomer es va realitzar un assaig de la formalització final del projecte en el marc de la qual se celebrarà un esmorzar al pati de l’escola. L’alumnat va obsequiar-se conjuntament amb plats que van dissenyar amb les seves pròpies mans, pensant especialment en els seus companys i companyes. Una pràctica que, més enllà d’un acte d’entrega i l’exhibició, subratlla el valor de la generositat i la companyonia per si mateixos.


Aquest assaig de la formalització final es va dur a terme apel·lant a l’artista PENDENT, en el marc de la qual s’entén que el menjar i l’exercici d’elaborar-lo és com un ritual.


Un dels aspectes interessants d’aquesta pràctica ver ser el debat que es va donar entre mestres, educadores i infants al voltant de l’elecció de l’àpat -simbòlic, de pigments i farina- que havien preparat per als companys i les companyes, i on gairebé tots i totes van expressar que ho havien fet perquè al company/a li agradava la pizza, o els macarrons o qualsevol altre àpat. D’aquesta manera, la sessió va esdevenir una pràctica de l’intercanvi.


Una instal·lació a l’Institut-escola Pepa Colomer de la mà de Llobet & Pons


Durant aquestes setmanes als diferents grups classe s’està treballant col·lectivament per a elaborar una instal·lació artística al pati. Aquesta posa l’alumnat en relació amb elements claus com la natura, els aliments i el pati com un sistema en que les plantes, els aliments i l’alumnat en formen part de manera horitzontal.


Cada curs el programa d’arts visuals d’Interseccions convida a artistes en relació amb el projecte que s’està desenvolupant a cada centre. Enguany es compta amb la col·laboració de Llobet & Pons per elaborar aquest dispositiu. La definició d’aquest dispositiu serà consensuada amb tot el claustre del centre des d’una perspectiva curricular.


La intenció és que el dia de la formalització de la proposta, les famílies puguin venir al gran berenar i preparar menjar plegades amb la comunitat de l’escola.

Arts Visuals Pepa Colomer. Curs 2021/22


- Te recomendamos -

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí