Inicio Actualidad Autoritzada la mostra d’aviram a la Fira Avícola del Prat

Autoritzada la mostra d’aviram a la Fira Avícola del Prat

Esteu aquí

Enguany, es requeria una autorització excepcional per fer la tradicional mostra d’aviram a la Fira Avícola. Tot i que a Catalunya no s’ha registrat cap cas de grip aviar, la situació d’epidèmia greu d’aquest virus en aus (no en humans) a Europa exigia aquesta autorització. Avui la Generalitat, com a autoritat competent, ha confirmat a l’Ajuntament que disposa d’aquesta autorització, després que els tests de grip aviar realitzats a totes les aus que es mostraran la fira hagin donat negatiu.

La crisi de grip aviar declarada a Europa, tot i que no hi ha casos a Catalunya, requeria d’una autorització excepcional, obtinguda avui després que els tests a les aus que es mostraran a la fira hagin donat negatiu en tots els casos

dimecres, 15 desembre, 2021 – 15:15


Enguany, l’Ajuntament del Prat necessitava una autorització excepcional per fer la tradicional mostra d’aviram a la Fira Avícola. Tot i que a Catalunya no s’ha registrat cap cas de grip aviar, la situació d’epidèmia greu d’aquest virus en aus (no en humans) a Europa requeria d’aquesta autorització.


Avui la Generalitat, com a autoritat competent, ha confirmat a l’Ajuntament que disposa d’aquesta autorització, després que els tests de grip aviar realitzats a la setantena de pollastres, gallines i capons que s’exhibiran a la fira hagin donat negatiu.


Cal tenir en compte que tant als corrals d’origen del pota blava com al propi pavelló avícola de la fira se segueixen, a més, totes les mesures de biosegurat necessàries.


Context: què és la grip aviar i en quina situació ens trobem


Actualment, la Generalitat, que realitza controls habituals, no ha registrat cap cas de grip aviar a Catalunya, ni en aus de corral ni tan sols en aus silvestres. Ara bé, la situació d’epidèmia greu d’aquest virus en aus (no en humans) a Europa ha fet que el govern espanyol hagi decretat la suspensió de mostres d’aviram a l’Estat. Aquesta suspensió es pot aixecar en casos puntuals i justificats per l’autoritat competent, que és la Generalitat.


Cal destacar que la grip aviar pot ser molt greu i inclús altament mortal en aus, però és difícilment transmissible als éssers humans. En un document de febrer d’aquest any, l’OMS va indicar que aquest risc de contagi és “baix”. Igualment, en cas de donar-se aquesta transmissió, els símptomes d’aquesta grip en persones acostumen a ser lleus.


Ens trobem per tant davant de mesures exclusivament preventives.


Mesures de prevenció al pavelló avícola de la 48ena Fira


En aquest context, i per garantir que el pavelló avícola de la 48ena Fira es pot dur a terme amb totes les garanties corresponents, l’Ajuntament del Prat ha treballat amb la Generalitat una excepció a la prohibició general de mostres d’aviram. Aquesta excepció s’ha aconseguit gràcies a aquestes mesures:


  • Compliment de les mesures de bioseguretat als corrals d’origen de l’aviram pota blava. Veterinaris han certificat que en aquestes explotacions els pollastres, gallines i capons no han tingut contacte amb aus silvestres, que serien susceptibles de portar el virus de la grip aviar, i per tant no s’han pogut contagiar. Totes les explotacions han pogut acreditar aquest requisit i per tant poden participar a la fira menys les dues de fora del Prat, que no podran exhibir aviram enguany.

  • Compliment de les mesures de bioseguretat al pavelló avícola de la fira. La instal·lació garanteix que és un espai tancat, on els pollastres, gallines i capons no poden tenir contacte amb cap au silvestre de l’exterior. Així mateix, el pavelló comptarà amb mesures de seguretat reforçades com l’ús de mascaretes, i de productes de neteja específics.

  • Tests a tots els pollastres, gallines i capons que s’exhibiran a la fira. Dos veterinaris van realitzar dimarts 14 de desembre tests a tots els animals (una setantena; 12 de la Granja Torres i un pollastre i sis gallines de cadascun de la resta de criadors) per verificar que no tenen grip aviar. Tots els anàlisis han resultat negatius.


Atenent a tots aquests criteris, l’autoritat competent que és la Generalitat ha autoritzat el 15 de desembre del 2021 la mostra d’aviram el pavelló avícola de la 48ena Fira Avícola de la Raça Prat.


- Te recomendamos -

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí