Inicio Actualidad Les fotografies de Manel Millán i la vida agrària del Prat a...

Les fotografies de Manel Millán i la vida agrària del Prat a Jardins de la Pau

Esteu aquí

La novena edició del Cicle d’Autor i la seva obra, acull una selecció d’imatges del  fotògraf Manel Millán que proposen un recorregut per la vida als camps del Prat, els productes, les eines, les festes i les persones que hi participen

dijous, 11 novembre, 2021 – 13:00


El Cicle d’Autor i la seva obra neix al 2013 amb la clara voluntat de donar visibilitat a les imatges capturades al llarg del temps pels diferents fotògrafs de la ciutat del Prat. L’objectiu del projecte del Centre Cívic Jardins de la Pau és crear un recull fotogràfic que tingui com a protagonista l’obra i la trajectòria de l’autor en el marc del Prat de Llobregat, partint d’una selecció conjunta del material que posteriorment es donarà a la col·lecció de l’Arxiu Municipal, així com oferir un espai expositiu on mostrar les imatges seleccionades.


 


L’univers de Manel Millán Diví


L’any en que es celebrava l’Exposició Internacional de Barcelona, el 1929, va néixer a la nostra ciutat, Manel Millán Diví. Provenia de família pagesa, nét de Cal Caset. Aficionat a la fotografia des de feia anys, va començar amb una clàssica Voigtländer i amb el temps va anar renovant. La fotografia es va convertir en la seva forma de vida. Retratava cada moment. Ell, sempre clicant l’ullet darrera la càmera, ens va ensenyar la importància del revelat: l’espera d’un record de la memòria; un moment de felicitat.


 La seva passió va fer que fotografiés un a un els records de tota la família. Al poc temps, es va veure engrescat en retratar les masies i els conreus del Prat, fent així que quedessin immortalitzats per sempre. Gràcies a aquests records, avui dia podem imaginar i visualitzar d’una forma més acurada com vivien algunes famílies enmig del Delta. El que aleshores es coneixia com “la gent del fang”. Aquests records plasmats en imatges, van ajudar a que en Manel recordés durant els seus últims anys de vida tots aquells moments que havia experimentat des del seu tercer ull, la càmera. Malauradament, l’Alzheimer va acabar guanyant la batalla i l’any 2015 en Manel Millán Diví ens va deixar.


 


“Podrem perdre la memòria, però mai un record immortalitzat.”


El Cicle d’Autor i la seva obra, vol fer honor a les paraules de Manel Millán, i mantenir el seu record immortalitzat en les seves fotografies, testimoni d’un moment i unes formes de treballar que han anat canviant. L’exposició “L’univers de Manel Millán” consta de 44 fotografies, la majoria en color però també en blanc i negre, que retraten diversos aspectes de la vida al camp, com són: les feines i les eines, els productes i el camp, el procés de la carxofa o festivitats com l’Aplec de la tartana o Sant Isidre.


La selecció de les imatges s’ha dut a terme entre Carles Millán , nebot del fotògraf, Marina Mora del Centre Cívic Jardins de la Pau i Margarida Gómez de l’Arxiu Municipal i expliquen que ha sigut una tasca poc feixuga ja que Manel Millán era molt endreçat i totes les fotografies constaven de numeració del rodet, negatiu un títol i any. Si bé, la quantitat d’imatges era immensa, superant els 15.000 negatius.


Aquesta exposició ens mostra una selecció d’algunes obres de Manel Millán Diví per apropar-nos al seu univers fotogràfic, a la vida dels 90 al camp i a la ciutat del Prat i a, com ell deia, la “gent del fang”.


- Te recomendamos -

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí