Inicio Actualidad El projecte Cap·piralitat comença les performances sobre els quatre elements al Prat

El projecte Cap·piralitat comença les performances sobre els quatre elements al Prat

Esteu aquí

La modalitat Art i educació de la convocatòria /Unzip 2021 proposa un espai d’experimentació performativa i co-disseny de dues acciones col·lectives

Xerrada tras l’acció “be water” del projecte Cap·pilaritat

divendres, 15 octubre, 2021 – 11:15


A finals del mes de setembre s’ha posat en marxa el projecte de Capil·laritat, guanyador de la convocatòria /Unzip 2021 d’enguany, en la modalitat Art i Educació, impulsada per l’Escola d’Arts Visuals del Prat.


Capil·laritat convida a col·laborar en la creació i difusió de dues accions rituals col·lectives i participatives de canvi i pertinença. Tot vinculant la pràctica performativa amb els quatre elements de la natura: terra, aigua, aire i foc. Amb l’objectiu de sensibilitzar sobre la fragilitat del món i promoure l’arrelament i la cohesió social.


Ramon Guimaraes, artista i creador del projecte, ens ha convidat a participar a quatre sessions pràctiques que ens han permès viure en primera persona experiències performatives des d’una perspectiva eco-sòfica i ens han introduït de manera activa dins de la pràctica performativa.


 


Els quatre elements com a tema per experimentar la performace en grup


Així, el 28 de setembre, les participants del primer grup vam poder contactar amb la terra, posant els peus a un clot de fang, caminant a poc a poc en línia recta, exclamant: <<Soc gent del fang>> i deixant-nos netejar els peus per l’artista. (L’acció va tenir lloc al costat d’Horts Lúdics Municipals i va comptar amb la seva complicitat).


El 29 de setembre, les participants del segon grup ens vam traslladar a la platja de la Roberta per fer l’acció de l’aigua. Aquesta consistia en resseguir la paraula «Be Water» que l’artista anava escrivint amb un pal a la vora de la platja, intentant que no s’esborrés per les onades.


El 5 d’octubre les participants del primer grup vam contactar amb l’aire, vam trobar l’artista assegut en la postura del sastre amb una espelma encesa sobre el crani. Ens va convidar a seure, relaxar-nos i concentrar-nos en la llum de l’espelma, per després encendre estelles de palosanto, convidant-nos a fer cercles com ell, per a després, donar-nos un grapat d’estelles de palosanto per sortir amb ell a repartir-ne a les persones que ens trobéssim pel carrer.


El 6 d’octubre les participants del segon grup vam contactar amb el foc, ens vam traslladar a Horts Lúdics per recollir materials, fer una foguera i mentre es consumia, escriure allò que volem potenciar en el futur i allò que volem deixar enrere, per després cremar-ho a les brases i saltar-les. La colla dels diables amb el so dels tambors i els seus focs artificials va fer aquest moment encara més especial.


En finalitzar cada una de les accions, l’artista va obrir un espai de diàleg a fi de compartir l’experiència, les sensacions viscudes o dubtes, poder reflexionar entorn la figura del performer, la importància que té l’instant experiencial en l’acció, i els diferents elements que conformen la pràctica perfomativa.


Disseny col·lectiu de dues accions finals amb l’artista


Aquestes accions són el detonant d’un espai de co-aprenentatge per pensar, negociar i idear la producció de dues accions a realitzar per les participants. Tots els processos d’aquest espai work in progress seran documentats fins a la culminació d’aquestes co-creacions i seran presentats en forma de documental.


Aquest projecte està sent acompanyat pels artistes visuals Roc Domingo i Marta Rossell i compte amb la col·laboració dels Horts Lúdics Municipals i la colla dels Diables del Prat.


- Te recomendamos -

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí