Inicio Actualidad Mor Paulí Collado, el “poeta del ferro” de Cornellà

Mor Paulí Collado, el “poeta del ferro” de Cornellà

Paulí Collado, forjador, activista cultural i artista polifacètic, ha mort als 89 anys, el passat 31 d’agost, deixant a la ciutat de Cornellà un gran llegat artístic pel qual passarà a la posteritat com el “poeta del ferro”. Des de l’Ajuntament de Cornellà lamentem la seva mort i expressem el nostre condol als seus familiars i amics.

Paulí Collado va néixer a Barcelona (Les corts, 1932) i es va traslladar a viure a Cornellà en  casar-se, l’any 1957, amb Núria Vives Espel, natural de Sallent. Paulí desenvoluparà una llarga trajectòria artística a la nostra ciutat, destacant especialment com a escultor en ferro, amb una obra naturalista vinculada sempre a la poesia, motiu pel qual serà conegut amb el sobrenom de poeta del ferro.

Inicialment però, Paulí va guanyar-se la vida treballant en una fàbrica de màquines d’escriure, en una empresa de làmpades, en una companyia d’assegurances i en el taller del seu sogre, fent reixes, finestres i baranes de ferro. Forjat a l’acadèmia de pintura de Raimon Llort, a Can Bagaria, emprèn un ascens artístic que el vincula amb entitats com el Patronat Cultural i Recreatiu, l’Orfeó Catalònia, el Círculo Artístico Literario Semillero Azul o el Círculo Cultural Antonio Machado, entre d’altres.

A banda de la forja, també es va dedicar a la interpretació amateur durant més de 50 anys al Patronat i a l’Orfeó de la ciutat, en especial com a rapsode en l’àmbit del recital poètic. En l’àmbit audiovisual va gravar curts i llargmetratges, la majoria amb estudiants del Centre d’Estudis Cinematogràfics de Catalunya i, posteriorment, amb els seus deixebles del grup Máscaras del Semillero Azul. L’any 2009 va rebre la menció especial dels Premis Tespo a la trajectòria teatral amateur.  El 2017 va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Cornellà d’Humanitats, i aquell mateix any es va publicar “Alquímia”, del periodista i escriptor Alberto Cabello, un llibre que recull tota la seva activitat artística i creativa.

Algunes de les seves escultures més emblemàtiques a Cornellà són la papallona de la plaça de Josep Tarradellas, l’eclipsi de la plaça del Sol, el Penell de l’Orfeó Catalònia i el Pegàs de la plaça de Sant Ildefons.

  

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “ALQUÍMIA” TRAJECTÒRIA BIOGRÀFICA DE PAULI COLLADO


- Te recomendamos -

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor escriba su comentario!
Por favor escriba su nombre aquí